Poniedziałek, 25 Listopada 2024 | Imieniny: Elżbiety, Katarzyny, Klemensa chojnice24 na komórkę
Strona głównaZdrowie
Rozmiar tekstu: A A
Katarzyna Karpus, Gemini

Jak po maśle

Masło kojarzy nam się z tradycyjnym, domowym, a więc prostym jadłem. Ale ma też drugie, wyrafinowane oblicze – bez niego maślane ciasteczka, sosy i kremy nie byłyby tym, co tygrysy lubią najbardziej.

Na temat masła krąży wiele mitów – najpowszechniejszy to ten, że jest niezdrowe, bo zawiera cholesterol. Trzeba zatem maślanej erudycji oraz kilku oryginalnych przepisów, by zapomnieć o stereotypach i delektować się aksamitnym i maślanym smakiem.

Masło to wynalazek barbarzyńców i koczowników, czyli ludzi, którzy nie pielęgnowali domowego ciepła. Kto pierwszy je ubił? Może Beduin na wielbłądzie, może Mongoł na koniu, a może mieszkaniec Kaukazu? Mógł to być Scyta jadący na wyprawę.

Reklama | Czytaj dalej »

Legendy mówią, że ów jeździec - anonimowy wynalazca masła – skądkolwiek by się wywodził, miał przyczepiony do siodła swojego wierzchowca bukłak z tłustym mlekiem. Po długiej drodze, zamiast mleka znalazł w nim ubite masło i maślankę. Specjalne bukłaki ze zwierzęcej skóry długo jeszcze używano do ubijania masła. Pierwszym narodem w Europie, który nauczył się wyrabiać masło, byli podobno właśnie Scytowie. Dzięki nim poznali je inni mieszkańcy naszego kontynentu, w tym podbici przez Scytów – Słowianie, a także Grecy i Rzymianie.

Zdrowe - niezdrowe

Jeszcze parę lat temu specjaliści od zdrowego żywienia chórem grzmieli, że masło okropnie szkodzi, ponieważ jest produktem wysokoenergetycznym i zawiera nasycone kwasy tłuszczowe. No i podwyższa poziom złego cholesterolu. Wciąż zarabiają na tym producenci margaryny i różnego rodzaju miksów oraz smarowideł o smaku maślanym (nie mające oczywiście nic wspólnego z pożytecznymi margarynami zawierającymi sterole roślinne tj. Flora lub Benecol).

Kostka w markecie, którą przyzwyczailiśmy się nazywać masłem, może okazać się „tłuszczem mlecznym do smarowania”. Nie brak jednak zagorzałych obrońców masła. Przypominają, że zawiera potrzebne dla organizmu składniki: łatwostrawny tłuszcz naturalnego pochodzenia (zalecany np. dzieciom i seniorom), duże ilości witaminy A, D, E i K. Poza tym demonizowany cholesterol to substancja potrzebna, by układy immunologiczny oraz nerwowy mogły prawidłowo funkcjonować. Gdy organizm nie otrzymuje pożywienia, zaczyna go produkować sam. Jak we wszystkim, ważny jest więc umiar – nie trzeba od razu zjadać całego tortu z maślanym kremem.

Zwolennikami masła są m.in. propagatorzy ruchu slow food oraz tzw. swojskożercy. Mają oni przekonujący argument na to, dlaczego warto jeść masło. Otóż wartościowe jest to, co powstało w klimacie i na terenie na którym żyjemy, z dostępnych miejsc i produktów. To, co było jadane przez naszych przodków, co nasz organizm nauczył się przyswajać. Zatem, w umiarze dla nas masło jest zdrowe, bo to produkt naturalny, tradycyjny, jadany z dawien dawna. Różnica jest taka, że dawno temu chociażby z powodów ekonomicznych masło jadano w niewielkich ilościach. Dzisiaj, w czasach dobrobytu, zjadamy masła po prostu za wiele w stosunku do naszych potrzeb.

W Polsce masło wytwarzano ze śmietany, głównie na wsiach, w specjalnych naczyniach zwanych gdzieniegdzie centerfugą, maślnicą, tłuczkiem, bojką, kiernicą. Wygląda na to, że jesteśmy barbarzyńcami. Może łatwiej będzie nam to przełknąć, gdy z dodatkiem masła przyrządzimy wyrafinowane i pyszne potrawy. Pamiętajmy, że lepiej zjeść w umiarze prawdziwe masło, niż objadać się przetworzonymi margarynami maślanymi.

Zauważyłeś błąd w artykule? Napisz nam o tym

Podobne tematy:

Artykuł pochodzi z portalu www.chojnice24.pl

2 komentarze

~xyz
Jeśli się kupuje masło z Chojnickiej mleczarni to jest to bardzo dobry smak ,podobnie jak pozostałe wyroby tego zakładu które za kilka dni znikną z półek całkowicie np jogurt, mleko, śmietanki.No ale cóż skoro większość kupuje z różnymi dodatkami ważne aby był długi termin ważności. To samo dotyczy wędlin, garmażerki itp.
21 Lutego 2013, godzina 15:05
~stary
Prawdziwego masla już niestety w Chojnicach nie kupisz, to obecne, poza nazwą nie ma nawet odrobiny smaku tego produkowanego w PRL.
21 Lutego 2013, godzina 12:47
Oceniono 2 razy 2

Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wydawca nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Dodaj komentarz

Komentarze publikowane są dopiero po sprawdzeniu przez moderatora!

Zaloguj się lub dodaj komentarz jako gość

Zalogowani użytkownicy mogą otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach. Zaloguj się

Zaloguj się

Kursy walut

Aktualne kursy w kantorze PROMES
Kupno Sprzedaż Kupno Sprzedaż
USD USD 4.120 4.190 DKKDKK 0.532 0.555
EUREUR 4.320 4.390 TRYTRY 0.121 0.133
CHFCHF 4.600 4.670 NOKNOK 0.304 0.335
GBPGBP 5.160 5.230 SEKSEK 0.340 0.362
Aktualizacja: 2024-11-25 10:19
Kursy walut dostarcza Kantor Promes.
Kursy dla transakcji powyżej 4000 PLN
Kupno Sprzedaż Kupno Sprzedaż
USD USD 4.124 4.165 DKKDKK 0.533 0.554
EUREUR 4.324 4.360 TRYTRY 0.122 0.132
CHFCHF 4.610 4.660 NOKNOK 0.305 0.334
GBPGBP 5.173 5.222 SEKSEK 0.341 0.361
Aktualizacja: 2024-11-25 10:19
Kursy walut dostarcza Kantor Promes.

Sondaże Chojnice24 archiwum »

Czy obecnie prowadzone w Chojnicach inwestycje drogowe są dla Ciebie uciążliwe?



Ceny paliw2024-11-25

E95 E98 ON LPG
BP 5.99 zł 6.74 zł 6.36 zł 3.14 zł
Circle K 5.94 zł - 6.31 zł 3.1 zł
Mol Chojnice 5.99 zł - 6.36 zł 3.14 zł
MZK 5.92 zł 6.69 zł 6.3 zł 3.25 zł
Orlen 5.99 zł 6.8 zł 6.36 zł 3.14 zł
PKS 5.92 zł - 6.3 zł 3.2 zł

Drogi Użytkowniku,

przedstawiamy podstawowe informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych podczas korzystania z naszego portalu. Zamykając ten komunikat (poprzez kliknięcie "X", przysiku "Przejdź do serwisu") zgadzasz się na opisane niżej działania.

Wykorzystanie danych

Masz pełne prawo zgłosić podmiotowi przetwarzającemu Twoje dane osobowe żądanie dostępu do tych informacji, ich poprawienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.

Zakres i cele przetwarzania Twoich danych oraz szczegółowe informacje o Twoich prawach opisane zostały w Polityce prywatności oraz Regulaminie portalu, z którymi możesz zaponać się w każdej chwili.

Pliki cookies

Stosujemy pliki cookies i inne podobne technologie w celu:

Zakres wykorzystania plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki. Nie wprowdzając zmian zgadzasz się na zapisywanie plików cookies w pamięci Twojego urządzenia.

Szczegółowe informacje nt. sposobu wykorzystania plików cookies znajdziesz w Regulaminie portalu.

Przejdź do serwisu Zamknij