Tradycyjne święcenie pokarmów
Zwyczaj święcenia pokarmów jest nieodłączną częścią tradycji Świąt Wielkiej Nocy, znany powszechnie od wieków w Polsce. W Wielką Sobotę nie odprawia się mszy świętej, jednak kościoły wypełniają się wiernymi, którzy przychodzą święcić pokarmy na śniadanie wielkanocne.
Pierwsze wzmianki o błogosławieniu żywności pojawiły się w VII wieku, z chlebem i jajkami odnotowane od XII wieku. O przyjęciu w Polsce tego obrzędu mówią źródła z przełomu XIII i XIV wieku. Tego dnia nie sprawuje się mszy świętych, bardzo popularny jest za to zwyczaj odwiedzania Grobu Pańskiego. Wielka Sobota w Kościele Katolickim, to dzień nadziei i czas oczekiwania na Zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa.
Reklama | Czytaj dalej »
„Czy jecie, czy pijecie, czy cokolwiek innego czynicie, wszystko na chwałę Bożą czyńcie. Spożywanie posiłku jest także czynnością świętą, dlatego modlimy się przed i po jedzeniu, a na największe święto- Zmartwychwstania święcimy także pokarmy.”- mówił kapłan zanim przystąpił do święcenia wielkanocnych koszyków. Chleb i wszelkie świąteczne pieczywo, poświecone na pamiątkę chleba przemienionego w trakcie Ostatniej Wieczerzy. Mięso i wędliny , które mają zapewnić płodność, zdrowie i dostatek. Sól będąca symbolem prostoty życia oraz chroniąca przed zepsuciem. Jaja- znak nowego życia, symbol triumfu życia nad śmiercią.
Podobne tematy:
Najnowsze:
REKLAMA:
- Komentarze Chojnice24 (4)
- Komentarze Facebook (...)
4 komentarze
Gdyby naiwni parafianie byli zmuszeni płacić "co łaska" to pleban Jacek pewnie by się potrudził na świecenia dla paru groszy.
Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wydawca nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Dodaj komentarz
Komentarze publikowane są dopiero po sprawdzeniu przez moderatora!