Poniedziałek, 25 Listopada 2024 | Imieniny: Elżbiety, Katarzyny, Klemensa chojnice24 na komórkę
Strona głównaZdrowie
Rozmiar tekstu: A A
Sabina Budkiewicz CM Gemini

Zdrowy talerz seniora

Można opóźnić pojawianie się oznak starości, a nawet wpływać na przedłużenie życia, jeśli właściwie i racjonalnie podejdzie się do sposobu odżywiania. Szczególnie polecamy lekturę artykułu przygotowanego przez Sabinę Budkiewicz z CM "Gemini" wszystkim babciom i dziadkom, których święto przypada dziś i jutro, a także ich rodzinom.


Istnieje kilka przyczyn niedożywienia obserwowanego u ludzi starszych. Przede wszystkim mogą oni mieć trudności z przeżuwaniem pokarmu, a źle przeżute pożywienie jest trudno trawione i przyswajane. Ludzie starsi, żyjący samotnie często nie zadają sobie trudu, by przygotowywać pożywne posiłki. W dodatku upływający czas przytępia zmysł powonienia i smaku, co sprawia, że łaknienie w starszym wieku zanika.

Reklama | Czytaj dalej »



Dążąc do zmiany tego stanu rzeczy, należy przyrządzać posiłki kolorowe oraz nie poprzestawać na łatwych, często powtarzanych jadłospisach. Pożywienie atrakcyjne i urozmaicone może ponownie ożywić zanikający apetyt.

W miarę starzenia słabnie aktywność fizyczna, co prowadzi czasem do ograniczenia ruchliwości. Na skutek tego maleje także zapotrzebowanie organizmu na energię. Nie maleje jednak zapotrzebowanie na składniki odżywcze potrzebne do poprawy funkcjonowania i regeneracji ustroju. Badania potwierdzają, że zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne rośnie z wiekiem.


Co powinno się znaleźć na talerzu seniora ?


Produkty  węglowodanowo-skrobiowe

Pełne ziarna zbóż oraz pieczywo pełnoziarniste dostarczają wit. B6, kwasu foliowego i innych składników odżywczych, łącznie z nierozpuszczalnym błonnikiem, który pełni podstawową rolę w zapobieganiu zaparciom. Owsiane płatki śniadaniowe przyrządzone na mleku stanowią skromny, łatwy do przygotowania i pożywny posiłek, odpowiedni na początek dnia.

Warzywa

Warzywa o ciemnozielonych liściach, takie jak kapusta, kapusta włoska i sałata, są niedrogie i łatwo je przyrządzić. Dostarczają wielu ważnych składników odżywczych, w tym  beta-karotenu, wit. B6, wit. E i kwasu foliowego, jak również wapnia  żelaza i magnezu. Warzywa okopowe i korzeniowe, np. ziemniaki, marchew, buraki, dobrze wypełniają żołądek, są tanie i stanowią źródło węglowodanów, beta-karotenu oraz wit. C.

Owoce

Owoce cytrusowe, porzeczki,  truskawki dostarczają wartościowej wit. C. Jabłka i gruszki zawierają korzystny dla organizmu błonnik rozpuszczalny, umożliwiający obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Banany są dobrym źródłem potasu i węglowodanów. Osoby z cukrzycą powinny jeść więcej warzyw a mniej owoców.

Suche nasiona roślin strączkowych

Nasiona roślin strączkowych, tanie źródło białka, najlepiej jest spożywać z produktami zbożowymi - pieczywem, ryżem lub makaronem, dostarczającymi niezbędnych aminokwasów uzupełniających skład aminokwasowy, a przez to podnoszących wartość biologiczną białek roślin strączkowych. Suche nasiona strączkowe zawierają większość witamin z grupy B oraz błonnika  (zarówno nierozpuszczalnego, przeciwdziałającego zaparciom, jak i rozpuszczalnego, pomagającego obniżać poziom cholesterolu we krwi). Powstawanie wzdęć po spożyciu warzyw strączkowych można ograniczyć, stosując przyprawy ziołowe, takie jak: majeranek, cząber, oregano czy czosnek. Nasiona należy moczyć przed gotowaniem, zalewając je wrzącą wodą w stosunku  4:1  i pozostawiając na ok.  2-3 godziny. Osoby o wrażliwym przewodzie pokarmowym nie powinny wykorzystywać wody po moczeniu.

Mięso, podroby i drób

Podroby, np. wątroba i nerki, stanowią niedrogie, bogate źródło białka. Należy jednak pamiętać, że dostarczają również dużych ilości cholesterolu i dlatego nie należy przesadzać w ich spożywaniu, zwłaszcza przez osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu. Podroby, podobnie jak mięso, dostarczają wit. A , B12 , D , E , wit. B1 i kwasu foliowego, a także żelaza i cynku. Natomiast drób jest szczególnie odpowiedni dla osób starszych; jego mięso to doskonałe źródło łatwo strawnego białka.

Produkty  mleczne

Mleko, ser i jogurt to niedrogie źródło pełnowartościowego białka. Zawierają one witaminę A, B2, kwas foliowy, wit. B12, wit. PP oraz dostarczają wapnia  (istotnego dla utrzymania masy kości). Pij przynajmniej  250 ml mleka dziennie na śniadanie. Jeżeli nie masz podwyższonego ciśnienia tętniczego krwi albo podwyższonego poziomu cholesterolu, możesz zjadać także ok. 250 g żółtego sera na tydzień. W przeciwnym razie jedz lepiej sery twarogowe chude. Mleko i napoje mleczne trudno zastąpić innymi produktami żywnościowymi, które miałyby zrównoważony i bogaty skład chemiczny. Unikalne właściwości dietetyczne i zdrowotne mlecznych napojów fermentowanych, takich jak jogurt i kefir, związane są z obecnością żywych bakterii fermentacji mlekowej, których nowe generacje charakteryzują się umiejętnością przeżywania w warunkach przewodu pokarmowego. Wszystko to sprawia, że mleko i napoje fermentowane z mleka uważane są za żywność XXI wieku. Napoje mleczne fermentowane (jogurt, kefir itp.) zaleca się szczególnie osobom z tzw. nietolerancją laktozy (cukru mlecznego).

Jaja

Łatwe do przyrządzenia i spożycia oraz łatwo strawne jaja są jednocześnie niedrogim źródłem pełnowartościowego białka; dostarczają ponadto wit. A i D oraz żelaza. Jednak ze względu na wysoką zawartość cholesterolu, lepiej  nie spożywać ich więcej, niż 3 na tydzień. Dotyczy to żółtek jaj, ponieważ białko jaj nie zawiera cholesterolu i dlatego można spożywać je bez ograniczeń. Należy jednak pamiętać, że cholesterol pochodzący z żółtek jaj jest mniej groźny niż pochodzący z podrobów. A to dlatego, że w żółtkach jaj znajduje się lecytyna, która ma zdolność rozpuszczania cholesterolu.

Ryby

Wszystkie ryby dostarczają białka wysokiej jakości oraz witamin z grupy B. Tłuste ryby, takie jak makrela i śledzie, są niedrogie, a zawierają niezbędne kwasy tłuszczowe oraz wit. A i D. Konserwy takich tłustych ryb, jak sardynki i szprotki, oprócz wszystkich walorów tłustych ryb świeżych, dodatkowo pozwalają na zjadanie ości stanowiących dobre źródło wapnia. Cenne są zwłaszcza wątróbki rybne, gdyż tłuszcz z wątrób np. dorsza jest naturalnym koncentratem witamin A i D. Bogate w składniki są także mlecz i ikra, które często traktowane są jako odpady. Obecność tłustych ryb w codziennej diecie zapobiega chorobom układu krążenia, dzięki dobroczynnemu wpływowi na naczynia krwionośne i zmniejszaniu podatności krwinek na zlepianie i tworzenie zakrzepów. Dobroczynny wpływ na naczynia krwionośne to również przeciwdziałanie nadciśnieniu tętniczemu i zmianom miażdżycowym. Dlatego ryby morskie, szczególnie z mórz zimnych, zalecane są w profilaktyce niedokrwiennej choroby serca, mimo że cholesterol występuje w nich w ilości 50-70 mg w 100 g części jadalnych, czyli na poziomie podobnym jak w mięsie zwierząt rzeźnych. Rybne kwasy tłuszczowe z rodziny  n-3 (omega 3) działają ogólnie przeciwzapalnie, jak również mają znaczenie w profilaktyce przeciwnowotworowej. Na dodatek poprawiają pamięć i zdolność kojarzenia, są bowiem niezbędne do prawidłowej pracy mózgu.


Zalecenia  żywieniowe:

Jedz regularnie co najmniej 4-5 posiłków dziennie.

Twoje codzienne pożywienie powinno zawierać różnorodną żywność pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.

Spożywaj codziennie produkty zbożowe oraz warzywa i owoce. Warzywa najlepiej jeść na surowo lub krótko gotowane.

Dwa, a najlepiej trzy razy dziennie spożywaj mleko, biały ser lub jogurty bądź kefiry o obniżonej zawartości tłuszczu.

Mięso i jego przetwory jedz w ilościach umiarkowanych dwa lub trzy razy w tygodniu. Wybieraj mięso chude. W pozostałe dni jadaj dania z ryb i roślin strączkowych.

Ograniczaj ilość spożywanego tłuszczu. Do przyrządzania potraw tłuszcze zwierzęce zastępuj olejami lub oliwą z oliwek.

Ograniczaj spożycie soli kuchennej. Jedna płaska łyżeczka soli dziennie dodawana do potraw powinna Ci wystarczyć. Nie dosalaj.

Zachowaj umiar w jedzeniu  cukru i słodyczy. W zamian jadaj owoce i warzywa.

Bądź aktywny ruchowo. Pomoże Ci to utracić nadmiar dostarczanej z pożywieniem energii  (kalorii). Pamiętaj, że ruch może często zastąpić lekarstwo, lecz żadne lekarstwo nie zastąpi ruchu.


Opracowanie: Sabina Budkiewicz   
Poradnia dietetyczna NZOZ Gemini
Chojnice, ul. Młodzieżowa 35.
Tel. 52/ 397 40 33
www.geminichojnice.pl

Zauważyłeś błąd w artykule? Napisz nam o tym

Podobne tematy:

Artykuł pochodzi z portalu www.chojnice24.pl

1 komentarz

~Karol
Mieszkam razem z moją 86letnią mamą. Staram się dbać o jej dietę, aby była zbilansowana i przynosiła korzyści dla jej zdrowia. Korzystam także z https://www.pomocedlaseniora.pl/ i zamówiłam kilka przedmiotów, bo mama ma problemy z chodzeniem. Jeśli chodzi o dietę to ja już tylko gotuję w garnku lub na parze warzywa. Do tego dochodzą jakieś zupy, ziemniaki, sałatki. Ograniczyłam mamie zdecydowanie cukier. Ważne są też spacery. O starszych ludzi trzeba już bardzo dbać i mieć na uwadze dużo rzeczy.
16 Czerwca 2020, godzina 11:58
Oceniono 2 razy 2

Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wydawca nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Dodaj komentarz

Komentarze publikowane są dopiero po sprawdzeniu przez moderatora!

Zaloguj się lub dodaj komentarz jako gość

Zalogowani użytkownicy mogą otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach. Zaloguj się

Zaloguj się

Kursy walut

Aktualne kursy w kantorze PROMES
Kupno Sprzedaż Kupno Sprzedaż
USD USD 4.130 4.210 DKKDKK 0.532 0.555
EUREUR 4.300 4.380 TRYTRY 0.122 0.133
CHFCHF 4.620 4.700 NOKNOK 0.305 0.336
GBPGBP 5.170 5.250 SEKSEK 0.341 0.363
Aktualizacja: 2024-11-24 18:45
Kursy walut dostarcza Kantor Promes.
Kursy dla transakcji powyżej 4000 PLN
Kupno Sprzedaż Kupno Sprzedaż
USD USD 4.147 4.187 DKKDKK 0.533 0.554
EUREUR 4.326 4.366 TRYTRY 0.123 0.132
CHFCHF 4.630 4.680 NOKNOK 0.306 0.335
GBPGBP 5.187 5.246 SEKSEK 0.342 0.362
Aktualizacja: 2024-11-24 18:45
Kursy walut dostarcza Kantor Promes.

Sondaże Chojnice24 archiwum »

Czy obecnie prowadzone w Chojnicach inwestycje drogowe są dla Ciebie uciążliwe?



Ceny paliw2024-11-24

E95 E98 ON LPG
BP 5.99 zł 6.74 zł 6.36 zł 3.14 zł
Circle K 5.94 zł - 6.31 zł 3.1 zł
Mol Chojnice 5.99 zł - 6.36 zł 3.14 zł
MZK 5.82 zł 6.59 zł 6.2 zł 3.05 zł
Orlen 5.99 zł 6.8 zł 6.36 zł 3.14 zł
PKS 5.92 zł - 6.3 zł 3.2 zł

Drogi Użytkowniku,

przedstawiamy podstawowe informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych podczas korzystania z naszego portalu. Zamykając ten komunikat (poprzez kliknięcie "X", przysiku "Przejdź do serwisu") zgadzasz się na opisane niżej działania.

Wykorzystanie danych

Masz pełne prawo zgłosić podmiotowi przetwarzającemu Twoje dane osobowe żądanie dostępu do tych informacji, ich poprawienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.

Zakres i cele przetwarzania Twoich danych oraz szczegółowe informacje o Twoich prawach opisane zostały w Polityce prywatności oraz Regulaminie portalu, z którymi możesz zaponać się w każdej chwili.

Pliki cookies

Stosujemy pliki cookies i inne podobne technologie w celu:

Zakres wykorzystania plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki. Nie wprowdzając zmian zgadzasz się na zapisywanie plików cookies w pamięci Twojego urządzenia.

Szczegółowe informacje nt. sposobu wykorzystania plików cookies znajdziesz w Regulaminie portalu.

Przejdź do serwisu Zamknij