Czy przyprawy są zdrowe?
Przyprawy to prosty sposób na uatrakcyjnienie posiłków. Coraz częściej po nie sięgamy. Wyraźnie poprawiają smak potraw. Większość przypraw (ale nie wszystkie) posiada właściwości prozdrowotne. Niektóre przyprawy spożywane w większych ilościach szkodzą zdrowiu.
Szkodliwe jest nadmierne spożywanie glutaminianu sodu. Osoby, które jedzą go w dużych ilościach miewają nudności, duszności, bóle i zawroty głowy, palpitacje serca. Glutaminian sodu szkodzi też astmatykom.
Popularne mieszanki warzywne zazwyczaj zawierają do 10% warzyw. Reszta to chemiczne ulepszacze smaku i sól. Dotyczy to zarówno mieszanek sypkich, jak i tych w płynie oraz kostek. Nadmiar soli i dodatków chemicznych niekorzystnie wpływa na układ krążenia i na serce.
Zbyt częste stosowanie soli prowadzi do nadciśnienia tętniczego. Może być przyczyną udaru serca.
Zalety ziół
Zamiast gotowych przypraw zdecydowanie zdrowiej jest używać ziół. Warto stosować świeże zioła. Najlepiej, by pochodziły z upraw ekologicznych. Takie zioła są pozbawione nawozów, pestycydów. Nie zawierają konserwantów, metali ciężkich, azotanów. Posiadają wysokie walory smakowe.
Zioła już od wieków znane są jako przyprawy, posiadają też działanie lecznicze. Są źródłem witamin i składników mineralnych, białka, błonnika, olejków eterycznych. Od dawna stanowią aromatyczny dodatek do potraw.
Zioła często spożywane są w formie herbatek i naparów. Regularne picie ziół ma wiele zalet. Wzmacnia odporność. Napary z pokrzywy, rumianku czy mniszka lekarskiego warto pić szczególnie wczesną wiosną oraz w okresie jesienno–zimowym, kiedy jesteśmy bardziej narażeni na różne infekcje.
Picie ziół to sposób na uspokojenie. Napary z melisy lub z mięty dobrze jest spożywać w okresach wzmożonego wysiłku psychicznego, w czasie silnego zdenerwowania i stresu.
Niektóre zioła takie, jak rumianek, tymianek czy mięta przyspieszają przemianę materii i poprawiają trawienie. Napary przyrządzone z tych ziół są szczególnie zbawienne po spożyciu tłustych i ciężkostrawnych posiłków. Regularne picie naparów z mniszka lekarskiego, skrzypu polnego, szałwii lekarskiej wspomoże też proces odchudzania.
Melisa i czystek to bardzo cenione antyoksydanty, usuwające z organizmu wolne rodniki i neutralizujące ich działanie. Spożywanie ziół to prosty sposób na uzupełnienie niedoborów witamin i minerałów w diecie. Regularne picie niektórych ziół poprawia stan cery, włosów i paznokci.
Podobne tematy:
Najnowsze:
REKLAMA:
- Komentarze Chojnice24 (1)
- Komentarze Facebook (...)
1 komentarz
Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wydawca nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Dodaj komentarz
Komentarze publikowane są dopiero po sprawdzeniu przez moderatora!