O owadach w diecie... człowieka
Dnia 28 listopada br. w siedzibie Parku Narodowego „Bory Tucholskie” w Charzykowach odbył się ostatni w tym roku wykład z cyklu Czwartkowe spotkania z przyrodą. Prelekcję pt. Kolacyjka z robalami – owady w diecie człowieka poprowadziła Pani mgr Małgorzata Piotrowicz.
Była to prawdziwa uczta nie tylko dla umysłu, ale również dla ciała. Pani Małgorzata oprócz tego, że opowiedziała o owadach, które spożywa się w innych krajach, to jeszcze poczęstowała chętnych prażonymi konikami polnymi w chili. Wszyscy zgodnie stwierdzili, że były bardzo ostro przyprawione. Większość Europejczyków nie uważa owadów za żywność, chociaż wiele ich gatunków jest w zasadzie jadalnych. Z reguły owady kojarzą z brudem i dlatego czujemy do nich wstręt. Porównując wagowo, są one bardziej wydajne niż warzywa. Są bogate w tłuszcz, białko i węglowodany, dostarczają organizmowi ludzkiemu wielu soli mineralnych, wapnia, magnezu oraz witamin z grupy B. Z powodzeniem mogą być podstawą posiłku lub stanowić „przyprawę”. Nie wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, że tak naprawdę to już od dawna je spożywamy. Bowiem śladowe ilości szczątków zwierzęcych spożywamy np. w mące, makaronach i innych produktach spożywczych. Te ilości mieszczą się w ogólnie przyjętych normach i są nieszkodliwe.
Podobne tematy:
Najnowsze:
REKLAMA:
- Komentarze Chojnice24 (0)
- Komentarze Facebook (...)

USD
DKK
EUR
TRY
CHF
NOK
GBP
SEK



Związki i pracodawcy domagają się...
Hołownia: 6 sierpnia odbiorę od...
Nowy sondaż prezydencki
Brak komentarzy
Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wydawca nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Dodaj komentarz
Komentarze publikowane są dopiero po sprawdzeniu przez moderatora!