Środa, 23 Maja 2012 | Imieniny: Leoncjusza, Michała, Renaty | Pogoda: 19°C, 1021 hPa, wiatr 20.8 km/h    | zobacz prognozę » ch24 na komórkę
Prześlij swój materiał

Forum Ch24

WYNAJEM MIESZKAŃ.

odpowiedz

Quo_Vadis

użytkownik

Zgodnie z obietnicą,nowy temat-WYNAJEM.
Zapraszam do dyskusji właścicieli i lokatorów
0

Quo_Vadis

użytkownik

WKLEJAM Z OGŁOSZEŃ

cytat:
FRAJERÓW SZUKASZ????? 23.11.2011 15:07

Pani "Mamuśka" kup mieszkanie i WYNAJMUJ,albo lepiej przygarnij kogoś potrzebującego za free.Twoje mieszkanie-Twój wybór!
A do cudzego ,to wara..........
Sam wynajmuję ludziom............książkę mógłbym napisać na ten temat.
KAUCJA OBOWIĄZKOWA,bo to większość szkodniki,cudzego nie uszanują.

>>>
Szukam!!! 23.11.2011 13:02

Ludzie!!!!! oferujecie mieszkania z taka kaucja ze glowa mała...czynsz 500 zl a kaucja 2000....moze tak ktos pomysli o tych ktorych stac na czynsz ale dobija kaucja....nie kazdy czlowiek niszczy cudze mienie.....i wy chodzicie do kosciola?? po co....chyba tylko po to zeby popatrzec kto ma jaka kiece....pseudo katolicy ...a gdzie pomoc blizniemu??..brak slow
adres: Chojnice e-mail: mamuska317@wp.pl
adres: Chojnice
0

niko

użytkownik

ja wynajmuje kaucje płaciłem nie małą a i tak sobie chwale
0

eur

użytkownik

O co tyle krzyku, kaucja 2000zł, niech jest i 5000zł, przecież to jest zwrotne jak się wyprowadzasz. No chyba, że zdewastujesz mieszkanie przed wyprowadzką - wtedy te 2000zł nie starczy na remont.
0

Dorotka

użytkownik

nie ma się co dziwić wlaścicielom że się zabezpieczają kaucją jak ktoś niszczy lub nie zapłaci a się wyprowadzi to ją traci a remont nieszkania nie kosztuje 2--3 tyś tylko wiele więcej kto nie remontowal to nie ma pojęcia jakie s to koszty no chyba że mieszkanie jest o niskim standarcie to kaucja nie potrzebna tylko platne z góry za czynsz
0

magdaww1

użytkownik

Moja bratowa wynajmowała na ul. Zaborskiej 4 pokojowe mieszkanie. Mieszkała krótko chyba 2 - 3 miesiące, używała tylko 2 pokoi. Mieszkanie już przed jej wprowadzeniem nadawało się do remontu ale mimo to właścicielka zażądała kaucje (niemałą). dodam jeszcze że nie było umeblowane, kuchnia też pusta
Mieszkanie właścicielki znajdowało się pod tym wynajmowanym i trzeba było na paluszkach chodzić bo inaczej waliła w sufit. Klatkę schodową moja ciężarna bratowa sprzątała 2x w tygodniu a w zimę miała odśnieżać chodnik, jeszcze dużo takich wymagań miała ta właścicielka=wielka paniusia.
Gdy bratowa się wyprowadzała właścicielka zaczęła wymyślać jak to jej mieszkanie jest zniszczone- również te nieużywane pokoje. Potrąciła z kaucji, choć miała nadzieję że uda jej się więcej oskubać ciężarną ale ku jej niezadowoleniu mieliśmy porobione zdjęcia ze stanu przed wprowadzeniem.

Patrząc na tą historię nie dziwię się, że ludzie się oburzają na tak wielkie kaucje.
Wiem, że kaucja jest niezbędna i chroni właściciela mieszkania ale jak się obronić przed oszustami, którzy tej kaucji nie oddają?

Ostatnio edytowany przez magdaww1 (2011.11.23 21:00:24)

0

katarzynka1982

użytkownik

Ja wynjmuję mieszkanie od prawie 4 lat i nie było problemów. W połowie listopada właścicielka poinformowała nas, że do końca miesiąca mamy się wyprowadzić, bo potrzebuje kasy i chce sprzedać mieszkanie.Nie byłoby problemu gdybym była sama, ale jesteśmy czteroosobową rodziną z dziećmi( jedno ma niecałe 5 lat a drugie rok i 4 miesiące).
Druga sprawa to wysokie kaucje.Trzeba czasem pomyśleć też o ludziach, którzy z dnia na dzień stają przed taką sytuacją i nie mają odłożonej sporej sumy.
0

Quo_Vadis

użytkownik

Ja wynjmuję mieszkanie od prawie 4 lat i nie było problemów. W połowie listopada właścicielka poinformowała nas, że do końca miesiąca mamy się wyprowadzić, bo potrzebuje kasy i chce sprzedać mieszkanie.Nie byłoby problemu gdybym była sama, ale jesteśmy czteroosobową rodziną z dziećmi( jedno ma niecałe 5 lat a drugie rok i 4 miesiące).
Druga sprawa to wysokie kaucje.Trzeba czasem pomyśleć też o ludziach, którzy z dnia na dzień stają przed taką sytuacją i nie mają odłożonej sporej sumy.

Widzisz,gdybyś miała tam meldunek na czas wynajmu (na okres umowy) to właścicielka musiała by dotrzymać ustawowego terminu wypowiedzenia.
Nie rozumiem,jak można wypowiedzieć z terminem 2-tygodniowym? bez winy lokatorów?
0

Quo_Vadis

użytkownik

Moja bratowa wynajmowała na ul. Zaborskiej 4 pokojowe mieszkanie. Mieszkała krótko chyba 2 - 3 miesiące, używała tylko 2 pokoi. Mieszkanie już przed jej wprowadzeniem nadawało się do remontu ale mimo to właścicielka zażądała kaucje (niemałą). dodam jeszcze że nie było umeblowane, kuchnia też pusta
Mieszkanie właścicielki znajdowało się pod tym wynajmowanym i trzeba było na paluszkach chodzić bo inaczej waliła w sufit. Klatkę schodową moja ciężarna bratowa sprzątała 2x w tygodniu a w zimę miała odśnieżać chodnik, jeszcze dużo takich wymagań miała ta właścicielka=wielka paniusia.
Gdy bratowa się wyprowadzała właścicielka zaczęła wymyślać jak to jej mieszkanie jest zniszczone- również te nieużywane pokoje. Potrąciła z kaucji, choć miała nadzieję że uda jej się więcej oskubać ciężarną ale ku jej niezadowoleniu mieliśmy porobione zdjęcia ze stanu przed wprowadzeniem.

Patrząc na tą historię nie dziwię się, że ludzie się oburzają na tak wielkie kaucje.
Wiem, że kaucja jest niezbędna i chroni właściciela mieszkania ale jak się obronić przed oszustami, którzy tej kaucji nie oddają?

Ostatnio edytowany przez magdaww1 (2011.11.23 21:00:24)

Proszę-odpowiem.Przed wynajmem i podpisaniem umowy najmu ,razem z lokatorem robimy protokół przejęcia lokalu mieszkalnego,w którym szczegółowo opisujemy stan faktyczny mieszkania( pomieszczenie,po pomieszczeniu) podpisujemy.Udajemy się do Urzędu Miasta i melduję na czas określony długością umowy ( zawsze terminowa).Następnie udaję się do Urzędu Skarbowego-zgłaszam wynajem .Płacę podatki i ŚPIĘ SPOKOJNIE ,czego i Wam życzę.( Licznik energii,umowy kablówki,rozliczenia wody-przepisane na lokatora z rygorem Jego odpowiedzialności)
0

eur

użytkownik

Podstawą wypłaty kaucji jest wizja lokalu w obecności lokatorów oraz udokumentowany pierwotny stan przed wynajęciem. Jeśli są zdjęcia z pierwszego dnia najmu, to nie widzę podstaw obcięcia kaucji jeśli nic nie zostało zniszczone. Niech bratowa zgłosi sprawę na policji.
0

Quo_Vadis

użytkownik

Racja eur.
Na dodatek zgłosić do Urzędu Skarbowego. fakt wynajmu
0

magdaww1

użytkownik

No dobrze, powiedzmy, że to wszystko jest zrobione. A kaucję jak odzyskać jeśli nie zalegamy z niczym i mieszkanie takie jak przed wprowadzeniem?

EDIT>
to było latem, jeszcze coś można z tym zrobić?

Ostatnio edytowany przez magdaww1 (2011.11.23 21:38:57)

0

katarzynka1982

użytkownik

Niestety nie mamy meldunku.Właścicielka mieszka za granicą i wszelkie formalności załatwialiśmy przez Jej koleżankę. Umowa była podpisywana co miesiąc, ale jak widać to tylko zwykły świstek papieru. Niczym nie zawiniliśmy.Mieszkanie czyściutkie i zadbane, co roku malowane ściany na własny koszt, ani razu nie spóźniliśmy się z opłatą czynszu, ani innych rachunków a tak nas potraktowano. Dogadaliśmy się tylko na tyle, że możemy mieszkać do końca roku.
0

markoni

użytkownik

Ludzie co wy tu wypisujecie Ja nigdy nie dostałem kaucji z powrotem Bo to wilgoć Czyli moja wina Bo to znalazłem mieszkanie ładniejsze I bez pijaków obok To właściciel jak zapytałem o kaucje to był bardzo zdziwiony I się odwrócił i pojechał I kaucja mi poszła koło nosa Tag że kaucja to nie wiem po co jest Rozumiem zniszczenia pijaństwo Ale ludzie normalni siedzą cicho I tak sie i robi w konia Powiem tak kaucja to jest nigdy nie zwracana Pisze to z własnego doświadczenia
0

eur

użytkownik

Markoni masz mózg? Jeśli od tak właściciel nie chce Ci oddać kaucji to działasz jego metodami. Pytasz spokojnie czy stać go na remont większej wysokości niż kaucja... Jak nie chce oddać to znaczy, iż go stać. Sugerujesz obrzucenie czymś ścian, niechcący zbicie szyby itd. Przecież chroni Cię kaucja przed zniszczeniami, a szybę bym zbił od zewnątrz, by nie było na mnie.
0

markoni

użytkownik

Skończcie już ten temat Bo i tak nic nie da się zrobić z kaucjami i tak No chyba że jakiś wysoki podatek uchwalą na tych pazernych Pozdrawiam
0

eur

użytkownik

Markoni tak swoją drogą, wilgoć to Twoja wina. Trzeba było ogrzewać a nie oszczędzać. Teraz piszesz, że mamy skończyć temat. Dałeś się zrobić jak dziecko, pozwoliłeś by Cię ktoś oszukał. Nie zrobiłeś nic z tym i chcesz jakieś podatki wysokie by uchwalono. Za co, za kaucje zwrotną? Skoro to opodatkują to z kaucji np. 1000 zł zrobi się mniej o podatek a wtedy pretensje będą mieli Ci, którzy dostali zwróconą kaucję potrąconą o podatek. Nie wiem kim jesteś ale moim zdaniem Twój iloraz inteligencji jest chyba mniejszy niż średnia. Myślcie logicznie - dokumentujcie w postaci choćby zdjęć stan pierwotny mieszkania by po wyprowadzce nikt się was nie czepiał, po drugie nie wynajmujcie nic bez umowy bo wtedy nie ma podstawy do roszczeń.
0

Dorotka

użytkownik

wynajmowalm trzy lata mieszkanie kaucja 1000zl zostala wpłacona do banku otrzymalam ją z odsetkami ale przy rozliczeniu przekroczylam i musiałam doplacić za rachunki bo innaczej kaucji nie zwrócą było to ładne mieszkanko i zero problemow
0

Forfiter

użytkownik

Witam, ja spytam z innej beczki.
Jak wygląda sprawa wynajmu garaży? Jak narazie nie stać mnie na kupno, więc moze wynajem? Jak kształtują się ceny? Czy Ktoś wie coś na temat woilnego garażu w okolicach ul. Młodzieżowej/Ceynovy?
0

Anita2009

użytkownik

znajomy wynajmowal garaż to 100zl miesięcznie na lichnowskiej a co do imieszkań to są oróżnym standarcie i te drogie ciągle szukają najencow widocznie ludzie są biedni i te tanie mieszkania znikną bez ogłoszeń
0

Logowanie

Zaloguj się

Pozdrowienia dodaj

0 znaków

Kursy walut

NBP 2012-05-23
1 USD 3.45 1.92% 1 JPY 4.34 2.14%
1 EUR 4.36 0.86% 1 RUB 0.11 1.11%
1 CHF 3.63 0.87% 1 CZK 0.17 -0.12%
1 GBP 5.41 1.32% 1 SEK 0.48 1.05%

Sondaże Ch24 archiwum »

Czy parking przy parku Tysiąclecia powinien pozostać w dłuższej perspektywie bezpłatny?

Wyniki Lotto

LOTTO 2012-05-22

• 6
  • 9
  • 32
  • 34
  • 38
  • 44

Ceny paliw na chojnickich stacjach2012-05-17

E95 E98 ON LPG BIO
123 Statoil 5.82 zł 5.97 zł 5.77 zł 2.82 zł -
Bliska - - - - -