Środa, 23 Maja 2012 | Imieniny: Leoncjusza, Michała, Renaty | Pogoda: 19°C, 1021 hPa, wiatr 20.8 km/h    | zobacz prognozę » ch24 na komórkę
Prześlij swój materiał

Forum Ch24

jaka jest kwota zasiłku

odpowiedz

dariusz10@autograf.pl

użytkownik

mam pytanie jaka jest kwota zasiłku z MOP-SU za opiekę nad osobą z pierwsza grupą inwalidzką ?
0

kilem0

użytkownik

śmieszna
Patrz w lusterka. Golfy są wszędzie!
Oceniono 3 razy -1

TeodorMix

użytkownik

Nie wiem czy dobrze pamiętam,ale wydaje mi się że 500 zł + płacą Ci ZUS.
0

re12nia

użytkownik

Kwota zasiłku wynosi 520 zł.Zmieniają się przepisy od 1 kwietnia .
0

mango

użytkownik

Czy np wnuk pełno letni i mieszka z taką osobą może się starać o taki zasiłek
0

mango

użytkownik

Napiszę jeszcze że jest nie pracujący tylko się uczy
0

pawlos

użytkownik

znajomy dostaje za opieke nad matka około 560+zus
0

mango

użytkownik

A z tym Zus to jest prawda ??????
0

tygrysica

użytkownik

Świadczenie pielęgnacyjne - świadczenie rodzinne z grupy świadczeń opiekuńczych.

Świadczenie pielęgnacyjne przysługuje jednemu z rodziców dziecka, albo opiekunowi faktycznemu dziecka, który w związku z koniecznością opieki nad dzieckiem legitymującym się orzeczeniem o niepełnosprawności łącznie ze wskazaniami:
konieczność stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji konieczność stałego współudziału na co dzień opiekuna dziecka w procesie jego leczenia, rehabilitacji i edukacji albo orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności rezygnują z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej.
Przyznanie prawa do świadczenia pielęgnacyjnego uzależnione jest od spełnienia kryterium dochodowego. Wysokość świadczenia pielęgnacyjnego wynosi 520,00 zł miesięcznie.
Oceniono 1 raz -1

wrednota

użytkownik

Świadczenie pielęgnacyjne przysługuje bez względu na dochód.
I dodatkowo: Osobie innej niż spokrewniona w pierwszym stopniu, na której ciąży obowiązek alimentacyjny, przysługuje świadczenie pielęgnacyjne, w przypadku gdy nie ma osoby spokrewnionej w pierwszym stopniu albo gdy osoba ta nie jest w stanie sprawować opieki.
Informacje pochodzą ze strony chojnickiego MOPSu.
Oceniono 2 razy 0

re12nia

użytkownik

Od 1 kwietnia,nie będzie mógł się opiekować wnuk i pobierać tego świadczenia. Takie informacje podała w lutym Gazeta Pomorska.
Oceniono 1 raz 1

mango

użytkownik

a np synowa może się opiekować osobą chorą i niepełnosprawną ????
0

mango

użytkownik

Sory nie tak napisałam Czy synowa może dostać na opiekę nad schorowaną teściową ???
0

osp

użytkownik

A chłopak (który ma pracę) nad swoją dziewczyną (która jest bezrobotna)?
Oceniono 2 razy 0

wrednota

użytkownik

Świadczenie pielęgnacyjne otrzymuje osoba, która REZYGNUJE z pracy, żeby zając się osobą chorą. Tzn, że osoba pracująca takiego świadczenia nie dostaje. Dodatkowo coś mi świata, że w orzeczeniu o niepełnosprawności musi być zapis, że osoba ta wymaga stałej opieki.
0

osp

użytkownik

Dzięk za info już wszystko jasne.. Pozdrawiam..
0

Logowanie

Zaloguj się

Pozdrowienia dodaj

0 znaków

Kursy walut

NBP 2012-05-23
1 USD 3.45 1.92% 1 JPY 4.34 2.14%
1 EUR 4.36 0.86% 1 RUB 0.11 1.11%
1 CHF 3.63 0.87% 1 CZK 0.17 -0.12%
1 GBP 5.41 1.32% 1 SEK 0.48 1.05%

Sondaże Ch24 archiwum »

Czy parking przy parku Tysiąclecia powinien pozostać w dłuższej perspektywie bezpłatny?

Wyniki Lotto

LOTTO 2012-05-22

• 6
  • 9
  • 32
  • 34
  • 38
  • 44

Ceny paliw na chojnickich stacjach2012-05-17

E95 E98 ON LPG BIO
123 Statoil 5.82 zł 5.97 zł 5.77 zł 2.82 zł -
Bliska - - - - -