Dlaczego warto stosować olej z czarnuszki?
Nasiona czarnuszki zawierają liczne składniki, które znalazły zastosowanie w dietetyce, medycynie oraz kosmetologii. Wytłaczany z nich olej posiada właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz przeciwnowotworowe. Zarówno ziarna jak i olej można spożywać bezpośrednio - na przykład w sałatkach lub jako dodatek do pieczywa lub innych dań. Jeżeli jednak szczególnie zależy nam na prozdrowotnym działaniu, najlepiej sięgnąć po olej z czarnuszki. Jest to najbardziej skoncentrowana forma - spożycie jednej łyżeczki oleju odpowiada zjedzeniu 2,5 łyżeczki ziaren.
Dodatkowo olej znajduje zastosowanie w kosmetykach, również domowych, zwłaszcza do włosów oraz zapobiegających starzeniu się skóry.
Czarnuszka, często określana jako "czarny kminek", jest znaną i cenioną przyprawą od czasów starożytnych. Badania archeologiczne wykazały, że olej z jej nasion był stosowany już przez starożytnych Egipcjan. Obecnie przeżywa renesans swojej popularności. Jakie unikalne właściwości posiada olej z czarnuszki, i dlatego warto włączyć go do codziennej diety?
Bogactwo składników odżywczych
Olej z czarnuszki zawiera około 85% kwasów tłuszczowych oraz takie związki jak:
- węglowodany oraz białka,
- witaminy: A, E, F, biotyna, B1, B3 oraz B6,
- minerały: potas, selen, cynk, magnez, sód, żelazo,
- olejek eteryczny,
- fitosterole i fosfolipidy,
- alkaloidy,
- flawonoidy.
Należy pamiętać, by wybierać wyłącznie olej z czarnuszki tłoczony na zimno, ponieważ to on zawiera najwięcej cennych związków i wykazuje najskuteczniejsze działanie.
Właściwości oleju z czarnuszki
Zawarte w czarnuszce substancje posiadają silne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwnowotworowe. Dodatkowo jest polecana osobom, które borykają się z częstymi infekcjami z uwagi na wspomaganie pracy układu odpornościowego.
Wykazano także, że stosowanie oleju z czarnuszki jest korzystne przy:
- cukrzycy typu II,
- w chorobach wątroby,
- schorzeniach układu sercowo-naczyniowego, takich jak miażdżyca czy nadciśnienie,
- astmie oraz innych schorzeniach alergicznych.
- bólach głowy oraz zatok,
- reumatoidalnym zapaleniu stawów,
- wysokim poziomie złego cholesterolu,
- stanach niedoborów odporności,
- problemach gastrycznych,
- schorzeniach dermatologicznych, szczególnie liszaju, łupieżu, trądziku oraz atopowym zapaleniu skóry.
Jak widać, olej z czarnuszki posiada bardzo różnorodne właściwości, co sprawia, że jego możliwe zastosowanie jest naprawdę szerokie. Warto go polecić także osobom zdrowym, jako element profilaktyki lub składnik kosmetyków - doskonale wpływa np. na odżywienie wysokoporowatych, zniszczonych włosów lub zapobieganie starzeniu się skóry.
Lekarze polecają olej z czarnuszki jako składnik zbilansowanej diety, zwracając uwagę, że osoby mające niskie ciśnienie krwi, ciężarne oraz dzieci poniżej trzeciego roku życia powinny spożywać zarówno olej, jak i nasiona, w niewielkich dawkach i z zachowaniem ostrożności.
Olej z czarnuszki - jak stosować?
Decydując się na włączenie oleju z czarnuszki do codziennej diety należy pamiętać, by zacząć od niewielkich ilości (np. pół łyżeczki dziennie), a następnie stopniowo zwiększać dawkę, do 1-2 łyżeczek dziennie.
Trzeba mieć na uwadze, że olej ten posiada charakterystyczny, intensywny, nieco gorzkawy i piekący smak, do którego trzeba się po prostu przyzwyczaić. Osoby, które nie będą w stanie doń przywyknąć, mogą spożywać go w połączeniu z łyżeczką dobrej jakości miodu lub mieszać z innymi olejami, np. w postaci sosów do sałatek czy past do smarowania pieczywa.
Co ważne, oleju z czarnuszki nie należy spożywać na czczo, zwłaszcza na początku jego użytkowania Lekarze rekomendują zażywanie go wraz z posiłkami.
Stosując olej z czarnuszki należy pamiętać o jego właściwym przechowywaniu. Zarówno przed otwarciem, jak i po, powinien być trzymany w lodówce, w temperaturze od 4 do 10 stopni Celsjusza. Można go spożywać na zimno - nie jest konieczne czekanie, aż osiągnie temperaturę pokojową.
Trzymanie oleju z czarnuszki w odpowiednich warunkach gwarantuje, że zachowa on swoje cenne właściwości i stanie się dodatkiem do diety o nieocenionym wpływie na zdrowie.
Podobne tematy:
Najnowsze:
REKLAMA:
- Komentarze Chojnice24 (0)
- Komentarze Facebook (...)
Brak komentarzy
Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wydawca nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Dodaj komentarz
Komentarze publikowane są dopiero po sprawdzeniu przez moderatora!