Święcenie pokarmów. Jedna z najpopularniejszych tradycji Wielkanocnych
Zwyczajowo w koszyku ze święconką powinny znaleźć się: jaja, które są symbolem nowego życia, baranek cukrowy lub z ciasta, symbolizujący zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa, sól kuchenna, która miała chronić przed zepsuciem i chleb - na pamiątkę tego, którym Jezus nakarmił tłumy na pustyni. Pokarmy poświęcone przez kapłana, spożywane są podczas wielkanocnego śniadania.
Wielka Sobota to w Kościele Katolickim czas oczekiwania na Zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Tego dnia nie odprawia się mszy świętej, jednak kościoły wypełniają się wiernymi, którzy przychodzą święcić pokarmy na śniadanie wielkanocne. Zwyczaj święcenia pokarmów jest nieodłączną częścią tradycji Świąt Wielkiej Nocy, znany powszechnie od wieków w Polsce. Ma wczesnośredniowieczną tradycję, korzeniami sięgającą prawdopodobnie czasów pogańskich. Pierwsze wzmianki o błogosławieniu żywności pojawiły się w VII wieku, z chlebem i jajkami odnotowane od XII wieku.
Reklama | Czytaj dalej »
"Czy jecie, czy pijecie, czy cokolwiek innego czynicie, wszystko na chwałę Bożą czyńcie. Spożywanie posiłku jest także czynnością świętą, dlatego modlimy się przed i po jedzeniu, a na największe święto- Zmartwychwstania święcimy także pokarmy.”- mówił kapłan zanim przystąpił do święcenia wielkanocnych koszyków. Wielka Sobota, to także adoracja Grobu Pańskiego, bo jak mówi kapłan „Jajko, nawet poświęcone, was nie zbawi”.
Podobne tematy:
Najnowsze:
REKLAMA:
- Komentarze Chojnice24 (0)
- Komentarze Facebook (...)
Brak komentarzy
Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wydawca nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Dodaj komentarz
Komentarze publikowane są dopiero po sprawdzeniu przez moderatora!