Sobota, 01 Listopada 2014 | Imieniny: Konrada, Seweryny, Wiktoryny | Pogoda: 7°C, 1023 hPa, wiatr 3.2 km/h    | zobacz prognozę » ch24 na komórkę
Prześlij swój materiał

Flesz:

  • "Marzenia wydają się głupie tylko ludziom, którzy ich nie mają." - Peter Reese
Strona głównaZdrowie
Rozmiar tekstu: A A
Katarzyna Karpus

Procentów moc

wodka.wierzby.net

wodka.wierzby.net

Wódki niegdyś używano jako lekarstwa i trzymano ją w domowej apteczce. Z czasem do apteczki zaglądano coraz częściej....

Jak pisze Jan Kitowicz: "w dawnej Polsce trunki wielkim panom były zwyczajne: rano herbata, potem wódka gdańska, persico (nalewka na pestkach brzoskwiń), cynamonówka, dubelt-hanyż, ratafia (wódka importowana na Augusta III, zaprawiana korzeniami). (...) U małych panów i szlachty, zamiast gdańskich wódek, służyła wybornie gorzałka przepalana domowej roboty, z konfiturami w miodzie smażonymi, pierniczkami i suchareczkami takimiż".

Szybko też przekonano się o walorach kulinarnych wódki i zaczęto używać jej jako przyprawy. I to równie często jak leku na niestrawność (zwróćmy uwagę na fakt, że wiele leków ziołowych przygotowywanych jest właśnie na bazie czystego spirytusu).

Reklama | Czytaj dalej »



Karnawał obfituje w liczne przyjęcia i zabawy, które oczywiście zakrapiane są alkoholem. Już starożytni uznali alkohol za ważny dodatek do spotkań towarzyskich, który gdy pity jest umiarkowanie – łagodzi obyczaje, ułatwia kontakty towarzyskie, sprawia że ludzie są weselsi i radośniej się bawią.

Zatem, oprócz „wylewania za kołnierz” przy okazji karnawałowych zabaw, spieszmy wylewać wódkę do potraw i zacznijmy przyprawiać nią niektóre przygotowywane potrawy. Tak jak niegdyś w kuchni staropolskiej, dzisiaj używa się wódek do marynowania mięs, zwłaszcza dziczyzny. Pod wpływem wódki mięso kruszeje. Dla przykładu w kuchni chińskiej wytrawną wódkę dodaje się niemal do wszystkich potraw, na równi z przyprawami.

Coraz bardziej popularne są owoce konserwowane w spirytusie z dodatkiem syropu i przypraw korzennych. Można je podawać na deser lub dodawać do ciast. Jeżeli zaleje się owoc zbyt mocnym spirytusem, zrobi się z niego wyborna nalewka owocowa. Spirytusu albo wódki (oraz innych mocnych alkoholi, takich jak koniak, brandy, rum) używa się do flambirowania, czyli zapalania gotowych potraw. Flambiruje się mięsa zdjęte z rożna, steki lub usmażone kotlety. Oprócz mięsa flambiruje się słodkie omlety, naleśniki, lody i inne desery. Potrawy zapala się w momencie podawania ich na stół. Flambirowanie jest nie tylko widowiskowe, ale również nadaje potrawom mięsnym wykwintniejszy smak i kruchość. Trzeba tylko pamiętać, że danie nie może płonąć zbyt długo, po kilku sekundach nakrywa się je pokrywką, aby płomień zgasł.

Czystą wódką można doprawić zupę pomidorową. Alkohol dodaje się w czasie przyrządzania zupy i ponownie w czasie podgrzewania, w proporcji 1-2 łyżki na talerz. Czysta wódka z brandy albo likierem podnosi smak sałatek owocowych. Spirytus podany do faworków, które już niebawem będziemy piec powoduje, że stają się bardziej kruche i podczas smażenia nie nasiąkają tłuszczem.

Uwaga! Spirytus dolany do ciasta zastępuje proszek do pieczenia.

Trochę czystej wódki można dodać do potraw z winem, aby nabrały wyrazistszego smaku. Jałowcówka i żubrówka dobrze się komponują z dziczyzną, żubrówka i krupnik – albo obie wódki wymieszane - z potrawami z miodem. Czysta wódka harmonizuje ze smakiem orzechów.

A tak dla zaspokojenia ciekawości, to nazwy „wódka” po raz pierwszy użyto w języku polskim w tekście z 1405 roku, a pierwsze zezwolenie na pędzenie tego trunku znane jest ze źródeł gdańskich z 1422 roku. Na początku wódkę, zwaną też gorzałką, pędzono na ekstraktach ziołowych, potem ze zboża, a w końcu XVIII wieku – z ziemniaków . Wtedy to wyraźnie nastąpił wzrost spożycia gorzałki, który na zdrowie społeczności polskiej wpłynął i wpływa wyraźnie negatywnie. Ale to już zupełnie inna historia....

Katarzyna Karpus
Poradnia Dietetyczno-Żywieniowa NZOZ „GEMINI”
Tel. 52/3974033
Zauważyłeś błąd w artykule? Napisz nam o tym

Podobne tematy:

Artykuł pochodzi z portalu www.chojnice24.pl

3 komentarze

~K.K.
Artykuł ze stycznia ! Nie można go wreszcie usunąć , jak również kilku innych ???
31 Maja 2010, godzina 10:33
~
a u nas deszcz pada
31 Maja 2010, godzina 07:46
~
Pi pij pij to na starość torba i kij
11 Stycznia 2010, godzina 14:08

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Ch24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Dodaj komentarz

Zaloguj się lub dodaj komentarz jako gość

Zalogowani użytkownicy mogą otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach. Zaloguj się

Zaloguj się

Pozdrowienia dodaj

0 znaków

Kursy walut

Kupno Sprzedaż Kupno Sprzedaż
USD USD 329.00 341.00 DKKDKK 55.70 57.20
EUREUR 414.00 426.00 RUBRUB 7.30 8.30
CHFCHF 345.00 360.00 NOKNOK 48.60 50.10
GBPGBP 532.00 547.00 SEKSEK 44.50 46.00
Aktualizacja: 2014-11-01 09:18
Kursy walut dostarcza Kantor Promes.

Sondaże Ch24 archiwum »

Który z kandydatów na stanowisko burmistrza Chojnic uzyska Twój głos?



Wyniki Lotto

LOTTO 2014-10-30

  • 2
  • 3
  • 27
  • 28
  • 43
  • 48