Kurczak lekko podchmielony
Jeśli Twoje podniebienie domaga się mocnych wrażeń, koniecznie spróbuj kurczaka w sosie z suszonej papryki chili, pieprzu syczuańskiego i białego wina. Ale uwaga! Na przyrządzenie potrawy musisz mieć dwa dni, ale naprawdę warto jej spróbować.
Kurczak lekko podchmielony
Przepis na 4 porcje
• 1,5 kg kurczaka
• 2 cebule
• 1 dag imbiru
• 250 ml wina ryżowego
• 0,5 l białego wina
Sos:
• suszona papryka chili
• pół łyżeczki pieprzu syczuańskiego
• 50 ml oleju sojowego
• 50 ml octu z białego wina
• 4 łyżki sosu sojowego
• łyżka cukru
Dodatki: pół łyżeczki pieprzu, 3 goździki, 4 łyżki jasnego sosu sojowego, 2 gwiazdki anyżu, 125 ml octu z białego wina, sól
Sposób przygotowania:
Reklama | Czytaj dalej »
Cebule i imbir posiekać, włożyć do rondla z goździkami, anyżem, doprawić solą i pieprzem. Wlać wino ryżowe, jasny sos sojowy i ocet, zagotować. Włożyć kurczaka, zalać białym winem, gotować 45 minut na wolnym ogniu. Odstawić do ostygnięcia. Zimne mięso podzielić na kawałki, włożyć do miski, zalać wywarem. Marynować 2 dni w lodówce, wyjąć i ułożyć na półmisku.
Przygotowanie sosu:
Pieprz syczuański uprażyć w suchym woku, dodać olej i mocno rozgrzać. Dodać drobno posiekane chili. Gdy olej zrobi się czerwony, zdjąć z ognia, ostudzić, przecedzić. Wymieszać z octem, sosem sojowym, solą i cukrem. Podać w miseczce
Podobne tematy:
Najnowsze:
REKLAMA:
- Komentarze Chojnice24 (0)
- Komentarze Facebook (...)


USD
DKK
EUR
TRY
CHF
NOK
GBP
SEK



Związki i pracodawcy domagają się...
Hołownia: 6 sierpnia odbiorę od...
Nowy sondaż prezydencki
Brak komentarzy
Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wydawca nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Dodaj komentarz
Komentarze publikowane są dopiero po sprawdzeniu przez moderatora!