Jak obchodzić się z jajkiem?
Kurze, strusie czy przepiórcze? Warto jeść wszystkie! Każde jajko to unikalna kombinacja składników odżywczych. Jest w nim przecież wszystko, co niezbędne do powstania nowego organizmu. Białko, tłuszcz, witaminy, minerały, nawet substancje antywirusowe. Maksimum korzyści przy minimum kalorii. Najzdrowsze jest na twardo, dobrze trawione przez organizm i na pewno wolne od bakterii, które wyginęły podczas gotowania. Najbardziej wartościowe jest jajko na półtwardo, z nie całkiem ściętym żółtkiem. Surowego białka lepiej unikać. Zawiera bowiem awidynę utrudniającą wchłanianie ważnej dla organizmu biotyny.
Jaja wiejskie kupowane na targu wcale nie muszą być lepsze od fermowych. W gospodarstwach kury często nie są badane, więc mogą być chore. W niektórych do paszy dodaje się syntetyczne barwniki, które barwią żółtko. Jego piękny żółto-pomarańczowy kolor wcale nie jest więc od marchewki lub kukurydzy, jak zapewnia sprzedawca.
Reklama | Czytaj dalej »
Jaja trzeba przechowywać w lodówce, ale nie dłużej niż miesiąc. Można je zamrażać, ale tylko po wybiciu i oddzieleniu białek od żółtek. Białka można trzymać w zamrażarce nawet dziesięć miesięcy, żółtka nie dłużej niż trzy tygodnie.
Przed włożeniem do lodówki nigdy nie powinno się jaj myć!!! Skorupka jaja jest pokryta naturalną powłoką zabezpieczającą przed wtargnięciem drobnoustrojów. Nie należy jej poprzez mycie usuwać.
Myjemy jaja bezpośrednio przed spożyciem. Dobrze jest wyszorować skorupkę ciepłą wodą z dodatkiem płynu do naczyń. Potem dobrze należy spłukać bieżącą wodą. To ważne, zwłaszcza gdy chcemy wbijać surowe jajo do potraw.
Do kogla-mogla, kremu czy majonezu trzeba używać jajek sparzonych we wrzątku. Sałatek z domowym majonezem lub mielonego mięsa na kotlety z dodatkiem surowego jaja nie powinno przechowywać się w lodówce zbyt długo, by ewentualnym bakteriom salmonelli nie dawać szans na rozmnożenie. Bakterie te są bardzo groźne, gdy jest ich dużo.
Jajka na miękko nigdy nie powinno się zjadać za pomocą posrebrzanej łyżeczki. Jest w nim siarka, która po zetknięciu ze srebrem tworzy siarczek srebra. Łyżka ciemnieje, a jajko smakuje znacznie gorzej.
- Smacznego jajka na święta i po świętach! - życzy Katarzyna Karpus.
Podobne tematy:
Najnowsze:
REKLAMA:
- Komentarze Chojnice24 (2)
- Komentarze Facebook (...)
2 komentarze
Lubie jak mnie ktoś po nich liże.
Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wydawca nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Dodaj komentarz
Komentarze publikowane są dopiero po sprawdzeniu przez moderatora!