Czwartek, 25 Lutego 2021 | Imieniny: Almy, Cezarego, Jarosława ch24 na komórkę
Strona głównaChojnice
Rozmiar tekstu: A A
Agata Wiśniewska

Obiad, za którym idzie coś więcej niż kalorie

W Sukiennicach gotują obiady dla podopiecznych Warsztatu Terapii Zajęciowej w Chojnicach. Akcja, którą finansuje TVN a koordynuje Chojnicki Bank Żywności, potrwa do 24 grudnia. Posiłki smakują, co ważniejsze, niosą ze sobą kontakt z drugim człowiekiem.

Załoga z Sukiennic, od lewej: Tymoteusz Skiba, Anita Synak, Bożena Mrozek - Gliszczynska, Thuy i Lucyna Tran Dinh, Krystyna Hellwig, Zyta Szuca.

W poniedziałek (14.12) w Chojnicach, wzorem innych miast wystartowała akcja '#TVN pomagajmy sobie', która ma na celu podwójną pomoc: wsparcie restauracji w czasie pandemii i najbardziej potrzebujących osób, poprzez dostarczenie im ciepłego posiłku. Konkretnie, to 50 posiłków dziennie przez 11 dni, plus po 50 świątecznych posiłków na 2 dni świąt. Koszt jednego dania dziennie to 20 zł brutto. Wsparcie dla restauracji 13 tys. zł.

Partnerami akcji, finansowanej z bloku reklamowego, są Banki Żywności. Na zaproszenie chojnickiego odpowiedział Warsztat Terapii Zajęciowej (obiady trafią do 45 osób), a także Towarzystwo Przyjaciół Dzieci (5 osób). Na podwójną pomoc w naszym mieście "gotowały się" cztery podmioty. Decyzją zarządu ChBŻ zwyciężyły Sukiennice.  - Sam wysłałem zgłoszenie, jak tylko dowiedziałem się o tej akcji. Byłem bardzo zaskoczony, kiedy odebrałem telefon od TVN-u z informacją, że to my wchodzimy do akcji - mówi Thuy Tran Dinh, prowadzący wraz z żoną Sukiennice. -  Kiedy zobaczyliśmy w poniedziałek, jak prowadzący restaurację dba o to, aby te posiłki trafiły ciepłe do podopiecznych WTZ, to było jakoby potwierdzeniem, że dokonaliśmy dobrego wyboru. Zresztą z Sukiennicami współpracujemy od lat i chwalimy sobie tę współpracę -  mówi Kinga Przełożna, szefująca Chojnickiemu Bankowi Żywności.

Trzeciego dnia akcji (16.12) sprawdziliśmy, jak wygląda ona od kuchni. Najpierw odwiedziliśmy Sukiennice. W menu na środę żurek staropolski, roladki indycze ze szpinakiem, kluseczki i surówka. Kiedy weszliśmy do kuchni, garnek z zupą bulgotał na kuchence, roznosząc apetyczny zapach po całym pomieszczeniu. Na stole obok porcjowano już drugie danie. Obiady pakowano hermetycznie. Na każdy z pojemników trafiała naklejka TVN-u. Akcja przebiegała bardzo sprawnie. - 50 obiadów, to nie jest dużo. Ta kuchnia i niektórzy jej pracownicy pamiętają czasy, kiedy przygotowywaliśmy posiłki dla 4 000 osób. Tiry od nas wywoziły to jedzenie - wspomina Thuy Tran Dinh. W czasie koronawirusa restauratorom ciężko się wiedzie. Nie inaczej jest w Sukiennicach. Restauracja może jedynie przygotowywać jedzenie na wynos. - Zaczęliśmy też sprzedaż bonów podarunkowych, które będzie można realizować już u nas na miejscu, po otwarciu lokalu - informuje Lucyna Tran Dinh.

 

Reklama | Czytaj dalej »

Z Sukienników ruszamy na ul. Świętopełka. Jedzenie w pojemnikach termoizolacyjnych na chwilę trafia do Banku Żywności. Stąd odbierają je rozwożący obiady. W tym gronie są pracownicy warsztatów i wolontariusze. Jako pierwszy pod ChBŻ podjeżdża Jerzy Bruski. Chojniczanin wita się serdecznie z pracownikami banku żywności i szefem kuchni. - Wszystkim smakuje i pytają, kto to gotuje - mówi mężczyzna. Na twarzy Jana, tak chojniczanie nazywają restauratora o wietnamskich korzeniach, maluje się uśmiech, nie jest tego w stanie ukryć nawet maska. - Jeśli ktoś nie zje od razu i wystygnie, to można odgrzać. Wystarczy na minutkę do mikrofali włożyć, bez ściągania folii - rewanżuje się drobną uwagą szef kuchni. Dzisiaj usłyszy ją każdy z rozwożących posiłki.

Pan Jerzy Bruski w ChBŻ melduje się codziennie przed godz. 13:00.
- Jak to się stało, że pan zaangażował się w akcję? - pytamy pana Jerzego. - Moja córka pomaga w Poznaniu, tam m.in. gotują posiłki dla osób bezdomnych. U nas takich rzeczy nie ma, więc chciałem pomóc chociaż tak - odpowiada pan Jurek. W zamian otrzymuje uśmiech, serdeczny uścisk dłoni. Jest i rozmowa. Obiady dla uczestników WTZ mieszkających poza Chojnicami dostarcza Jakub Tuszkowski, kierowca WTZ. - Zajmuje mi to około godziny - mówi wsiadając za kółko busa placówki.
Ewa Zielińska, opiekun z WTZ, na swojej obiadowej liście ma same panie. Izabela, Gabrysia i Danusia czekają juz na znajomą twarz. Przy odbieraniu posiłków chętnie dzielą się swoimi przeżyciami. - Chcielibyśmy, żeby wszystko wróciło do normy. Warsztaty bez naszych podopiecznych są takie puste i ciche - przyznaje prowadząca pracownię gospodarstwa domowego. Kulinarnych talentów na Przemysłowej nie brakuje. Do gotowania garną się także panowie, a uczestnicy innych pracowni czekają na zaproszenie od "gospodarstwa domowego". Gdy już przyjdzie, przyjmowani są po królewsku, z pełną etykietą.

 

W Wigilię, poza ciepłym obiadem, do uczestników akcji trafią dania na zimno na dwa dni świąt. Będą to m.in.: ryba po grecku, galantyna rybna , schab po myśliwsku czy skrzydełka faszerowane. Na osłodę chruściki.

- Wiemy, że ten projekt ma na celu pomoc restauracjom w przetrwaniu tego trudnego czasu oraz udzielenie wsparcia osobom potrzebującym w formie posiłku. Są to bardzo ważne cele, ale przy okazji dzieje się coś więcej. Dla naszych uczestników, którzy od 3 listopada przebywają w domach z powodu zawieszenia zajęć w WTZ i widują się jedynie z rodziną, to bardzo ważne wydarzenie każdego dnia. Dzięki tej akcji mają możliwość zobaczenia się z kimś życzliwym, porozmawiania, wymiany choćby kilku słów. Są to niezwykle cenne chwile  w sytuacji, gdy tak brakuje bezpośredniego kontaktu z drugim człowiekiem. Jesteśmy bardzo wdzięczni za to, że zostaliśmy włączeni do akcji - mówi Joanna Warczak, kierownik WTZ.

Zauważyłeś błąd w artykule? Napisz nam o tym

Artykuł pochodzi z portalu www.chojnice24.pl

Brak komentarzy

    Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Ch24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Dodaj komentarz

      Komentarze publikowane są dopiero po sprawdzeniu przez moderatora!

      Zaloguj się lub dodaj komentarz jako gość

      Zalogowani użytkownicy mogą otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach. Zaloguj się

      Zaloguj się

      Kursy walut

      Aktualne kursy w kantorze PROMES
      Kupno Sprzedaż Kupno Sprzedaż
      USD USD 366.00 378.00 DKKDKK 59.70 61.20
      EUREUR 445.00 457.00 RUBRUB 4.70 5.70
      CHFCHF 402.00 417.00 NOKNOK 43.20 44.70
      GBPGBP 513.00 529.00 SEKSEK 44.00 45.50
      Aktualizacja: 2021-02-25 18:48
      Kursy walut dostarcza Kantor Promes.
      Kursy dla transakcji powyżej 3000 PLN
      Kupno Sprzedaż Kupno Sprzedaż
      USD USD 368.00 373.00 DKKDKK 60.20 61.00
      EUREUR 449.00 453.00 RUBRUB 4.70 5.70
      CHFCHF 406.00 413.00 NOKNOK 43.30 44.10
      GBPGBP 516.00 524.00 SEKSEK 44.30 45.10
      Aktualizacja: 2021-02-25 18:48
      Kursy walut dostarcza Kantor Promes.

      Sondaże Ch24 archiwum »

      Czy dotacja w wysokości 5 tys. zł z urzędu miejskiego byłaby dla Ciebie wystarczającą zachętą do wymiany źródła ciepła na bardziej ekologiczne?





      Ceny paliw2021-02-22

      E95 E98 ON LPG
      BP 5.08 zł 5.44 zł 4.94 zł 2.55 zł
      Circle K 5.03 zł - 4.89 zł 2.53 zł
      Lotos Optima 5.04 zł - 4.91 zł 2.53 zł
      MZK 4.92 zł 4.98 zł 4.79 zł 2.42 zł
      Orlen 5.08 zł 5.38 zł 4.94 zł 2.53 zł
      PKS - - - -

      Drogi Użytkowniku,

      przedstawiamy podstawowe informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych podczas korzystania z naszego portalu. Zamykając ten komunikat (poprzez kliknięcie "X", przysiku "Przejdź do serwisu") zgadzasz się na opisane niżej działania.

      Wykorzystanie danych

      Masz pełne prawo zgłosić podmiotowi przetwarzającemu Twoje dane osobowe żądanie dostępu do tych informacji, ich poprawienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.

      Zakres i cele przetwarzania Twoich danych oraz szczegółowe informacje o Twoich prawach opisane zostały w Polityce prywatności oraz Regulaminie portalu, z którymi możesz zaponać się w każdej chwili.

      Pliki cookies

      Stosujemy pliki cookies i inne podobne technologie w celu:

      Zakres wykorzystania plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki. Nie wprowdzając zmian zgadzasz się na zapisywanie plików cookies w pamięci Twojego urządzenia.

      Szczegółowe informacje nt. sposobu wykorzystania plików cookies znajdziesz w Regulaminie portalu.

      Przejdź do serwisu Zamknij