Trutowisko – a co to?
Dnia 24 listopada br. w siedzibie Parku Narodowego „Bory Tucholskie” w Charzykowach odbył się ostatni w tym roku wykład z cyklu Czwartkowe spotkania z przyrodą. O pszczołach, trutowisku i różnych smakach z pasieki opowiadał mistrz pszczelarski Pan Robert Patela.
To właśnie dzięki pszczołowatym i ich wytężonej pracy zawdzięczamy produkcję 1/3 żywności. Według szacunków w naszej szerokości geograficznej rośliny owadopylne stanowią około 78 proc. gatunków. Bez udziału pszczół wiele gatunków roślin nie mogłoby się rozwijać lub ich uprawy dawałyby niewielkie plony. Niestety nieodpowiedzialna gospodarka człowieka, w tym przedawkowanie pestycydów, spowodowała, że pszczół jest coraz mniej. Nie bez znaczenia jest też fakt, iż coraz częściej w naszych ogródkach sadzimy jedynie tuje i trawę zapominając o tym, że pszczołowate potrzebują do życia kwiaty a my potrzebujemy do życia pszczoły. Dzięki pracy pszczół korzystamy nie tylko z efektów zapylania roślin, czyli mamy żywność, ale również wykorzystujemy produkty pochodzące prosto z ula. Najczęściej spożywamy miód. Znamy również korzystne właściwości zdrowotne pyłku kwiatowego i propolisu (kitu pszczelego). Wykorzystuje się również wosk pszczeli m.in. w kosmetyce lub do produkcji świec.
Reklama | Czytaj dalej »

Podobne tematy:
Najnowsze:
REKLAMA:
- Komentarze Chojnice24 (0)
- Komentarze Facebook (...)

USD
DKK
EUR
TRY
CHF
NOK
GBP
SEK



Związki i pracodawcy domagają się...
Hołownia: 6 sierpnia odbiorę od...
Nowy sondaż prezydencki
Brak komentarzy
Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wydawca nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Dodaj komentarz
Komentarze publikowane są dopiero po sprawdzeniu przez moderatora!