Obiad, za którym idzie coś więcej niż kalorie
W Sukiennicach gotują obiady dla podopiecznych Warsztatu Terapii Zajęciowej w Chojnicach. Akcja, którą finansuje TVN a koordynuje Chojnicki Bank Żywności, potrwa do 24 grudnia. Posiłki smakują, co ważniejsze, niosą ze sobą kontakt z drugim człowiekiem.
Załoga z Sukiennic, od lewej: Tymoteusz Skiba, Anita Synak, Bożena Mrozek - Gliszczynska, Thuy i Lucyna Tran Dinh, Krystyna Hellwig, Zyta Szuca.
W poniedziałek (14.12) w Chojnicach, wzorem innych miast wystartowała akcja '#TVN pomagajmy sobie', która ma na celu podwójną pomoc: wsparcie restauracji w czasie pandemii i najbardziej potrzebujących osób, poprzez dostarczenie im ciepłego posiłku. Konkretnie, to 50 posiłków dziennie przez 11 dni, plus po 50 świątecznych posiłków na 2 dni świąt. Koszt jednego dania dziennie to 20 zł brutto. Wsparcie dla restauracji 13 tys. zł.
Trzeciego dnia akcji (16.12) sprawdziliśmy, jak wygląda ona od kuchni. Najpierw odwiedziliśmy Sukiennice. W menu na środę żurek staropolski, roladki indycze ze szpinakiem, kluseczki i surówka. Kiedy weszliśmy do kuchni, garnek z zupą bulgotał na kuchence, roznosząc apetyczny zapach po całym pomieszczeniu. Na stole obok porcjowano już drugie danie. Obiady pakowano hermetycznie. Na każdy z pojemników trafiała naklejka TVN-u. Akcja przebiegała bardzo sprawnie. - 50 obiadów, to nie jest dużo. Ta kuchnia i niektórzy jej pracownicy pamiętają czasy, kiedy przygotowywaliśmy posiłki dla 4 000 osób. Tiry od nas wywoziły to jedzenie - wspomina Thuy Tran Dinh. W czasie koronawirusa restauratorom ciężko się wiedzie. Nie inaczej jest w Sukiennicach. Restauracja może jedynie przygotowywać jedzenie na wynos. - Zaczęliśmy też sprzedaż bonów podarunkowych, które będzie można realizować już u nas na miejscu, po otwarciu lokalu - informuje Lucyna Tran Dinh.


Reklama | Czytaj dalej »
Z Sukienników ruszamy na ul. Świętopełka. Jedzenie w pojemnikach termoizolacyjnych na chwilę trafia do Banku Żywności. Stąd odbierają je rozwożący obiady. W tym gronie są pracownicy warsztatów i wolontariusze. Jako pierwszy pod ChBŻ podjeżdża Jerzy Bruski. Chojniczanin wita się serdecznie z pracownikami banku żywności i szefem kuchni. - Wszystkim smakuje i pytają, kto to gotuje - mówi mężczyzna. Na twarzy Jana, tak chojniczanie nazywają restauratora o wietnamskich korzeniach, maluje się uśmiech, nie jest tego w stanie ukryć nawet maska. - Jeśli ktoś nie zje od razu i wystygnie, to można odgrzać. Wystarczy na minutkę do mikrofali włożyć, bez ściągania folii - rewanżuje się drobną uwagą szef kuchni. Dzisiaj usłyszy ją każdy z rozwożących posiłki.

Ewa Zielińska, opiekun z WTZ, na swojej obiadowej liście ma same panie. Izabela, Gabrysia i Danusia czekają juz na znajomą twarz. Przy odbieraniu posiłków chętnie dzielą się swoimi przeżyciami. - Chcielibyśmy, żeby wszystko wróciło do normy. Warsztaty bez naszych podopiecznych są takie puste i ciche - przyznaje prowadząca pracownię gospodarstwa domowego. Kulinarnych talentów na Przemysłowej nie brakuje. Do gotowania garną się także panowie, a uczestnicy innych pracowni czekają na zaproszenie od "gospodarstwa domowego". Gdy już przyjdzie, przyjmowani są po królewsku, z pełną etykietą.
W Wigilię, poza ciepłym obiadem, do uczestników akcji trafią dania na zimno na dwa dni świąt. Będą to m.in.: ryba po grecku, galantyna rybna , schab po myśliwsku czy skrzydełka faszerowane. Na osłodę chruściki.
- Wiemy, że ten projekt ma na celu pomoc restauracjom w przetrwaniu tego trudnego czasu oraz udzielenie wsparcia osobom potrzebującym w formie posiłku. Są to bardzo ważne cele, ale przy okazji dzieje się coś więcej. Dla naszych uczestników, którzy od 3 listopada przebywają w domach z powodu zawieszenia zajęć w WTZ i widują się jedynie z rodziną, to bardzo ważne wydarzenie każdego dnia. Dzięki tej akcji mają możliwość zobaczenia się z kimś życzliwym, porozmawiania, wymiany choćby kilku słów. Są to niezwykle cenne chwile w sytuacji, gdy tak brakuje bezpośredniego kontaktu z drugim człowiekiem. Jesteśmy bardzo wdzięczni za to, że zostaliśmy włączeni do akcji - mówi Joanna Warczak, kierownik WTZ.
Podobne tematy:
Najnowsze:
REKLAMA:
- Komentarze Chojnice24 (0)
- Komentarze Facebook (...)


USD
DKK
EUR
TRY
CHF
NOK
GBP
SEK



Związki i pracodawcy domagają się...
Hołownia: 6 sierpnia odbiorę od...
Nowy sondaż prezydencki
Brak komentarzy
Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wydawca nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Dodaj komentarz
Komentarze publikowane są dopiero po sprawdzeniu przez moderatora!