Czwartek, 21 Listopada 2024 | Imieniny: Janusza, Marii, Reginy chojnice24 na komórkę
Strona głównaZdrowie
Rozmiar tekstu: A A
Katarzyna Karpus, Gemini

Dlaczego warto jeść ryby?

2.bp.blogspot.com

2.bp.blogspot.com

Myślę, że wielu z nas zwróciło uwagę na kampanię informacyjną zachęcającą Polaków do jedzenia ryb. Kampanie reklamowe wspierane są ze środków Unii Europejskiej i mają na celu zwiększenie spożycia ryb przez mieszkańców naszego państwa. Warto zainteresować się sprawą i sięgać jak najczęściej po ryby oraz uwzględniać je w naszym cotygodniowym menu.


Dlaczego warto jeść ryby?

Eksperci zauważają, iż nieocenionym, kluczowym argumentem dla zwolenników jedzenia ryb, są ich duże właściwości zdrowotne. Nie od dziś wiadomo, że ryby charakteryzują się nie tylko wysokimi walorami smakowymi, ale przede wszystkim zdrowotnymi. Warto dodać, iż zawarty w rybach tłuszcz jest jedynym zdrowym tłuszczem zwierzęcym, ponieważ składa się z wielonienasyconych kwasów łuszczowych: omega 3, omega 6 oraz omega 9. Skutecznie chronią nas one przed współczesnymi chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak choroby serca, nadciśnienie, miażdżyca. Mają także inne walory - zapobiegają tworzeniu się zatorów w tętnicach i żyłach, obniżają ciśnienie krwi, podnoszą poziom dobrego cholesterolu i eliminują zły. Wpływają także korzystnie na pracę mózgu – osoby, które spożywają dużo ryb rzadziej zapadają w starszym wieku na chorobę Alzheimera. Wiedzieli to już starożytni mieszkańcy Chin czy Japonii, gdzie np. karpiemu mięsu przypisywano szczególne właściwości lecznicze. Ta tendencja utrzymała się do dziś. Warto wspomnieć chociażby o diecie mieszkańców krajów śródziemnomorskich, w której królują ryby. Ryby zwłaszcza morskie, powinny gościć na naszych stołach przynajmniej dwa razy w tygodniu.

Reklama | Czytaj dalej »


Mięso ryb jest lekko strawne, a niewielka, bo ważąca zaledwie 100 g porcja ryby pokrywa prawie połowę dziennego zapotrzebowania na białko. Jest to w dodatku białko bardzo wartościowe i łatwo przyswajalne. Ryby są więc doskonałą alternatywą dla mięsa , którego niektórzy nie mogą, nie lubią albo po prostu nie chcą jeść. Szczególnie bogate w wartościowe białko są niskokaloryczne płaszczki (21%) , delikatne sole (17%) , a także nieco tłustsze ryby z rodziny tuńczyków (24%).

Doskonale wpływają na linię

Choć dla serca najzdrowsze są tłuste – a więc kaloryczne – ryby, jeśli kogoś bardziej martwią szerokie biodra niż poziom cholesterolu we krwi , zawsze może sięgnąć po chudsze gatunki. Spośród ryb morskich niską zawartością tłuszczu odznacza się flądra , sola, karmazyn i dorsz, a spośród słodkowodnych – szczupak i okoń. Żadna z nich nie ma więcej niż 2g tłuszczu w stugramowej porcji, podczas gdy w 100 g kiełbasy jest go
przynajmniej 30g. Dla porównania: 100 g nawet tak tłustej ryby jak łosoś ma prawie o połowę mniej kalorii niż chudy, duszony schab.

Chronią przed zawałem

Znajdujące się w rybach kwasy tłuszczowe omega-3 , rzadko występujące w innych produktach, chronią przed chorobami serca i układu krążenia. Zmniejszają też groźbę zachorowania na zakrzepicę i poprawiają przepływ krwi w drobniutkich naczynkach krwionośnych. Eskimosom, którzy żywią się prawie wyłącznie rybami, zawały serca zdarzają się niezwykle rzadko. Doskonałym źródłem wspomnianych kwasów tłuszczowych jest hodowlany łosoś i pstrąg , a także inne tłuste ryby np. śledź i makrela. Dzienne
zapotrzebowanie na dobroczynne kwasy a przy okazji także na witaminę A i D zaspokajają też 2 łyżeczki tranu z dorsza.

Pozwalają uniknąć wola tarczycy

Aby do niego nie dopuścić, nasz organizm potrzebuje codziennie ok. 150-200 mikrogramów jodu. Okazuje się, że wystarczy jeść ryby, najlepiej morskie, aby sprostać temu zapotrzebowaniu. Pierwiastek ten dobrze też wpływa na płodność. Wyjątkowo dużo jodu zawierają łupacz i łosoś morski (nie ma on nic wspólnego ze znanym nam łososiem, to ryba z rodziny dorszowatych, o lekko szarawym mięsie). Stugramowa porcja tych ryb pokrywa w całości dzienne zapotrzebowanie na ten mikroelement. Ryby słodkowodne zawierają go o połowę mniej.

Wzmacniają mięśnie i kości

Oprócz koniecznego do budowy mięśni D i minerały – fosfor, magnez, wapń – potrzebne do prawidłowego funkcjonowania całego aparatu ruchu. Wprawdzie wapń znajduje się głównie w rybich ościach, które bez obawy jadamy tylko w konserwach rybnych , za to pół puszki sardynek pokrywa w całości dzienne zapotrzebowanie na ten minerał. Ale co znacznie ważniejsze, zawarte w rybach kwasy tłuszczowe ułatwiają wchłanianie wapnia również z innych produktów. Natomiast jednym z lepszych źródeł magnezu wśród ryb morskich jest tuńczyk (50mg/100g), a spośród słodkowodnych – szczupak(175mg/100g). Jeśli więc łapią cię skurcze łydek, ulgę przyniesie ci faszerowany łosoś lub sałatka z tuńczyka. Wszyscy, którzy potrzebują fosforu (głównie osoby przyjmujące leki zobojętniające kwas żołądkowy), mogą również bez obawy sięgnąć po ryby, najlepiej te ze słodkich wód.

Poprawiają humor , łagodzą skutki stresu

Aby dostarczyć organizmowi magnezu, który zwalcza objawy stresu zazwyczaj sięgamy po tabletki. Szkoda! Bo ryby oprócz magnezu zawierają też sporo witaminy B12, odpowiedzialnej m.in. za nasz nastrój. Jeśli więc nie przekonują nas argumenty zdrowotne – jedzmy ryby na dobry humor !


Katarzyna Karpus
Poradnia Dietetyczno-Żywieniowa
Centrum Medyczne „GEMINI”
www.geminichojnice.pl

Zauważyłeś błąd w artykule? Napisz nam o tym

Artykuł pochodzi z portalu www.chojnice24.pl

8 komentarzy

~ela
27 Października 2017, godzina 22:08
Oceniono 1 raz -1
~Doic Unię
To i pani Karpus dorabia sobie na reklamie ryb? A na jajach to się ponadto zna
08 Stycznia 2015, godzina 18:50
Oceniono 2 razy 0
~palacz
''gość''zapomniałeś (aś)o terapii antynikotynowej w gemini.
08 Stycznia 2015, godzina 09:29
Oceniono 6 razy 2
~gość
Jedzcie ryby, bo warto, to samo zdrowie. A jak macie problem nikotynowy najlepiej poddać się terapii antynikotynowej
07 Stycznia 2015, godzina 18:15
Oceniono 9 razy 3
~pumeX
wszystkie argumenty OK poza tym, że Unia teraz to promuje... od kiedy to Unii zależy na naszym zdrowiu a nie na tym by obce państwa się mogły bogacić?
07 Stycznia 2015, godzina 15:49
Oceniono 7 razy 3
~ZŁOTA RYBKA
Nadmierne spożywanie ryb przez osobniki rodzaju ludzkiego grozi tym osobnikom, że wyrosną im skrzela a ciało pokryje się łuskami, dlatego dajcie sobie spokój z tym zjadaniem ryb a nawet unikajcie przebywania w ich pobliżu !!!

PAMIĘTAJCIE: moje życzenia się spełniają !!!
07 Stycznia 2015, godzina 15:44
Oceniono 8 razy 6
~Flondra
Nie jedyną wadą są ości,np.wysoka cena,limity dla Polskich rybaków.KE zaleca ponieważ niemieccy i całej UE nie mieliby zbytu.Zdrowa to może i jest,ale nie dla kobiet z naszego SE..o i podobnym przetwórniom w POlsce.
07 Stycznia 2015, godzina 14:59
Oceniono 7 razy 5
ryby to potęga! ryby warto jesć, maja mnostwo witamin, waznym skladnikow i innych rzeczy ktore potrzebujemy! ryby byly od zawsze waznym pokarmem dla człowieka, od dziejów ryby się jadło a teraz nauka tylko podkresla ich zalety a takie informacje mozna znalezć w wielu miejscach, na przykład tutaj jest rzetelna strona, która pisze ciekawy tekst w tej tematyce: http://www.biomedical.pl/dieta/skladniki-odzywcze-w-rybach-5657.html - w sumie można o tym wiele pisać, bo babcia zawsze wspominała że ryby sa dobre na oczy potem człowiek dorastał, czytał wiecej i widzial ze nie tylko na oczy ale rowniez na koncentracje, zdrowa skore i tak dalej ) ogolnie jedyna wada sa osci ale co tam... mozna sie pobawic i nawet lepiej smakuje
07 Stycznia 2015, godzina 14:10
Oceniono 7 razy 3

Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wydawca nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Dodaj komentarz

Komentarze publikowane są dopiero po sprawdzeniu przez moderatora!

Zaloguj się lub dodaj komentarz jako gość

Zalogowani użytkownicy mogą otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach. Zaloguj się

Zaloguj się

Kursy walut

Aktualne kursy w kantorze PROMES
Kupno Sprzedaż Kupno Sprzedaż
USD USD 4.110 4.210 DKKDKK 0.532 0.555
EUREUR 4.320 4.400 TRYTRY 0.121 0.133
CHFCHF 4.620 4.700 NOKNOK 0.306 0.337
GBPGBP 5.170 5.250 SEKSEK 0.341 0.363
Aktualizacja: 2024-11-21 18:18
Kursy walut dostarcza Kantor Promes.
Kursy dla transakcji powyżej 4000 PLN
Kupno Sprzedaż Kupno Sprzedaż
USD USD 4.143 4.202 DKKDKK 0.533 0.554
EUREUR 4.334 4.376 TRYTRY 0.122 0.132
CHFCHF 4.640 4.690 NOKNOK 0.307 0.336
GBPGBP 5.193 5.243 SEKSEK 0.342 0.362
Aktualizacja: 2024-11-21 18:18
Kursy walut dostarcza Kantor Promes.

Sondaże Chojnice24 archiwum »

Czy obecnie prowadzone w Chojnicach inwestycje drogowe są dla Ciebie uciążliwe?



Ceny paliw2024-11-21

E95 E98 ON LPG
BP 5.99 zł 6.74 zł 6.36 zł 3.14 zł
Circle K 5.94 zł - 6.31 zł 3.1 zł
Mol Chojnice 5.99 zł - 6.36 zł 3.14 zł
MZK 5.82 zł 6.59 zł 6.2 zł 3.05 zł
Orlen 5.99 zł 6.8 zł 6.36 zł 3.14 zł
PKS 5.82 zł - 6.2 zł 3.2 zł

Drogi Użytkowniku,

przedstawiamy podstawowe informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych podczas korzystania z naszego portalu. Zamykając ten komunikat (poprzez kliknięcie "X", przysiku "Przejdź do serwisu") zgadzasz się na opisane niżej działania.

Wykorzystanie danych

Masz pełne prawo zgłosić podmiotowi przetwarzającemu Twoje dane osobowe żądanie dostępu do tych informacji, ich poprawienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.

Zakres i cele przetwarzania Twoich danych oraz szczegółowe informacje o Twoich prawach opisane zostały w Polityce prywatności oraz Regulaminie portalu, z którymi możesz zaponać się w każdej chwili.

Pliki cookies

Stosujemy pliki cookies i inne podobne technologie w celu:

Zakres wykorzystania plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki. Nie wprowdzając zmian zgadzasz się na zapisywanie plików cookies w pamięci Twojego urządzenia.

Szczegółowe informacje nt. sposobu wykorzystania plików cookies znajdziesz w Regulaminie portalu.

Przejdź do serwisu Zamknij