Urządzamy spiżarnię
No i stało się! 23 września nastała kalendarzowa jesień i pożegnaliśmy lato na bardzo długi czas. Możemy jednak utrwalic jego smak, robiąć przetwory, które w szczelnie zamkniętych słoiczkach przetrwają do zimy i w długie, chłodne wieczory przypominać nam będą, jak smakuje lato. Oczywiście potrzebujemy odpowiedniego miejsca do przechowywania tych wszystkich smakołyków, a mianowicie spiżarni. Spiżarnia to magiczne miejsce w naszym domu, w którym znajdują się najlepsze na swiecie konfitury, soki i przetwory. Najlepsze - bo wykonane domowym sposobem, według przepisu babci.
Wiele osób błędnie uważa, że wygospodarowanie miejsca na własną spiżarnię możliwe jest tylko w dużych domach. To nieprawda! Spiżarnia wcale nie musi być duża, ważniejsze aby była pojemna. Metr na półtora w zupełności wystarczy. Nie obowiązuje tu zasada minimalizmu - im więcej w niej półek, szafeczek i schowków tym lepiej, ponieważ będziemy tu przechowywać wszystko, co nadaje się do spiżarni: wspomniane już domowe przetwory, ale także zapasy zywności oraz napoje. Wykorzystajmy też miejsce na drzwiach spiżarni. W tym celu można zamontować małe koszyki, w których przechowywać będziemy drobniejsze produkty. Jeżeli wystarczy nam miejsca możemy trzymac w spiżarni również rzadko używane garnki, miski i inne sprzęty kuchenne. W ten sposób odciążymy nieco załadowane po brzegi szafki kuchenne.
Reklama | Czytaj dalej »
Jeśli jednak mamy mało miejsca w kuchni, dobrym rozwiązaniem będzie wysuwana, pojemna szafka, z dużą ilością szuflad oraz koszyków, która będzie pełniła funkcję minispiżarni.
Dla utrzymania odpowiedniej higieny w spiżarni warto zadbać o odpowiednie podłoże. Najwygodniej będzie wyłożyć podłogę płytkami ceramicznymi, ponieważ są łatwe w utrzymaniu czystości. Jeżli natomiast zdecydujemy się na drewnianą podłogę, należy pamiętać o zabezpieczeniu jej bejcą lub lakierem, aby mogła służyć nam jak najdłużej. Ściany pomalujmy farbą lateksową, którą można zmywać w razie potrzeby. Pamiętajmy też, aby naszą spiżarnię wietrzyć przynajmniej raz w tygodniu. Przechowywane produkty nie mogą być narażone na działanie promieni słonecznych, najlepiej aby spiżarnia była zaciemniona. Optymalna temperatura panująca w spomieszczeniu nie powinna przekraczac 15 stopni Celsjusza, aby produkty się nie psuły.
Warto też zaopatrzyć się w pojemniki przeznaczone do przechowywania żywności sypkiej typu: kasza, ryż, makaron czy mąka. W ten sposób w spiżarni będzie panował porządek i łatwiej będzie nam się po niej poruszać. Odpowiednie będą pojemniki szklane, ponieważ nie wchodzą w reakcje chemiczne z pożywieniem, dodatkowo chronią przed zawilgoceniem czy wysychaniem. Można użyć również pojemników plastikowych, jednak należy zwrócić uwagę, aby posiadały symbol kieliszka i widelca na opakowaniu, co oznacza że są przystosowane do kontaktu z żywnością. W celu lepszej organizacji możemy samodzielnie przygotować naklejki lub zawieszki na produkty.
Jeśli dysponujemy większą przestrzenią, możemy dodatkowo zagospodarować w spiżarni mały kącik na mopy, miotły i ściereczki. Należy jednak pamiętać o tym, aby odpowiednio odseparować środki chemiczne od produktów spożywczych.
Podobne tematy:
Najnowsze:
REKLAMA:
- Komentarze Chojnice24 (0)
- Komentarze Facebook (...)
Brak komentarzy
Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wydawca nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Dodaj komentarz
Komentarze publikowane są dopiero po sprawdzeniu przez moderatora!