Dietetyczne przekąski przed obiadem: co zaplanować przed obiadem, aby było zdrowo i szybko
Dobrze zbilansowane przekąski są zdrowe, a nawet konieczne do utrzymania zbilansowanej diety. Dowiedz się, jak przygotować smaczne i lekkie "co nie co", które pomoże Ci odsunąć głód i sprawi, że nie będziesz podjadać.
Przekąski - dlaczego są ważnym elementem diety?
Wiele osób chcących zrzucić nadmiarowe kilogramy wpada w pułapkę nadmiernej redukcji kalorii i ilości posiłków. Tymczasem dietetycy są zgodni - nie musisz chodzić głodny, aby schudnąć. Co więcej, prawidłowo zbilansowana dieta (również ta wspomagająca redukcję masy) pozwala czuć się syto i zdrowo przez cały okres jej stosowania. Przekąski są doskonałym uzupełnieniem głównych posiłków i zapobiegają nagłym napadom tzw. wilczego głodu, który zmusza nas do sięgania po niezdrowe słodycze i słone dodatki.
Podstawową zasadą, którą warto zapamiętać, jest odległość czasowa między poszczególnymi posiłkami. Nie powinna być krótsza niż 2 i dłuższa niż 3 godziny. Przekąski są zatem wygodnym i smacznym sposobem, aby stosować się do powyższej zasady, redukują poczucie zmęczenia, uczą zdrowych nawyków żywieniowych i są źródłem witamin.
Różnorodne przekąski to klucz do sukcesu
Twoja dieta powinna być zbilansowana i różnorodna. W praktyce oznacza to, że jeśli np. na śniadanie przygotowałeś dla siebie pyszną owsiankę, przekąska będąca drugim śniadaniem powinna być kanapką albo zupą. Przekąska może być także w formie płynnej - gęste smoothie z otrębami, szpinakiem czy na bazie banana zapewnia odpowiednią podaż kalorii, aby odczuć przypływ energii, a jednocześnie jest szybkie do przygotowania i bardzo smaczne.
Ile przekąsek należy jeść w ciągu dnia?
Każdy z nas powinien jeść 3 główne posiłki w ciągu dnia i dodatkowo 1-2 przekąski. Zależy wszystko od naszego trybu życia, godzin wstawania i kładzenia się spać oraz aktywności fizycznej. Warto przygotować sobie własną książkę kucharską z ulubionych przekąsek i regularnie uzupełniać zapasy domowe tak, aby ich przygotowanie było tylko kwestią minut. Dobra organizacja przed obiadem to podstawa - często nie mamy zbyt wiele możliwości do południa zajmować się żmudnym gotowaniem i przygotowywaniem posiłków i w efekcie w pędzie sięgamy "po cokolwiek" byleby odsunąć głód. To duży kłopot, który odbija się na naszym samopoczuciu, zdrowiu i nierzadko wadze. Poniżej znajdziesz kilka przepisów na dietetyczne i smaczne przekąski, które możesz zjeść przed południem w ramach drugiego śniadania. Pamiętaj, że dobrym uzupełnieniem diety jest również suplementacja - najwyższej jakości preparaty witaminowe znajdziesz na wapteka.pl.
Smaczne przekąski: proste przepisy na drugie śniadanie
1. Orzechowa owsianka błyskawiczna
-
2 kopiate łyżki płatków owsianych górskich
-
3/4 szklanki mleka roślinnego bez cukru
-
garść ulubionych orzechów
-
garść borówek/malin/pokrojonego jabłka
Płatki gotuj w mleku roślinnym przez kilka minut, na koniec dodaj orzechy i owoce. Jeśli lubisz bardziej miękkie jabłka, możesz je wrzucić na samym początku gotowania. Nie masz czasu na gotowanie? Z samego rana zalej płatki mlekiem i pozostaw w lodówce do czasu, aż będzie czas przekąski - znacznie skrócisz czas potrzebny do zmiękczenia płatków.
2. Kanapka mocy na wielki głód
Dwie kromki pieczywa na zakwasie
-
2 plastry wędliny z indyka
-
1 liść sałaty
-
1/2 pomidora
-
łyżka oliwy z oliwek z ulubionymi przyprawami
Oliwę wymieszaj z przyprawami w miseczce i posmaruj nią kromki chleba. Ułóż wędlinę, sałatę, plastry pomidora i dodaj odrobinę soli. Oliwa wspaniale zastępuje kaloryczny majonez, a dodatkowo świetnie działa na nasz układ krwionośny.
3. Zupa pomidorowa na trzy dni
Garnek zupy w lodówce to wspaniała rzecz - pomidorową gotuje się szybko, jest pyszna i bardzo odżywcza, idealna na przekąskę.
-
2 puszki pomidorów
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
przyprawy: bazylia, oregano, sól, pieprz
-
1,5 litra bulionu warzywnego
Na dnie garnka rozgrzej oliwę, dodaj pomidory z puszek i przykryj. Gotuj przez 10 minut, aż warzywa się rozpadną. Dodaj przyprawy i bulion, całość zblenduj i zagotuj. Tak przygotowana zupa może posłużyć również jako sos do makaronu (po uprzednim odparowaniu wody, co łatwo zrobisz na patelni).
Interesuje Cię tematyka zdrowego odżywiania? Dowiedz się, co jeść przy bólu żołądka?
Podobne tematy:
Najnowsze:
REKLAMA:
- Komentarze Chojnice24 (0)
- Komentarze Facebook (...)
Brak komentarzy
Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wydawca nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Dodaj komentarz
Komentarze publikowane są dopiero po sprawdzeniu przez moderatora!