Sobota, 04 Lipca 2020 | Imieniny: Aureli, Malwiny, Zygfryda ch24 na komórkę
Strona głównaChojnice
Rozmiar tekstu: A A
Monika Szymecka

Kuchnia chojnicka

Z czym to się je, można przeczytać w najnowszym wydaniu Kwartalnika Chojnickiego. Oprócz tego m.in. o 70-leciu biblioteki, 30-leciu Chojnickiego Towarzystwa Polsko-Francuskiego czy bieganiu długodystanowym.


Kilkadziasiąt osób zgromadzonych na piątkowej promocji Kwartalnika Chojnickiego miało okazję posłuchać nie tylko o kuchni chojnickiej z ust specjalistki Bogdany Trzeciak, która gotować uczy już niemal pół wieku. - Kuchnia chojnicka to mieszanka kuchni kaszubskiej, niemieckiej i rosyjskiej - opowiadała emerytowana nauczycielka przedmiotów spożywczych w szkole przy ul. Angowickiej. Za typowe dania kuchni chojnickiej uznaje potrawy z ziemniaków, jak placki ziemniaczane w różnych odsłonach, sałatkę z ziemniaków z jabłkami, kisiel z jabłek i zupę śledziową. Przepis na ostatnią pochodzi od kucharki z restauracji Kolorowej. Tę i inne miejsca z rozrzewnieniem wspominali co niektórzy z obecnych na spotkaniu, ale i Mariusz Brunka, który pobudził do wspomnień swoje kubki smakowe i na łamach pisma podzielił się refleksjami o chojnickich jadłodajniach.

Reklama | Czytaj dalej »

Pani Bogdana rozwiała tez wątpliwości dotyczące tradycyjnych polskich potraw nawiązujących nazwą do innych krajów. I tak, ani ryba po grecku, ani ruskie pierogi czy też karp po żydowsku, nie mają nic wspólnego z obcymi nacjami, poza nazwą. W tym względzie jest autorytetem, tym bardziej że zwiedziała 126 krajów. - Zawsze przywożę przepisy, a potem wypróbowuję je na młodzieży. Muszę powiedzieć, że nasza kuchnia ma wszystkie smaki, jest zrównoważona. Nie jest ani za chuda, ani zbyt tłusta.

Kucharka uczulała, by jeść to, co jest uprawiane w naszym kraju, a wręcz "brzydkie" owoce czy warzywa. Nie takie sztucznie pędzone, których nawet robak nie ruszy. W jej opinii nasze  babcie gotowały zdrowo, a tłuszczów czy majonezu nie należy się bać. Ten ostatni ma być jednak tylko spoiwem sałatki, a nie jej głównym składnikiem. A jaka jest tajemnica na wyborny rosół? Jak zdradziła pani Bogdana, ten najpierw trzeba posłodzić miodem lub cukrem, dopiero po 1,5 godziny gotowania dodać sól, a prawie całkiem na koniec warzywa. Ważne jest też długie gotowanie.

Z kolei o długim bieganiu, ale i nieco o jedzeniu, opowiadał maratończyk Andrzej Górnowicz z chojnickiego Floriana. Mimo że ma za sobą aż 160 maratonów, ciągle czuje niedosyt. Za to z zadowoleniem patrzy na coraz większą liczbę biegaczy. - Piękna sytuacja. Biegają prawie wszyscy. Wystarczy nawet minimum pół godziny. Nie chodzi o to, żeby raz przebiec maraton i na tym poprzestać, ale żeby biegać całe życie - opowiadał z pasją. Pokonywanie długich dystansów uczy: cierpliwości, pokory, strategii i optymizmu, czym maratończyk dzieli się z czytelnikami Kwartalnika. Zebranym w piątkowe popołudnie w bibliotece zdradził, że jego paliwem przed maratonem jest kanapka ze smalcem.

Ci, którym mało było tematów o zdrowym żywieniu, mogą skorzystać z zaproszenia na warsztaty z dietetyczką Aliną Pasionek, które odbędą się 16 lutego o godz. 17 w bibliotece. Natomiast na łamach Kwartalnika rozmowa z propagatorką zdrowego żywienia rozmawiała Weronika Sadowska.

Kwartalnik Chojnic jest dostępny bezpłatnie w sklepie z pamiątkami na rynku, Promocji Regionu Chojnicikiego oraz w wersji elektronicznej na stronie biblioteki.

 

Zauważyłeś błąd w artykule? Napisz nam o tym

Artykuł pochodzi z portalu www.chojnice24.pl

4 komentarze

~@@@@
Szczególnie opowieści pani Bogdany Trzeciak, która mnie też uczyła towaroznawstwa !!!
03 Lutego 2017, godzina 17:02
Oceniono 3 razy 1
~126 krajów
zwiedziła p. Bogdana chyba na rowerze. Świadczy o tym jej nieskazitelna figura
01 Lutego 2017, godzina 18:13
Oceniono 7 razy 7
~chojniczanin
Pani Bogdana uczyła mnie i innych kolegów w ZSZ 2 w latach 1977-78 przedmiotów mechanicznych w klasie samochodowej.Pamiętam panią inż. jaka była obowiązkowa i dążyła do celu.potrafiła z nas wyciągnąć nauczany przedmiot i za to jej chylę czoła do dziś. Kiedy się spotkamy do bardzo długo potrafimy rozmawiać i wspominać szkolne dzieje.A koniec roku i test złożony z kilkadziesiąt pytań mam przed oczami do dziś.Ale nie był straszny.WIELKIE DZIĘKI ZA SPOTKANIE TAKIEGO NAUCZYCIELA!!!
Pani Bogdano życzę dużo zdrowia.MK
31 Stycznia 2017, godzina 19:36
Oceniono 10 razy 8
~No cóż
Mało jest takich nauczycieli jak p.Trzeciak od towaroznawstwa,
mnie też uczyła.
30 Stycznia 2017, godzina 16:01
Oceniono 13 razy 9

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Ch24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Dodaj komentarz

Komentarze publikowane są dopiero po sprawdzeniu przez moderatora!

Zaloguj się lub dodaj komentarz jako gość

Zalogowani użytkownicy mogą otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach. Zaloguj się

Zaloguj się

Kursy walut

Aktualne kursy w kantorze PROMES
Kupno Sprzedaż Kupno Sprzedaż
USD USD 393.00 405.00 DKKDKK 58.90 60.40
EUREUR 440.00 452.00 RUBRUB 5.30 6.30
CHFCHF 413.00 428.00 NOKNOK 40.90 42.40
GBPGBP 488.00 503.00 SEKSEK 41.60 43.20
Aktualizacja: 2020-07-04 18:47
Kursy walut dostarcza Kantor Promes.
Kursy dla transakcji powyżej 3000 PLN
Kupno Sprzedaż Kupno Sprzedaż
USD USD 396.00 401.00 DKKDKK 59.30 60.10
EUREUR 444.00 448.00 RUBRUB 5.30 6.30
CHFCHF 417.00 424.00 NOKNOK 41.30 42.10
GBPGBP 492.00 498.00 SEKSEK 42.00 42.80
Aktualizacja: 2020-07-04 18:47
Kursy walut dostarcza Kantor Promes.

Sondaże Ch24 archiwum »

Jak oceniasz zdalne nauczanie w czasach pandemii?





Ceny paliw2020-06-30

E95 E98 ON LPG
BP 4.15 zł - 4.12 zł 1.93 zł
Circle K 4.14 zł - 4.09 zł 1.88 zł
Lotos Optima 4.15 zł - 4.11 zł 1.9 zł
MZK 4.25 zł 4.45 zł 4.12 zł 1.92 zł
Orlen 4.15 zł 4.49 zł 4.12 zł 1.96 zł
PKS 4.17 zł - 4.12 zł 1.9 zł

Drogi Użytkowniku,

przedstawiamy podstawowe informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych podczas korzystania z naszego portalu. Zamykając ten komunikat (poprzez kliknięcie "X", przysiku "Przejdź do serwisu") zgadzasz się na opisane niżej działania.

Wykorzystanie danych

Masz pełne prawo zgłosić podmiotowi przetwarzającemu Twoje dane osobowe żądanie dostępu do tych informacji, ich poprawienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.

Zakres i cele przetwarzania Twoich danych oraz szczegółowe informacje o Twoich prawach opisane zostały w Polityce prywatności oraz Regulaminie portalu, z którymi możesz zaponać się w każdej chwili.

Pliki cookies

Stosujemy pliki cookies i inne podobne technologie w celu:

Zakres wykorzystania plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki. Nie wprowdzając zmian zgadzasz się na zapisywanie plików cookies w pamięci Twojego urządzenia.

Szczegółowe informacje nt. sposobu wykorzystania plików cookies znajdziesz w Regulaminie portalu.

Przejdź do serwisu Zamknij