Święconka - tradycyjny element Wielkiej Soboty
Wielka Sobota to przedostatni dzień Wielkiego Tygodnia. Zgodnie z tradycją tego dnia wierni Kościoła katolickiego święcą pokarmy.
Zwyczaj ten jest znany powszechnie od wieków w Polsce. Ma wczesnośredniowieczną tradycję, korzeniami sięgającą prawdopodobnie czasów pogańskich. Pierwsze wzmianki o błogosławieniu żywności pojawiły się w VII wieku, z chlebem i jajkami odnotowane od XII wieku. O przyjęciu w Polsce tego obrzędu mówią źródła z przełomu XIII i XIV wieku. Tego dnia nie sprawuje się mszy świętych, bardzo popularny jest za to zwyczaj odwiedzania Grobu Pańskiego.
W tradycyjnym koszyku ze święconką znajdują się: jaja, które są symbolem nowego życia, baranek cukrowy lub z ciasta, symbolizujący zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa, sól kuchenna, która miała chronić przed zepsuciem i chleb - na pamiątkę tego, którym Jezus nakarmił tłumy na pustyni. Pokarmy poświęcone przez kapłana, spożywane są podczas wielkanocnego śniadania.
Reklama | Czytaj dalej »
Podobne tematy:
Najnowsze:
REKLAMA:
- Komentarze Chojnice24 (7)
- Komentarze Facebook (...)
7 komentarzy
Jeden mówi:
- Popatrz, a zaczynali od stajenki...
I jedna na drugą spogląda co ma ubrane.
Wszystko to na pokaz, a w sercu zazdrość i fałsz a nie wiara.
Jedno miejsce gdzie można się pokazać że mam coś nowego bo przyjaciół już nie mam.
Kościół i inne z nim związane imprezy to jedna rewia mody.
no faktycznie lanie wodą z kranu jedzenia jest bardzo inteligentne
Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wydawca nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Dodaj komentarz
Komentarze publikowane są dopiero po sprawdzeniu przez moderatora!