Wiadomo już kto zasiądzie w komisjach
Przewodniczącą komisji mieszkaniowej została Renata Dąbrowska.
Podczas jednej z ostatnich sesji rady miejskiej burmistrz Arseniusz Finster zapowiedział nabór do trzech komisji: nazewnictwa miejskiego, rozwiązywania problemów alkoholowych oraz mieszkaniowej. Z działania w tej ostatniej zrezygnował jej dotychczasowy przewodniczący, Kazimierz Drewek. Zastąpi go Renata Dąbrowska.
Znane są już nazwiska osób, które zgłosiły się by działać we wspomnianych ciałach doradczych burmistrza.
Reklama | Czytaj dalej »
W skład pierwszego gremium, czyli zespołu ds. nazewnictwa miejskiego przy burmistrzu Chojnic wchodzą: Maria Eichler (dziennikarka), Waldemar Gregus (dyr. wydz. planowania przestrzennego), Kazimierz Jaruszewski (radny miejski, szef komisji budżetu), Jacek Klajna (radny powiatowy), Adam Kopczyński (wiceburmistrz), Bogdan Kuffel (radny miejski, szef komisji edukacji) i Jacek Marczewski (dyr. wydz. zagospodarowania nieruchomościami).
W miejskiej komisji rozwiązywania problemów alkoholowych zasiądą: Maria Błoniarz-Górna (była radna miejska), Joanna Błaszkowska (pracownik MOPS-u), Lucyna Juda (kurator sądowy dla dorosłych), Adam Kopczyński, Andrzej Mielke (radny), Adam Smagorzewski (kurator sądowy dla nieletnich), Andrzej Głodowski (pracownik ratusza) i Mariusz Wojciechowski (Komenda Powiatowa Policji w Chojnicach). Z tego grona komisja wybierze przewodniczącego, który będzie odpowiadał za pracę gremium. Nastąpi to w pierwszych dniach lutego. - Komisja zajmie się wszystkimi problemami, które są związane z realizacją naszego gminnego programu. Od kontroli poszczególnych punktów sprzedaży produktów alkoholowych, poprzez organizację programu terapii, przeciwdziałania alkoholizmowi i pracę ośrodka profilaktyki – wyjaśnia Arseniusz Finster.
Z działania na rzecz komisji mieszkaniowej zrezygnował przewodniczący poprzedniej kadencji, Kazimierz Drewek. - To jest komisja, która daje drugą ścieżkę w pozyskiwaniu mieszkania dla chojniczan, którzy są w bardzo trudnej sytuacji życiowej, np. przez nagłą chorobę, chore dzieci, zgon, pogorszenie się warunków życiowych. Tym osobom jak gdyby poza listą mieszkań komunalnych przyznajemy mieszkania socjalne. To jest komisja, która pracuje bezpośrednio z burmistrzem – mówi włodarz. Do zadań członków tego organu będą należały m.in. wizje lokalne, przeprowadzanie rozmów z rodzinami ubiegającymi się o pomoc oraz badanie ich sytuacji materialnej i życiowej. Zajmą się tym wybrani przez Arseniusza Finstera głównie aktualni radni miejscy: Renata Dąbrowska (przewodnicząca komisji), Stanisław Kowalik, Maria Sulima-Sułkowska (radna poprzedniej kadencji), Agnieszka Lewińska oraz Bogdan Marcinowski.
Podobne tematy:
Najnowsze:
REKLAMA:
- Komentarze Chojnice24 (16)
- Komentarze Facebook (...)
16 komentarzy
Infolinia: 0-801-615-005
Tutaj zgłaszamy portal i wpisy które naruszają czyjeś dobre imię, oraz wszelkie bezpodstawne zarzuty!
Niższe zbiory i plony
wzrost zagrożenia chorobami zwierząt i roślin oraz stratami powodowanymi przez szkodniki na skutek braku chemizacji
straty wywołane nieodpowiednim stosowaniem naturalnych środków do oprysków
wyższe koszty produkcji i większe ceny produktów
ograniczenie rozwoju przemysłu wytwarzającego maszyny dla rolnictwa
Zobacz więcej na Brainly.pl - https://brainly.pl/zadanie/11945213#readmore
Planach założenia firmy
DZIAŁ-LAS-ROL MARCIN DOBAJ mieszkańców wsi od urodzenia aż do śmierci zawsze zewsząd otaczał świat roślin.dzieci rosły, patrząc na las i podobnie jak on rozwijały się bujnie.dzięki temu min. na Kaszubach Kartuzach powstało dużo określeń dotyczących sosny, popularnej w tamtejszych lasach, określanych zazwyczaj słowem chojna lub chojka. Na podlotki mówiono
zazwyczaj chojracy a,, Chojnowym Chłopem" nazywano opiekuńczego ducha drwali, zamieszkującego sosnowe lasy. mawiano na niego także Chojnowy Marcin.
W tym celu z wieloletniej tradycji pragnę założyć spółdzielnię-usługowo-gospodarczą na działalność całego kraju jako firmę państwową.
Świadczyć będzie się usługi w zakresie projektowania wykonywania oraz pielęgnacji terenów zielonych..Jako jedyna firma w województwie pomorskim na skale państwa polskiego.Posiadając kwalifikacje i wiedzę w kierunku sadzenia drzew na terenach lasów państwowych oraz sprzątania terenów ze śmieci należących do lasów państwowych aby zapobiec pożarom oraz zabezpieczania drzew na terenie parków krajobrazowych w tym pomników przyrody. Od 2015 roku posiadam własną z literatury prognozę pogody na bazie meteorologi po własnych uczelniach. Wychodząc na przeciw oczekiwaniom klientom obywatelom i
biurokracji rozszerzyłem plany o coroczne miesięczne prognozy pogody. Będąc wykwalifikowanym zespołem z doświadczeniem. Służyć fachową pomocą i doradztwem klijentom będę także projektować,realizować,zagospodarować działki budowlane, działki ogródkowe , sadzenie lasów państwowych,wykonywanie melioracji wodnej oraz wykonywanie pielęgnacji terenów zieleni miejskiej. Wraz z posiadaniem szkółki krzewów i hurtowni pasz i nasiennictwa dla ogrodników i rolników. Chce podkreślić ,że wiedziałem o zmianach klimatu i skierowałem wnioski i pragnę podjąć w tym dalsze pozytywne działania aby temu zapobiec.
Rozwiązanie na droższe paliwo 2019 kontra dopłaty dla rolników na start młodych rolników proszę zgłosić się do MNIE.
Filozofia pracy naukowej Ja doradzam.
Ustawa śmieciowa powinna ulec natychmiastowej poprawie , na zasadzie zmian cennika kosztów wywozu pojemników. Ceny wywozu nieczystości z przedsiębiorstw, gospodarstw domowych, gospodarstw rolnych, gospodarstw ogrodniczych, gospodarstw sadowniczych, sklepów oraz instytucji powinny wynosić; Za śmieci mieszane w 240 l. pojemniku 60.00 zł, w 120 l. pojemniku 30.00 zł a za śmieci segregowane w 240 l. pojemniku 00.00 zł, w 120 l. pojemniku 00.00 zł. Ponieważ przeciętnie jest 6 grup nieczystości zwanych surowcem wtórnym 1) Szkło 2) Plastik 3) Folia 4) Aluminium 5) Makulatura 6) Złom.
Rozliczenie:Za śmieci mieszane
6x5.00 zł =30.00 zł za 120 l.
30.00 zł x 2 ( dwa razy większy pojemnik czyli w sumie 240 l)=60.00 zł
A kto zechciał by z przedsiębiorców też zarabiać na śmieciach czyli odzyskiwać pieniądze z wcześniejszego zakupu. To miał by prawo być zwolniony z podatku a odsprzedawać surowce na bazie skupu surowców wtórnych. Ta metoda by prędzej ludzi zmobilizowała do segregowania niż dzisiejsza wprowadzona jednocześnie z ustawą śmieciową. Bo tutejsza ludzi zniechęciła niż zachęciła czy urzędnicy tego nie widzą.
A odpady kulinarne np.obierki z terenów blokowisk powinny być odbierane przez Chojnickie wodociągi na kompostownie oczyszczalni ścieków ''IGŁY''. Jak i popiół od centralnego ogrzewania z gospodarstw domowych również przez Chojnickie wodociągi, na kompostownie oczyszczalni ścieków ''IGŁY''. Bo są specjalistyczne środki do rozkładania tego typu odpadów na przykładzie środka firmy Bohdan.
Ochrona środowiska i gospodarki przestrzennej .
Głównym powodem z zagospodarowaniem punktów zieleni w mieście Chojnice jest, brak przedsiębiorstwa usługowo-handlowego zwanym miejskim zakładem ogrodniczym zaliczanym do grupy spółdzielczej . Oraz brakiem możliwości wykonywania usług melioracyjnych, przez chojnickie wodociągi albo specjalistów od melioracji wodnej . Ale i lekkomyślnym rozsprzedawaniu przestrzeni zielonych w prywatne ręce jak i zasypywaniu rowów melioracyjnych i przestrzeni zielonych gruzowiskami. Tyle że i brakiem współpracy z Ekologami, Ligą Ochrony Przyrody. Oraz niezbyt dobrze funkcjonującą ustawą śmieciową która doprowadziła do wybrania przez połowę mieszkańców miasta Chojnice śmieci mieszanych!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.
SeryPozytywnym akcentem raportu jest odnotowany znaczny wzrost liczby przetwórni produktów ekologicznych oraz dostawców ekologicznego kwalifikowanego materiału siewnego i wegetatywnego materiału rozmnożeniowego. Oznacz to, że rolnikom ekologicznym łatwiej będzie zaopatrzyć się w nasiona i sadzonki do produkcji, a wyprodukowane ziemiopłody łatwiej sprzedać do przetwórni, które przerabiają surowce w jakości BIO. To dobry trend, który zbliża nas do krajów o wysoko rozwiniętym rynku produkcji certyfikowanej żywności BIO. Z danymi źródłowymi analiz można zapoznać się
Gospodarstw ekologicznych jest coraz mniej. Brakuje rąk do pracy
Poleć
Udostępnij
Skomentuj
Autor tekstu: Newseria Biznes, (em) | redakcja@agropolska.pl
11-01-2019,11:30 Aktualizacja: 15-01-2019,9:31
A A A
gospodarstwa ekologiczne, żywność ekologiczna, ekocertyfikaty, Łukasz Gębka
Liczba gospodarstw ekologicznych w Polsce spadła do 21,4 tys. Foto_Tytus Żmijewski
Po latach boomu liczba gospodarstw ekologicznych w Polsce zaczyna spadać. Z drugiej strony te, które produkują i dostarczają ekożywność, umacniają swoją pozycję na szybko rosnącym rynku.
- Liczba gospodarstw ekologicznych w Polsce maleje, za to tylu samo jest producentów, którzy dostarczają na rynek. Stają się bardziej wykwalifikowani. Ubywa natomiast gospodarstw, które nic nie produkują, mają jakieś łąki czy uprawy - mówi agencji informacyjnej Newseria Biznes Łukasz Gębka z Farmy Świętokrzyskiej i Polskiej Izby Żywności Ekologicznej.
żywność wysokiej jakości, produkcja żywności, żywność ekologiczna, tomasz kępa
Polacy coraz częściej stawiają na żywność ekologiczną
Producenci i dystrybutorzy żywności coraz częściej wypuszczają na rynek produkty reklamowane jako zdrowsze, a wielkie sieci handlowe szukają nowych dostawców asortymentu bio i eko. Markety coraz częściej interesują się zatem małymi...
czytaj więcej
Według danych resortu rolnictwa, w latach 2003-2013 nastąpił w Polsce boom rolnictwa ekologicznego, a liczba takich gospodarstw zwiększyła się 11-krotnie (z 2,3 tys. do prawie 26,6 tys.).
W 2017 roku działalność w zakresie rolnictwa ekologicznego prowadziło już jednak tylko 21,4 tys. podmiotów, w tym prawie 20,3 tys. rolników ekologicznych gospodarujących na powierzchni 495 tys. ha.
Największą powierzchnię ekologicznych użytków rolnych zajmowały rośliny na paszę. Na drugim miejscu znajdowały się łąki i pastwiska oraz zboża. Malejąca liczba gospodarstw ekologicznych wynika po części z faktu, że niektóre z nich nie zajmują się produkcją z przeznaczeniem na rynek, a jedynie pobierają dopłaty.
Z drugiej strony, w 2017 roku znacząco wzrosła liczba podmiotów przygotowujących produkty ekologiczne. Było ich 795 z czego 664 zajmowały się wyłącznie przetwórstwem.
- Aby produkcji ekologicznej było więcej, potrzebne jest wsparcie na wielu płaszczyznach. Na pewno potrzebne są też pieniądze, które będą promowały żywność ekologiczną. Powinniśmy zacząć od konsumentów, bo żeby produkować, trzeba mieć gdzie sprzedawać. Trzeba organizować spotkania w gospodarstwach, pokazywać badania świadczące o tym, że produkt ekologiczny zawiera więcej witamin, jest pozbawiony pestycydów - wylicza Gębka.
Mówi Łukasz Gębka, Farma Świętokrzyska, Polska Izba Żywności Ekologicznej
uprawy ekologiczne, żywność ekologiczna, bioprodukty, Stefan Wirsenius, rolnictwo ekologioczne, zmiany klimatu
Ekologiczna żywność gorsza dla klimatu niż produkowana konwencjonalnie
Żywność produkowana metodami rolnictwa ekologicznego szkodzi klimatowi bardziej niż żywność produkowana w konwencjonalny sposób - sugeruje publikacja, która ukazała się na łamach "Nature". Międzynarodowy zespół...
czytaj więcej
Rosnąca świadomość konsumentów już od kilku lat znajduje odbicie w wynikach rynku. Badania pokazują, że produkty eko cieszą się w Polsce lawinowo rosnącą popularnością. Udział takiej żywności w rynku spożywczym kształtuje się na poziomie około 0,3 proc., ale do 2030 roku ma się rozwijać w tempie 20 proc. rocznie.
Przestawienie gospodarstwa rolnego na produkcję ekologiczną to długi proces, który zajmuje około trzech lat. W tym czasie trzeba ponosić dodatkowe, wysokie koszty i spełnić rygorystyczne normy, żeby uzyskać ekocertyfikat.
- Dopiero w trzecim roku uzyskujemy certyfikat i możemy sprzedawać produkty. Przez cały ten czas trzeba pracować nad glebą, stosować nawozy zielone, czyli po zbiorach trzeba zasiewać rośliny, które budują próchnicę, dodawać nawozy pochodzenia naturalnego, które są droższe. Trzeba się z tą glebą sporo napracować, żeby żyła, dodawać mikroorganizmy glebowe – to wszystko ma ogromne znaczenie, aby można było osiągnąć plon wysokiej jakości - podkreśla ekspert.
Trudnością jest też uzyskanie opłacalności przy niewielkiej skali produkcji gospodarstwa. Przedstawiciel PIŻE podkreśla również, że w tej chwili jednym z największych problemów dla takich gospodarstw jest pozyskanie pracowników.
- Produkcja ekologiczna jest trudna, to jest pewnego rodzaju styl życia. Aby produkować na pewnym poziomie, potrzebujemy sporą liczbę pracowników. U nas w pełni sezonu pracuje 140 osób, ale dla niektórych gospodarstw problemem jest zorganizowanie choćby kilku osób do pracy. Nie uciekniemy od tego, bo produkcja ekologiczna wymaga pracy ręcznej - kończy Gębka.
Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś
Tagi:
gospodarstwa ekologiczne żywność ekologiczna ekocertyfikaty łukasz gębka polska izba żywności ekologicznej rolnictwo ekologiczne
Poleć
Udostępnij
Skomentuj
więcej na ten temat
dopłaty bezpośrednie, wnioski o dopłaty przez internet, arimr, prow, wsparcie dla rolnictwa
Sejm uchwalił nowelę ustawy w sprawie dopłat bezpośrednich
18-01-2019
0
Prawo
jan krzysztof ardanowski, ministerstwo rolnictwa, pomoc suszowa, wsparcie dla rolnictwa, spóldzielnie rolników
Minister nie boi się protestów. Ale tak nie rozwiązuje się problemów
15-01-2019
0
Polska
odstrzał dzików, walka z asf w polsce, jan krzysztof ardanowski, ministerstwo rolnictwa, Sławomir Neumann
Poseł przeciw odstrzałowi dzików. Rząd zachowuje się jak jaskiniowcy
12-01-2019
0
Polska
odstrzał dzików, walka z asf w polsce, jan krzysztof ardanowski, komisja europejska, ministerstwo rolnictwa
Ardanowski: w kraju zapanowała histeria w sprawie odstrzału dzików
12-01-2019
0
Polska
pieniądze, rachunki, sąd, Energetyczne Centrum
Sąd ogłosił upadłość firmy, każdy może dostać zwrot pieniędzy
06-01-2019
0
O firmach
Zespół Szkół w Brzostku, powiat dębicki, podparpacie, szkoły rolnicze, ministerstwo rolnictwa
Kolejna placówka w sieci ministerialnych szkół
03-01-2019
0
Polska
zwrot akcyzy za paliwo rolnicze, dopłaty do paliwa rolniczego, olej napędowy, ministerstwo rolnictwa
Obowiązują już nowe przepisy dotyczące paliwa rolniczego
02-01-2019
0
Polska
żywmość, święta, marnowanie żywności, zakupy, żywność
W okresie świątecznym marnujemy 2-3 razy więcej jedzenia
26-12-2018
0
Polska
przenoszenie żywych ryb, fundacja viva!, paweł niemczuk, główny lekarz weterynarii
Szef weterynarii nie musi konsultować z resortem wewnętrznych instrukcji
22-12-2018
0
Polska
protesty rolników, agro unia, jan krzysztof ardanowski, ministerstwo rolnictwa
Minister spotkał się z rolnikami. To koniec protestów?
21-12-2018
0
Polska
Aktualności: Polska-Europa-Świat
Podtopili szczeniaki i zostawili na śniegu, żeby zamarzły
Minister chce zabrać dopłaty "warszawiakom". Wystąpił do Brukseli
Biskup postrzelił myśliwego w trakcie polowania na dziki
Dotacje z PROW. ARiMR tłumaczy, jak starać się o zaliczkę
Program Czyste Powietrze. Ponownie można składać wnioski
Dziki znalezione w Raduni nie były zarażone. Pomorze wciąż wolne od ASF
Nie płacił za skupowane bydło. Rolnicy stracili setki tysięcy
CBA sprawdza, jak parki narodowe rozporządzały mieniem
Rolnicy stracili majątek w płomieniach. Pomaga cała gmina
Działy
Agronotowania
Agronotowania
Nadchodzące wydarzenia
Nadchodzące wydarzenia
Czytelnicy nadesłali
Czytelnicy nadesłali
Olimpiada wiedzy i umiejętności rolniczych
Olimpiada wiedzy i umiejętności rolniczych
Sobota, 19 stycznia Godz: 10:43
Imieniny: Henryka, Mariusza
Najnowsze filmy
Ekożywność ma cztery razy miej pestycydów. Zapobiega nowotworom
15-01-2019,13:30
Ekożywność ma cztery razy miej pestycydów. Zapobiega nowotworom
Gospodarstw ekologicznych jest coraz mniej. Brakuje rąk do pracy
11-01-2019,11:30
Gospodarstw ekologicznych jest coraz mniej. Brakuje rąk do pracy
Polska w czołówce producentów gęsiny. Rośnie też eksport i konsumpcja
07-01-2019,9:25
Polska w czołówce producentów gęsiny. Rośnie też eksport i konsumpcja
Kolejna leśna bimbrownia namierzona. Producent trafi przed sąd
06-01-2019,16:00
Kolejna leśna bimbrownia namierzona. Producent trafi przed sąd
Okradli automat z żywymi przynętami wędkarskimi
05-01-2019,14:55
Okradli automat z żywymi przynętami wędkarskimi
Spożycie wołowiny rośnie, ale ciągle stanowi ułamek rynku
14-12-2018,10:35
Spożycie wołowiny rośnie, ale ciągle stanowi ułamek rynku
Najnowsze galerie
Akcja #JestRolnikJestŻywność zyskuje coraz większy zasięg
18-01-2019,9:10
Akcja #JestRolnikJestŻywność zyskuje coraz większy zasięg
Nauka i praktyka - rolnictwo różne spojrzenia w PWSZ w Chełmie
18-01-2019,6:45
"Nauka i praktyka - rolnictwo różne spojrzenia" w PWSZ w Chełmie
Potrzebujemy wyższej efektywności rolnictwa. Czas na digital farming
16-01-2019,20:10
Potrzebujemy wyższej efektywności rolnictwa. Czas na digital farming
Polska wódka idealnym produktem eksportowym
16-01-2019,19:05
Polska wódka idealnym produktem eksportowym
Walka z chwastami będzie łatwiejsza, czyli nowości firmy Bayer
15-01-2019,18:00
Walka z chwastami będzie łatwiejsza, czyli nowości firmy Bayer
Bioasekuracja dla hodowców, ale nie dla myśliwych?
15-01-2019,11:20
Bioasekuracja dla hodowców, ale nie dla myśliwych?
Badania pokazują, że sok z marchwi (osoby poddane badaniu piły go 1/2 litra dziennie przez 3 miesiące) skutecznie chroni nasze serca dzięki obniżeniu stresu oksydacyjnego, na który narażone są szczególnie osoby żyjące w ciągłym stresie i osoby źle odżywiające się. Sok z marchwi dodatkowo pomaga obniżyć poziom cholesterolu.
To najprawdopodobniej efekt dużej dawki antyoksydantów, w które bogata jest marchew.
Poprawia wzrok
A to za sprawą beta-karotenu, luteiny i zeaksantyny. Witamina A jest jedną z kluczowych witamin dla ochrony wzroku, szczególnie u starszych osób.
Poprawia wygląd skóry
Regularne picie soku z marchwi mocno wpłynęło na mój wygląd skóry. Nie tylko na jej kolor (wpadający w lekki pomarańcz przypominający delikatną opaleniznę), ale też wygląd! Skóra staje się bardziej promienna, napięta i gładka (fakt, piję sporo soku z marchwi). To co również zauważyłam to efekt turbo opalania. Zawsze miałam dosyć bladą cerę i opalenizna przychodziła mi z trudem. Teraz jest zupełnie inaczej, opalam się znacznie szybciej, a opalenizna nadaje mojej skórze pożądany efekt.
Czy od soku z marchwi skóra może zrobić się żółta?
W moim przypadku tak nie było. Prawdopodobnie za sprawą dosyć rygorystycznej diety, którą od kilku miesięcy przeprowadzam.
Dr Norman Walker, pionier koncepcji wyciskania soków, który wyleczył się z raka pijąc potężne dawki soku z marchwi i jabłka powiedział, że zabarwienie skóry na kolor żółty czy pomarańczowy jest naturalnym efektem oczyszczania się organizmu i może wystąpić w przypadku dużego zanieczyszczenia organizmu.
Nie jest to jednak spowodowane barwnikiem zawartym w marchwi. W wyniku spożywania dużej dawki soku, wątroba uwalnia do obiegu krwi zaległe toksyny. Jeżeli jest ich bardzo dużo, nerki nie są w stanie poradzić sobie z nimi w krótkim czasie, więc organizm szuka sposobu by je wydalić w inny sposób. Z pomocą przychodzi układ limfatyczny. Nagromadzone toksyny wydalane są poprzez skórę co powoduje zmianę koloru skóry.
Nie jest to żaden powód do zmartwienia, a znak że organizm się oczyszcza. Po jakimś czasie skóra wróci do normalnego, a raczej pożądanego, lekko opalonego koloru.
Wyciskany sok z marchwi redukuje również stany zapalne i zaczerwienienia skóry. Osoby podatne na trądzik i problemy skórne powinny wypróbować ten pomarańczowy napój.
Ochrona wątroby
Sok z marchwi rewelacyjnie radzi sobie z rozkładaniem toksyn nagromadzonych w wątrobie. Dlatego uważany jest za świetny tonik, który oczyszcza i rewitalizuje ten niezmiernie ważny organ. Świeży sok wspomaga odchudzanie oczyszczając nasz układ trawienny przez co pokarmy trawione są dokładniej i szybciej.
Sok z marchwi to bardzo bogate źródło beta-karotenu i witaminy A
Co najważniejsze to naturalne źródło. O ile bardzo łatwo przedawkować witaminę A pochodzącą z suplementów (czego skutki mogą być bolesne), o tyle nie ma możliwości przedawkowania jej z naturalnego źródła jakim jest np. marchew.
Jedna szklanka soku z marchwi dziennie i możesz zapomnieć o niedoborze witaminy A! Sok z marchwi to również spora dawka mikro i makro elementów.
Co jest ważne przy przygotowywaniu soku z marchwi?
jak wyciskać sok z marchwi
Kupuj marchew ze sprawdzonego źródła, aby uniknąć chemicznych substancji stosowanych przy produkcji. Jest to szczególnie ważne jeśli chcesz pić duże ilości soku. Nie kupuj też wcześniej umytej marchwi. Najlepsza jest lekko pokryta naturalnym gruntem, w którym rosła.
Staraj się nie obierać marchwi ze skóry (chyba, że nie jesteś pewien źródła pochodzenia), zawiera ona mnóstwo ważnych składników odżywczych. Ja często używam zwykłej, twardej szczotki do mycia marchwi.
Do wyciskania używaj najlepiej wolnoobrotowej wyciskarki zamiast szybkoobrotowych, ścierających i niszczących enzymy sokowirówek. Uzyskasz wówczas pełnowartościowy sok.
Staraj się pić sok zaraz po wyciśnięciu. Składniki odżywcze w miarę czasu ulatniają się. Jeżeli chcesz przechować sok z marchwi i wypić go później dowiedz się jaki jest najlepszy sposób na przechowywanie soków.
Powyższa lista nie wyczerpuje wszystkich benefitów jakie ma do zaoferowania tak zwykła na pozór marchew. Lista jest naprawdę bardzo długa. Warto próbować smaku soku marchewkowego codziennie. Chociażby po to, aby unikać pokusy podjadania słodkości czy też sprawić, aby nasza skóra naprawdę lśniła.
Mój ulubiony sok to marchewka z jabłkiem i marchewka z zielonymi liśćmi. Charakteru doda np. odrobina korzenia imbiru lub kurkumy. Sok z marchwi polubią wszyscy (nawet osoby niejadające tego warzywa), włącznie z małymi pociechami.
Mam nadzieje, że wszelkie działania członków komisji - ich decyzje, motywy, i podstawy prawne - będą uczciwie, w pełni, na bieżąco, i transparentnie ujawniane społeczeństwo tak by chojniczanie mieli zaufanie i poczucie praworządności jako główne motywy, na których opiera się działalność wszystkich ratuszowych komisji wspomagających burmistrza Arka Finstera w podejmowaniu decyzji.
Sok z buraka i jego właściwości - ważne powody, by pić go codziennie!
Sok z buraków zawiera kwas foliowy, błonnik pokarmowy oraz zestaw witamin i minerałów. Picie soku z czerwonych buraków pomaga w leczeniu nadciśnienia i chorób układu pokarmowego. Co jeszcze warto o nim wiedzieć?
Sok z buraka wspomaga leczenie wielu schorzeń, m.in. nadciśnienia, chorób układu pokarmowego, a do tego poprawia samopoczucie i dodaje energii.
Burak czerwony jest warzywem cenionym ze względu na wartość odżywczą. Ma bardzo dużo kwasu foliowego (200 g buraka pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania), zawiera:
potas,
żelazo,
mangan,
kobalt,
witaminy A, C i z grupy B.
Warto jeść buraka nie tylko w całości, ale także pod postacią soku (również kiszonego)!
Sok z buraka właściwości
Kwas foliowy
Jednym z najważniejszych związków występujących w soku z buraka jest kwas foliowy, który reguluje rozwój i funkcjonowanie komórek. Razem z witaminą B12 współuczestniczy w powstawaniu czerwonych krwinek. Pobudza procesy krwiotwórcze zapobiegając anemii.
Nieoceniony jest wpływ kwasu foliowego na powstawanie tzw. neurostymulatorów (np. serotoniny). W znacznym stopniu odpowiada ona za nastrój – dlatego nazywana jest hormonem szczęścia. Serotonina odpowiada także za prawidłowy sen i apetyt.
Właściwości soku z buraka - wykorzystaj je! Pomaga wydłużyć czas treningu!
Czy dodajesz warzywa do koktajli?
Tak, to świetny sposób na ich większą ilość w diecie!
Nie, nie lubię posmaku warzyw w koktajlu.
Kwas foliowy wpływa również na zwiększenie odporności i obniża ryzyko nowotworów. Uczestniczy w powstawaniu i funkcjonowaniu białych krwinek.
Witaminy z gr B
W soku z buraka znajdziemy też zestaw witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6), który pomaga w nerwicach, przeciwdziała stresowi, depresji, zmniejsza napięcie nerwowe. Witaminy wzmacniają koncentrację, czujność, refleks i pamięć. Pomagają w przypadku zaburzeń snu, regulują ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu.
Właściwości soku z buraka - infografika
Probiotyki
Od czasu do czasu możesz wypić także sok z buraków kiszonych. Fermentowany sok z buraka wspiera prawidłowe funkcjonowanie jelit. Dostarcza dobrych bakterii probiotycznych, które regulują pracę przewodu pokarmowego i zapobiegają zaparciom.
Sok z buraka wartość odżywcza
Sok z buraka jest niskokaloryczny, dlatego śmiało możesz go pić codziennie. Szklanka soku z buraków pozwala opakować głód i zapobiega podjadaniu. Dzięki tej właściwości wspiera odchudzanie!
Wartość odżywcza w 100 ml soku z buraka:
Wartość energetyczna: 47 kcal
Białko: 0,1 g
Tłuszcz: 0,1 g
Węglowodany: 11,0 g
Błonnik: 0,0 g
Dla kogo jest sok z buraków?
Kobiety w ciąży
Sok z buraka jest bardzo ważny dla kobiet w ciąży i planujących ciążę. Dzięki jego spożywaniu mogą w naturalny sposób dostarczać organizmowi kwas foliowy, który zapobiega wadom cewy nerwowej u płodu. Kwas foliowy przyczynia się również do rozwoju kory mózgowej. Pozytywnie wpływa również na wagę i rozwój noworodków. Reguluje podział komórek, wpływa dodatnio na funkcjonowanie układu nerwowego.
Osoby z nadciśnieniem, chorobami serca i układu krwionośnego
Badania naukowe wskazują na korzystny wpływ spożywania soku z buraków czerwonych na osoby z nadciśnieniem. Picie soku z buraka ułatwia przepływ krwi, uzupełnia niedobór tlenu w komórkach i obniża ciśnienie. Jest to istotne, dlatego że dzięki zastosowaniu soku z buraków w naturalny sposób można zmniejszyć rozwój niewydolności serca, ryzyko zawału czy udaru mózgu.
Osoby aktywne fizycznie
Sok z buraków może być stosowany jako napój „energetyzujący”, na co wskazują przeprowadzone doświadczenia. Z badań wynika, że sok z buraków zwiększa wytrzymałość człowieka i spowalnia procesy utleniające w organizmie. Właściwości te mogą być istotne zarówno dla sportowców, jak i ludzi mniej aktywnych fizycznie.
Który sok z buraków wybrać?
Ekologiczny sok z buraków jest produktem bardziej wartościowym niż sok z konwencjonalnych upraw.
W przetwórstwie ekologicznym, żeby uzyskać sok z czerwonych buraków, stosuje się przede wszystkim metody fizyczne i biologiczne. Przy ekologicznej produkcji soku nie dopuszcza się procesów zachodzących w wysokich temperaturach, np. sterylizacji oraz dodawania substancji dodatkowych (potocznie zwanych substancjami E).
Produkcja ekologiczna podlega monitorowaniu od momentu uprawy surowca do wytworzenia produktu finalnego. Taki sok musi być odpowiednio oznakowany, dzięki czemu konsument ma zagwarantowaną wysoką jakość produktu. Szukaj unijnego znaku rolnictwa ekologicznego. Jest nim liść z białych gwiazdek na zielonym tle.
Jak zrobić sok z czerwonych buraków?
Sok z buraków ćwikłowych można wytwarzać także w sposób tradycyjny. Wystarczy umyć, obrać, pokroić buraki na mniejsze kawałki i wrzucić je do sokowirówki. Tak sporządzony sok można pić od razu, dodając przyprawy (sól i pieprz, suszone zioła), sok z cytryny, pietruszkę lub koperek.
Samodzielnie wytworzonego soku nie powinno się przechowywać w lodówce dłużej niż 2 dni.
Inne sposoby przyrządzenia soku z buraków:
Sok z pieczonych buraków
Zacznij od wyszorowania buraków, następnie zetnij lekko spód i wydrążamy środek. Wsyp do nich 2-3 łyżki cukru i piecz w piekarniku przez około 20 minut. Zostaw je do przestudzenia i nagromadzenia się w nich soku na 3-4 godziny. Po tym czasie możesz popijać sok łyżką.
Koktajl maślano -buraczany
Maślankę należy zmiksować z solą, pieprzem oraz cukrem. Następnie stopniowo dolewaj sok z buraka i sok z cytryny. Wszystkie składniki wymieszaj. Podawaj zaraz po przygotowaniu.
Sok zaprawiany śmietaną
Sok z buraków połącz z ulubionymi przyprawami, np. pietruszką, następnie dolej śmietanę. Możesz dodać kilka kostek lodu.
Łuszczyca jest przewlekłą, zapalną chorobą o charakterystycznym wyglądzie zmian skórnych. Pomimo licznych i szeroko zakrojonych badań przyczyna łuszczycy pozostaje ciągle nie w pełni wyjaśniona. Niewątpliwą rolę odgrywa podłoże genetyczne.
Bezpieczne picie alkoholu
Alkohol wpływa na ośrodkowy układ nerwowy, co powoduje zmiany nastroju, myślenia i zachowania. Większość pijących uważa, że alkohol działa pobudzająco. Tak jednak nie jest. Alkohol jest przede wszystkim depresantem.
Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy
Najczęstszą przyczyną wrzodów żołądka i wrzodów dwunastnicy jest zakażenie bakterią Helicobacter pylori, która dzięki swoim szczególnym właściwościom jest w stanie przetrwać w kwaśnych warunkach światła żołądka.
Przewlekłe zapalenie trzustki
U większości pacjentów głównym objawem choroby jest ból brzucha - często bardzo silny, pojawiający się okresowo, najczęściej po posiłku lub niezależnie od jedzenia. Zwykle trwa wiele godzin, może być opasujący lub promieniować do pleców.
Ostre zapalenie trzustki
Czynnikiem wyzwalającym ostre zapalenie trzustki może być cokolwiek, co uszkadza komórkę pęcherzykową trzustki i upośledza wydzielanie enzymów. W ok. 80% przypadków choroba jest następstwem kamicy żółciowej bądź spożycia nadmiernej ilości alkoholu.
Marskość wątroby
Marskość jest końcowym stadium bardzo wielu przewlekłych chorób wątroby. Ich przyczyny są rozmaite – najczęściej są to: nadużywanie alkoholu i wirusowe zakażenia wątroby typu B i C.
Alkoholowe choroby wątroby
Alkohol jest najczęstszą przyczyną chorób wątroby w krajach rozwiniętych. Wypicie ponad 80 g etanolu dziennie (odpowiadające 2 litrom piwa, 1 litrowi wina lub 5–6 drinkom) znacząco zwiększa ryzyko choroby wątroby.
rak płuc, jamy ustnej, krtani, gardła, przełyku, trzustki, żołądka, nerek, pęcherza moczowego, szyjki macicy i niektóre typy białaczki;
niewydolność oddechowa, rozedma płuc, ostre zapalenie oskrzeli i ostre infekcje dróg oddechowych;
udar mózgu, zawał serca, zgorzel (gangrena), tętniak, nadciśnienie i miażdżyca.
1. Alkohol pij z umiarem
Około 95% alkoholu jest metabolizowana w wątrobie. Piwo, wino czy wódka, które wypijemy, dociera do wątroby i tam jest przetwarzane, neutralizowane, a na końcu wydalane. Proces ten w przypadku dwóch kieliszków wina trwa aż cztery godziny!
Według przeprowadzonych badań uszkodzenie wątroby powoduje wieloletnie codzienne wypijanie dawki 20 g (kobiety) lub 60 g (mężczyźni) czystego alkoholu. Aby spowodować u siebie marskość wątroby, trzeba pić 160 g etanolu dziennie przez mniej więcej 10 lat.
Pamiętajmy jednak, że każdy z nas jest inny i na każdego alkohol działa nieco inaczej. Nie u każdej osoby, która nadużywa piwa czy wódki, pojawią się problemy z wątrobą – wszystko zależy od naszego organizmu, a także ilości i częstości picia.
2. Ogranicz tłuszcze zwierzęce
Aby strawić tłuszcze, szczególnie zwierzęce, wątroba musi wydzielić dużo żółci – to zmusza ją do bardzo intensywnej pracy. Warto więc zamienić je na tłuszcz rybi lub roślinny – oliwę lub olej. Te z kolei, w umiarkowanych ilościach, działają korzystnie na wątrobę.
Nasza porada: Jeśli cierpisz na niewydolność wątroby, przed zjedzeniem skrapiaj warzywa oliwą – poprawi ona przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E oraz K), których chora wątroba może nie magazynować.
3. Jedz marchew i buraki
Marchewka i buraki wspomagają regenerację i oczyszczanie wątroby – warto więc jeść je w formie wyciskanego soku lub gotowane na parze.
4. Uważaj na leki
Antybiotyki, leki przeciwzapalne, przeciwbólowe czy preparaty przeciwgrzybicze mogą szkodzić wątrobie, ponieważ to właśnie w niej, po zażyciu, ulegają przemianom, w efekcie których powstają szkodliwe toksyny.
5. Jedz zdrowe zioła i przyprawy
Pracę wątroby wspomagają m.in.: majeranek, tymianek, mięta, jałowiec, oregano, kminek, ostropest, ziele karczocha.
Ogranicz lub używaj sporadycznie: musztardy, ostrej papryki, octu, pieprzu, cząbru i curry.
Unikaj: soli i cukru.
6. Dbaj o linię i odchudzaj się z głową
Problemy z wątrobą mogą sprzyjać nadwadze, nadwaga zaś – stłuszczeniu wątroby i zaburzeniom w jej funkcjonowaniu. Profilaktyka związana z wątrobą opiera się zatem także na tym, by dbać o linię i zrzucić nadwagę.
Jednak uwaga – nie należy stosować ostrych diet, ponieważ szybka utrata wagi sprzyja zagęszczania się żółci w pęcherzyku żółciowym, w efekcie czego powstają kamienie!
Aby serce było młode- wystarczy zmienić z nauką styl życia. Wolność szczepienia Serca mamy. Całym sercem jestem z tymi , którzy nie mają szans na przeszczep serca też on kosztuje..
Mamy lekcje zdrowego odżywiania aby powstały diety dotyczące prawidłowych posiłków które mają wielkie znaczenie???
Co jeść a czego nie jeść żeby unikać chorób układu krążenia. Jedzmy na zdrowie 48% Polaków umiera na choroby serca i układu krążenia jest to najbardziej powszechna przyczyna śmierci.
Zamiast masła-margaryna, Zamiast smażonych- gotowane lub pieczone, Zamiast ciastek-owoce, Zamiast bułek pieczywo pełnoziarniste, Zamiast wieprzowiny, wołowiny-ryby, Zamiast śmietany- jogurty, Zamiast tłustego mleka-chude mleko, Zamiast ćwiartki wódki- kieliszek czerwonego wina.
Spacerując pół godziny każdego dnia można zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia i zawałów nawyk powinien towarzyszyć człowiekowi od dziecka.
Moim zdaniem ważne dla społeczeństwa, młodzieży zdrowe odżywianie też ma znaczenie ze względu na światowy dzień serca. W szkołach powinny odbywać się edukacyjne w tej sprawie zajęcia. Osir oraz Park Wodny powinien tym bardziej zwrócić uwagę.
Dwa razy siedem
Siedem przykazań zdrowego serca:
1. Nie pal tytoniu.
Rzuć palenie ,o ile to możliwe unikaj zadymianych pomieszczeń- bierne palenie też szkodzi.
2.Zwróć większą uwagę na to co jesz.
Więcej warzyw i owoców, mniej tłuszczów zwierzęcych, słodyczy i soli
3.Kontrolujciężar ciała.
Stosując dietę i zwiększając aktywność fizyczną, staraj się nie dopuścić do otyłości lub znacznej nadwagi. Sprzyja ona cukrzycy i nadciśnieniu.
4.Ruszaj się.
Postaw Serce na Nogi-bądź aktywny fizycznie, wystarczy spacer
,chodzenie po schodach ćwiczyć trzeba co najmniej 30 minut dziennie 4 razy w tygodniu.
5.Mierz ciśnienie krwi
Co trzecia osoba dorosła w Polsce ma nadciśnienie tętnicze tj ciśnienie równe lub większe od 140/90mmHg.Postaraj się schudnąć, ogranicz spożycie soli kuchennej i większej ilości alkoholu .W wypadku gdy będą potrzebne leki bierz je regularnie zgodnie z zaleceniami lekarza.
6.Badaj swoje zdrowie
Sprawdzaj poziom cukru i cholesterolu we krwi przynajmniej raz na trzy lata. Jeżeli w rodzinie ktoś chorował bądź choruje na serce poinformuj lekarza.
7.Dbaj o psychikę
Naucz się panować nad stresem. Poświęcaj więcej czasu na odpoczynek i relaks
Siedem liczb które warto pamiętać:
200-prawidłowy poziom cholesterolu we krwi-powinien być niższy od wartości 200 mg/dl(lub5,2mmol/l)
140/90-ciśnienie krwi nie powinno przekraczać tej wartości
110-prawidłowy poziom cukru we krwi nie powinien przekraczać wartości 110mg/dl
102/88-obwód brzucha mierzony na wysokości pępka nie powinien przekraczać 102 cm u mężczyzn oraz 88 cm u kobiet
30-tyle minut powinny zająć ćwiczenia fizyczne. Można zacząć od pływania szybkiego spaceru, marszobiegu ze schodów. Można zmniejszyć o18 proc. W przypadku chorób układu krążenia i 11proc. Co, do zawałów
3-przynajmniej raz na trzy lata należy skontrolować poziom cukru i cholesterolu we krwi.
0-tyle można wypalić papierosów. Nawet okazjonalne palenie jest szkodliwe jednak paczka papierosów dziennie oznacza 4 krotne wyższe ryzyko zawału.
Z poważaniem Filozofia Medycyna
Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wydawca nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Dodaj komentarz
Komentarze publikowane są dopiero po sprawdzeniu przez moderatora!