Warsztaty kulinarne – 'Przy kaszubskiej placie'
Gminny Ośrodek Kultury w Chojnicach zaprasza 11 września (w sobotę) pod wiatę przy domu kultury w Swornegaciach na niecodzienne warsztaty poświęcone kuchni kaszubskiej. Zajęcia odbędą się w plenerze, przy tradycyjnej placie opalanej drewnem. Zachęcamy całe rodziny do wspólnego spędzania czasu podczas gotowania. Początek spotkania o godzinie 11.00, zakończenie ok. godz. 15.00.
Uczestnicy będą mogli wysłuchać wykładu na temat historii tradycyjnego pożywienia wiejskiego na Kaszubach i zapoznać się z przepisami na kaszubskie potrawy – ciszki, kulanki, ruchanki… Prócz wykładu odbędzie się także wspólne przygotowywanie potraw – oczywiście „przy kaszubskiej placie”.
Reklama | Czytaj dalej »
Goście spotkania będą mogli samodzielnie przygotowywać podpłomyki pieczone na fajerkach i posmakować tego prostego dania z próżonymi jabłkami lub smalcem z fasoli.
Organizatorzy mają nadzieję, że warsztaty, prócz upowszechnienia wiedzy na temat kuchni kaszubskiej, będą też okazją do integracji przedstawicieli różnych pokoleń i przypomnienia czasów, kiedy to w kuchni, przy wspólnym obieraniu jabłek, czy krojeniu ziół toczono długie rozmowy, żartowano, wspominano dawne lata.
Kuchnia i tradycje kulinarne to część opowieści o regionie, naszych przodkach, ich zwyczajach i tradycjach. Zapominając o nich tracimy niepowtarzalną okazję nie tylko do poznawania codzienności swoich przodków, ale również do wspólnych spotkań i integracji oraz lepszego zrozumienia samych siebie.
Podobne tematy:
Najnowsze:
REKLAMA:
- Komentarze Chojnice24 (0)
- Komentarze Facebook (...)
Brak komentarzy
Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wydawca nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Dodaj komentarz
Komentarze publikowane są dopiero po sprawdzeniu przez moderatora!