Zdrowa odsłona teflonu
Lwią część informacji zawartych w naszym dziale poświęcamy jakości i ilości naszego żywienia. Staramy się ukierunkować Czytelników żywieniowe myślenie na właściwe tory. Uświadomić im niebezpieczeństwa, błędy, niewłaściwe wybory żywieniowe oraz sposoby ich zapobiegania.Jednakże, aby nasze żywienie było nie tylko zdrowe i smaczne, dobrze dobrane jakościowo oraz zbilansowane energetycznie, musimy przyjrzeć się narzędziom, które mogą posłużyć do właściwego, służącego zdrowiu przygotowaniu posiłków. Do tych narzędzi zalicza się całe mnóstwo rzeczy wykorzystywanych w naszej kuchni oraz nowinek, o których walorach nie zawsze zdajemy sobie sprawę.
Reklama | Czytaj dalej »
Gdy w 1938 roku Amerykański pracownik firmy DuPont podczas doświadczeń z substancją do chłodzenia lodówek przypadkowo odkrył teflon, nie spodziewał się pewnie, że jego wynalazek znajdzie się w księdze Guinessa. Prawdziwy TEFLON bowiem, to najbardziej śliskie tworzywo na całym świecie.
Po raz pierwszy do produkcji naczyń TEFLON wykorzystano w latach 50, nieco później – bo do produkcji tkanin, ostanio także w kosmetyce i w drukarkach laserowych.
Jeżeli jednak zapytalibyśmy kogoś o pierwsze skojarzenie ze słowem „teflon”, na prawie 100% usłyszelibyśmy odpowiedź: patelnia. To zastosowanie teflonu jest niewątpliwie najlepiej znane i doceniane.
Czy jednak czarnografitowe nieprzywierające powłoki patelni, które zwykliśmy nazywać teflonowymi, są rzeczywiście tak doskonałe, jak przekonują nas producenci? Jedni twierdzą, że nie mają im nic do zarzucenia, inni trochę narzekają: że zbyt łatwo ulegają uszkodzeniu, że trudno je wtedy czyścić, ze podobno są szkodliwe dla zdrowia.
Skąd takie różnie w opiniach? Otóż teflon teflonowi nie równy, a bywa i tak, że teflon wcale teflonem nie jest. W sklepach znajdziemy całe mnóstwo patelni pokrytych nieprzywierającą powłoką, o której sprzedawca najpewniej powie nam, że to patelnie teflonowe. Tym czasem TEFLON to marka, to konkretny produkt, która jest jego wynalazcą i jako jedyna ma prawo do używania tej nazwy. Jako jedyna może też wyrażać zgodę ( po wielu kontrolnych badaniach) na umieszczanie znaku świadczącego o tym, że naczynie pokryte prawdziwym teflonem.
Czy to oznacza, że jeżeli patelnia nie posiada takiego znaczka, to jest złej jakości? Niekoniecznie. Znaczy to, że mamy do czynienia z innego rodzaju powloką nieprzywierającą i – jeżeli patelnia nie należy do najtańszych – prawdopodobnie jest całkiem przyzwoitą.
Pamiętajmy zatem, ze dobra patelnia powinna być ciężka, a powłoka, którą jest pokryta, odpowiednio wzmocniona. Oprócz klasycznych naczyń z podwójna warstwą teflonu mamy dziś także powlekane potrójnie lub nawet czterokrotnie. Warto zatem przed wyborem narzędzi kuchennych w tym patelni, dobrze się zastanowić. Dobre narzędzia z pewnością, będą przez lata rzetelnie służyć naszemu zdrowemu i bezpiecznemu żywieniu.
Niestety, wybór najlepszych na świecie naczyń kuchennych nie zwalnia nas od właściwego dobierania odpowiednich składników żywnościowych oraz ilości przyjmowanych posiłków.
Podobne tematy:
Najnowsze:
REKLAMA:
- Komentarze Chojnice24 (0)
- Komentarze Facebook (...)


USD
DKK
EUR
TRY
CHF
NOK
GBP
SEK



Związki i pracodawcy domagają się...
Hołownia: 6 sierpnia odbiorę od...
Nowy sondaż prezydencki
Brak komentarzy
Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wydawca nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Dodaj komentarz
Komentarze publikowane są dopiero po sprawdzeniu przez moderatora!