Sobota, 23 Października 2021 | Imieniny: Edwarda, Marleny, Seweryna ch24 na komórkę
Strona głównaChojnice
Rozmiar tekstu: A A
Agata Wiśniewska

Szpital od kuchni

W chojnickim szpitalu rozważana jest likwidacja kuchni. Jak wyliczył dyrektor Leszek Bonna, catering mógłby przynieść rocznie około 960 tys. zł oszczędności, co miałoby nieco podratować sytuację zadłużonej lecznicy. W kontekście rozpatrywanych zmian zaglądamy do wyników kontroli, jakie w ubiegłym roku w pionie żywienia przeprowadził Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Gdańsku. Wszak wiadomo, że catering nie poprawi jakości serwowanych posiłków, co też zresztą głośno mówi sam dyrektor Bonna.

Reklama | Czytaj dalej »

 


Pierwsza z dwóch kontroli gdańskiego sanepidu miała miejsce w marcu. - Podczas kontroli pobrano posiłek obiadowy do badań laboratoryjnych oraz informacje niezbędne do przeprowadzenia oceny żywienia pacjentów szpitala - informuje Anna Obuchowska, zastępca wojewódzkiego inspektora sanitarnego. W ocenionym jadłospisie dziesięciodniowym stwierdzono następujące nieprawidłowości: w części z posiłków nie uwzględniono dodatku warzyw lub owoców, brak w diecie mlecznych napojów fermentowanych, w dwóch obiadach nie zapewniono pełnowartościowego źródła białka, zbyt duży udział w diecie czerwonego mięsa i jego przetworów, podaż przetworów mięsnych o niskiej wartości odżywczej i wysokiej zawartości tłuszczu, tj. wątrobianka, salceson.
Jadłospis przeanalizowano również pod kątem programu dieta 5.0. O ile kaloryczność, zawartość żelaza i wapnia okazały się zgodne z zakładaną, to już tak dobrze nie było z witaminą C, której ilość była zaniżona.
- Analiza laboratoryjna posiłku obiadowego wykazała kaloryczność zgodną z normą oraz przekroczenie dopuszczalnej ilości soli, która wyniosła 6,1 g/posiłek obiadowy. Zgodnie z zaleceniami zawartość soli w posiłku obiadowym nie powinna przekraczać 2 g. Powyższa kontrola nie wykazała naruszeń prawa żywnościowego w zakresie wymagań higieniczno-sanitarnych - mówi rzeczniczka.
Po przeprowadzonej kontroli do dyrekcji szpitala trafiła szczegółowa ocena żywienia pacjentów. Wobec braku regulacji prawnych w tym zakresie, także zalecenia do dalszego żywienia pacjentów. Lecznica miała tak układać jadłospis, żeby w każdym posiłku występowało dobre źródło pełnowartościowego białka, jak np. mleko i produkty mleczne, mięso i jego przetwory, jaja, ryby.  Spożycie mięsa czerwonego i tłustych przetworów zalecono ograniczyć na rzecz drobiu, ryb i chudych wędlin. W skład trzech głównych posiłków miały wejść także warzywa i owoce. Zalecono częstsze podawnie kasz do obiadów i wprowadzenie do jadłospisu mlecznych napojów fermentowanych, takich jak jogurt, mleko acidofilne, kefir itp.
W lipcu Szpital Specjalistyczny w Chojnicach został poddany ponownej kontroli, w trakcie której sprawdzano, czy wdrożono zalecenia. - Analiza jadłospisu dekadowego wykazała: zwiększenie podaży warzyw i owoców, zwiększenie udziału mięsnych przetworów drobiowych w śniadaniach i kolacjach oraz zmniejszenie ilości mięsa czerwonego w posiłkach obiadowych na korzyść drobiu. Każdy z obiadów zawierał źródło pełnowartościowego białka. Jadłospis nie zawierał wątrobianki i salcesonu czarnego - odpowiada Obuchowska. Rzeczniczka zaznacza, że kontrola potwierdziła spełnienie wymogów prawa prawa w zakresie infrastruktury i wyposażenia zakładu, nadzoru nad bezpieczeństwem żywności w ramach sprawowanej kontroli wewnętrznej, postępowania zgodnie z opracowanymi w szpitalu procedurami.
Zauważyłeś błąd w artykule? Napisz nam o tym

Artykuł pochodzi z portalu www.chojnice24.pl

9 komentarzy

~bolek
Do Temidy - na polecanym przez ciebie blogu czytam że dr Wałdoch jest zaniepokojony kolejkami do szpitala. To może zajmie się pomysłami swojej dobrej zmiany i złoży wniosek o odwołanie rzadu? Byłem ostatnio zapisać się na operacje biodra w chojnickim szpitalu i dowiedziałem się że decyzją NFZ (czyt. ministra zdrowia, premiera, prezesa) szpital w Chojnicach zamiast 50 takich operacji miesięcznie jak dotychczas, może od 1.01.2017 robić 7 takich operacji co oznacza wydłużenie kolejki na protezy do 40 lat!!! Sprawdziłem na stronie NFZ informator o umowach i rzeczywiście tak jest. Żeby było dramatyczniej - w innych szpitalach Pomorza jest podobnie.
05 Lutego 2017, godzina 16:21
Oceniono 4 razy 4
~Zmiany w Chojnicach muszą nastąpić jak najszybciej co widać po basenie, szpitalu i miejskich spółac
rządzących inie tylko. Niektórych buta, pycha i kłamstwa rozpierają, czas z tym skończyć.
04 Lutego 2017, godzina 20:34
Oceniono 12 razy -4
~Temida
Doczekali się, podobno Bonnę Wałdoch będzie chciał odwołać: http://polityka-chojnice.blogspot.com/2017/02/dyrektor-zapewnia-ludzie-narzekaja.html
04 Lutego 2017, godzina 12:31
Oceniono 8 razy 2
~szpital się sypie pod rządami tego gościa
za dużo srok za ogon ciągnie i nie potrafi zapanować nad szpitalem, ale prywatne biznesy mają się świetnie
03 Lutego 2017, godzina 20:24
Oceniono 15 razy 7
~xyz
Pewnie lepiej dokładać do więzień gdzie jest jadłospis jak w dobrej restauracji. To jest właśnie patologia Państwa.
03 Lutego 2017, godzina 09:21
Oceniono 14 razy 12
~z własnego doświadczenia , obserwacji
Ilu to bardzo dobrych lekarzy odeszło !!! Jedzenie w Chojnicach zawsze marne było , bardzo złe, chory głodny ... po tym jedzeniu naprawdę mozna sie rozchorować .....Ale skupcie się na specjalistach najlepszych....i dlaczego ordynator ma funkcję dożywotnia ?
02 Lutego 2017, godzina 09:19
Oceniono 22 razy 10
~Nieprawda
Gdyby redaktor chodziła na zebrania Rady Społecznej szpitala, to by wiedziała, że żadnej likwidacji kuchni nie będzie.
02 Lutego 2017, godzina 08:38
Oceniono 12 razy 4
~duch
Bona, weź Ty człeku zajmij się swoim Jarcewem, a nie niszczeniem tego co społeczne.
02 Lutego 2017, godzina 08:21
Oceniono 16 razy 8
~podatnik
Pan Bona niech zrobi porządek z baronami - ordynatorami by lekarze nie odchodzili a nie szuka wydumanych oszczędności w kuchni .... czas na zmianę szefa tej placówki bo za kilka lat samorząd obudzi się z ręką w nocniku a zdrowiem zapłacą mieszkańcy .
01 Lutego 2017, godzina 18:47
Oceniono 44 razy 32

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Ch24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Dodaj komentarz

Komentarze publikowane są dopiero po sprawdzeniu przez moderatora!

Zaloguj się lub dodaj komentarz jako gość

Zalogowani użytkownicy mogą otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach. Zaloguj się

Zaloguj się

Kursy walut

Aktualne kursy w kantorze PROMES
Kupno Sprzedaż Kupno Sprzedaż
USD USD 391.00 402.00 DKKDKK 60.70 62.20
EUREUR 454.00 466.00 RUBRUB 5.20 5.90
CHFCHF 424.00 439.00 NOKNOK 46.10 47.60
GBPGBP 537.00 552.00 SEKSEK 45.00 46.50
Aktualizacja: 2021-10-22 18:46
Kursy walut dostarcza Kantor Promes.
Kursy dla transakcji powyżej 3000 PLN
Kupno Sprzedaż Kupno Sprzedaż
USD USD 394.50 398.50 DKKDKK 61.30 61.90
EUREUR 458.50 462.50 RUBRUB 5.20 5.90
CHFCHF 428.00 435.00 NOKNOK 46.70 47.40
GBPGBP 541.00 547.00 SEKSEK 45.50 46.20
Aktualizacja: 2021-10-22 18:46
Kursy walut dostarcza Kantor Promes.

Sondaże Ch24 archiwum »

Czy w przeciągu 5 lat wyciąłeś/-aś ze swojej posesji jakieś drzewo?





Ceny paliw2021-10-19

E95 E98 ON LPG
BP 5.92 zł 6.28 zł 5.97 zł 3.24 zł
Circle K 5.87 zł - 5.94 zł 3.19 zł
Lotos Optima 5.93 zł - 5.96 zł 3.21 zł
MZK 5.87 zł 6.02 zł 5.92 zł 3.21 zł
Orlen 5.92 zł 6.09 zł 5.92 zł 3.22 zł
PKS 5.91 zł - 5.92 zł 3.21 zł

Drogi Użytkowniku,

przedstawiamy podstawowe informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych podczas korzystania z naszego portalu. Zamykając ten komunikat (poprzez kliknięcie "X", przysiku "Przejdź do serwisu") zgadzasz się na opisane niżej działania.

Wykorzystanie danych

Masz pełne prawo zgłosić podmiotowi przetwarzającemu Twoje dane osobowe żądanie dostępu do tych informacji, ich poprawienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.

Zakres i cele przetwarzania Twoich danych oraz szczegółowe informacje o Twoich prawach opisane zostały w Polityce prywatności oraz Regulaminie portalu, z którymi możesz zaponać się w każdej chwili.

Pliki cookies

Stosujemy pliki cookies i inne podobne technologie w celu:

Zakres wykorzystania plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki. Nie wprowdzając zmian zgadzasz się na zapisywanie plików cookies w pamięci Twojego urządzenia.

Szczegółowe informacje nt. sposobu wykorzystania plików cookies znajdziesz w Regulaminie portalu.

Przejdź do serwisu Zamknij