Przepisy kłodawianek
Panie ze Stowarzyszenia Kłodawianki podczas jarmarku. Ich stół doceniło jury w kategorii najpiękniejszy wystrój stołu.
Panie ze Stowarzyszenia Kłodawianki na Jarmarku Wielkanocnym w Chojnickim Domu Kultury (3.04) zaprezentowały bogato zastawiony stół, ozdobiony świątecznymi dekoracjami. Potrawy na konkurs przygotowywały w domach wcześniej, a dzień przed jarmarkiem w świetlicy w Kłodawie gotowały wspólnie.
Na wielkanocnym stole tradycyjnie miejsce znajduje żurek. Jego podstawą jest zakwas. Danuta Leszczyńska z Kłodawy tydzień wcześniej robi zakwas z kromki żytniego chleba, czosnku, mąki żytniej, dodaje ziele angielskie i liść laurowy. Wszystko zalewa ciepłą, przegotowaną wodą. Gdy natomiast gotuje żurek, zawsze podsmaża boczek wędzony i cebulkę, przed wrzuceniem do garnka. Potem oczywiście biała kiełbasa, majeranek i bardzo ważne – chrzan. Na jarmark pani Danuta oprócz żurka przygotowała jeszcze jajka z łososiem oraz karkówkę faszerowaną mięsem mielonym i pieczarkami.
Reklama | Czytaj dalej »
Swoim przepisem na pasztet z królika podzieliła się z nami Janina Gakan ze Stowarzyszenia Kłodawianki.
Pasztet z królika
Produkty:
królik gotowany + wątroba
seler
por
marchew
czerwona papryka
boczek świeży
cebula
czosnek
4 jaja
sól, pieprz, majeranek
2 bułki (namoczyć)
Wykonanie:
Królika ugotować w warzywach, obrać, zmielić w maszynce razem z wątrobą i warzywami. Część boczku zmielić. Wymieszać mięso, dodać paprykę drobno pokrojoną, wbić całe jajka i dodać pozostałe składniki. Na dnie foremki wyłożyć paski boczku, a na nie pasztet. Zapiekać 1 godz. 20 min. w temp. 200 st. C.
Z kolei prezes stowarzyszenia Anna Szopińska zaproponowała dla odmiany słodycze i swoją recepturę na pyszny sernik.
Sernik
Spód do sernika:
pół kostki tłuszczu
pół szklanki cukru
2 jajka
mąka do gęstości
proszek do pieczenia
Góra ciasta:
1 kg twarogu
1,5 szkl. cukru
kostka tłuszczu
cukier waniliowy
8 jaj (białka ubić)
budyń śmietankowy
Wykonanie góry:
Tłuszcz wyrobić z cukrem, dodawać po jednym żółtku, następnie po łyżce twarogu. Wszystko ucierać, dodać ubite białko i budyń. Piec ok. 1 godz. 10 min. w temp. 180 st. C.
Życzymy smacznego przy świątecznym stole.
Podobne tematy:
Najnowsze:
REKLAMA:
- Komentarze Chojnice24 (1)
- Komentarze Facebook (...)
1 komentarz
Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wydawca nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Dodaj komentarz
Komentarze publikowane są dopiero po sprawdzeniu przez moderatora!