Sobota, 28 Grudnia 2024 | Imieniny: Antoniusza, Cezarego, Teofilii chojnice24 na komórkę
Strona głównaRegion
Rozmiar tekstu: A A
Tekst i fot. mz

Przepisy kłodawianek

Panie ze Stowarzyszenia Kłodawianki podczas jarmarku. Ich stół doceniło jury w kategorii najpiękniejszy wystrój stołu.

Panie ze Stowarzyszenia Kłodawianki podczas jarmarku. Ich stół doceniło jury w kategorii najpiękniejszy wystrój stołu.

Panie ze Stowarzyszenia Kłodawianki na Jarmarku Wielkanocnym w Chojnickim Domu Kultury (3.04) zaprezentowały bogato zastawiony stół, ozdobiony świątecznymi dekoracjami. Potrawy na konkurs przygotowywały w domach wcześniej, a dzień przed jarmarkiem w świetlicy w Kłodawie gotowały wspólnie.

 

Na wielkanocnym stole tradycyjnie miejsce znajduje żurek. Jego podstawą jest zakwas. Danuta Leszczyńska z Kłodawy tydzień wcześniej robi zakwas z kromki żytniego chleba, czosnku, mąki żytniej, dodaje ziele angielskie i liść laurowy. Wszystko zalewa ciepłą, przegotowaną wodą. Gdy natomiast gotuje żurek, zawsze podsmaża boczek wędzony i cebulkę, przed wrzuceniem do garnka. Potem oczywiście biała kiełbasa, majeranek i bardzo ważne – chrzan. Na jarmark pani Danuta oprócz żurka przygotowała jeszcze jajka z łososiem oraz karkówkę faszerowaną mięsem mielonym i pieczarkami.

Reklama | Czytaj dalej »

Swoim przepisem na pasztet z królika podzieliła się z nami Janina Gakan ze Stowarzyszenia Kłodawianki.

Pasztet z królika

Produkty:

królik gotowany + wątroba

seler

por

marchew

czerwona papryka

boczek świeży

cebula

czosnek

4 jaja

sól, pieprz, majeranek

2 bułki (namoczyć)

 

Wykonanie:

Królika ugotować w warzywach, obrać, zmielić w maszynce razem z wątrobą i warzywami. Część boczku zmielić. Wymieszać mięso, dodać paprykę drobno pokrojoną, wbić całe jajka i dodać pozostałe składniki. Na dnie foremki wyłożyć paski boczku, a na nie pasztet. Zapiekać 1 godz. 20 min. w temp. 200 st. C.

Z kolei prezes stowarzyszenia Anna Szopińska zaproponowała dla odmiany słodycze i swoją recepturę na pyszny sernik.

Sernik

Spód do sernika:

pół kostki tłuszczu

pół szklanki cukru

2 jajka

mąka do gęstości

proszek do pieczenia

Góra ciasta:

1 kg twarogu

1,5 szkl. cukru

kostka tłuszczu

cukier waniliowy

8 jaj (białka ubić)

budyń śmietankowy

Wykonanie góry:

Tłuszcz wyrobić z cukrem, dodawać po jednym żółtku, następnie po łyżce twarogu. Wszystko ucierać, dodać ubite białko i budyń. Piec ok. 1 godz. 10 min. w temp. 180 st. C.

Życzymy smacznego przy świątecznym stole.

Zauważyłeś błąd w artykule? Napisz nam o tym

Artykuł pochodzi z portalu www.chojnice24.pl

1 komentarz

~~`
Panie się napracowały! Podziwiam!!! Szkoda, że nie było mi dane tam być! Ciekawe kto to wszystko zjadł?
05 Kwietnia 2012, godzina 18:45
Oceniono 1 raz 1

Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wydawca nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Dodaj komentarz

Komentarze publikowane są dopiero po sprawdzeniu przez moderatora!

Zaloguj się lub dodaj komentarz jako gość

Zalogowani użytkownicy mogą otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach. Zaloguj się

Zaloguj się

Kursy walut

Aktualne kursy w kantorze PROMES
Kupno Sprzedaż Kupno Sprzedaż
USD USD 4.080 4.180 DKKDKK 0.512 0.537
EUREUR 4.250 4.320 TRYTRY 0.118 0.135
CHFCHF 4.510 4.580 NOKNOK 0.314 0.335
GBPGBP 5.110 5.180 SEKSEK 0.322 0.345
Aktualizacja: 2024-12-28 10:15
Kursy walut dostarcza Kantor Promes.
Kursy dla transakcji powyżej 4000 PLN
Kupno Sprzedaż Kupno Sprzedaż
USD USD 4.090 4.145 DKKDKK 0.513 0.536
EUREUR 4.260 4.300 TRYTRY 0.119 0.134
CHFCHF 4.520 4.570 NOKNOK 0.315 0.334
GBPGBP 5.115 5.175 SEKSEK 0.323 0.344
Aktualizacja: 2024-12-28 10:15
Kursy walut dostarcza Kantor Promes.

Sondaże Chojnice24 archiwum »

Czy weźmiesz udział w głosowaniu na projekty do realizacji w Budżecie Obywatelskim?




Ceny paliw2024-12-22

E95 E98 ON LPG
BP - - - -
Circle K - - - -
Mol Chojnice - - - -
MZK - - - -
Orlen - - - -
PKS - - - -

Drogi Użytkowniku,

przedstawiamy podstawowe informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych podczas korzystania z naszego portalu. Zamykając ten komunikat (poprzez kliknięcie "X", przysiku "Przejdź do serwisu") zgadzasz się na opisane niżej działania.

Wykorzystanie danych

Masz pełne prawo zgłosić podmiotowi przetwarzającemu Twoje dane osobowe żądanie dostępu do tych informacji, ich poprawienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.

Zakres i cele przetwarzania Twoich danych oraz szczegółowe informacje o Twoich prawach opisane zostały w Polityce prywatności oraz Regulaminie portalu, z którymi możesz zaponać się w każdej chwili.

Pliki cookies

Stosujemy pliki cookies i inne podobne technologie w celu:

Zakres wykorzystania plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki. Nie wprowdzając zmian zgadzasz się na zapisywanie plików cookies w pamięci Twojego urządzenia.

Szczegółowe informacje nt. sposobu wykorzystania plików cookies znajdziesz w Regulaminie portalu.

Przejdź do serwisu Zamknij