Jubileusz 30-lecia działalności firmy Zakłady Mięsne Skiba S.A.
Początki firmy.
12.08.1991, poniedziałek. Mały zakład produkcyjny, a w nim 12 pracowników. Przed pierwszym sklepem firmowym Przetwórstwa Mięsno – Drobiowego Andrzeja Skiby ustawiały się dziesiątki ludzi, a w ofercie widniało tylko 20 artykułów. Dziś Zakłady Mięsne Skiba S.A. mają już 30 lat, a w ich systemach produkcyjnych widnieją setki indeksów.
Od 30 lat firma specjalizuje się w produkcji mięsa wieprzowego i wędlin, które wytwarzane są w trzech zakładach produkcyjnych: Ubojni Trzody Chlewnej, Przetwórni Mięsa w Chojnicach oraz Ubojni Bydła w Czersku.
Od lewej: Przetwórnia Mięsa w Chojnicach, Ubojnia Bydła w Czersku, Ubojnia Trzody Chlewnej w Chojnicach.
Jakość i tradycja.
- Miłość do tradycyjnych kaszubskich smaków i chęć przekazania ich następnym pokoleniom to siła naszej firmy. Kontrolujemy produkty na każdym etapie, co potwierdzają międzynarodowe certyfikaty jakości i bezpieczeństwa IFS oraz BRC, a także liczne nagrody za produkowane mięsa i wędliny. – opowiada Andrzej Skiba, prezes firmy.
Rynek spożywczy stawia przed ZM Skiba coraz więcej wyzwań. Znaczną część sprzedaży stanowi eksport, który obejmuje państwa Unii Europejskiej, kraje spoza wspólnoty, jak również na rynki Ameryki Północnej i Środkowej, Azji oraz Afryki. Wyroby marki Skiba trafiają obecnie do największych sieci handlowych, wielu hurtowni, klientów przemysłowych i sklepów spożywczych.
- Codzienność w Zakładach Mięsnych Skiba to nieustanny rozwój i utrzymywanie wysokich standardów produkcji. Nie boimy się wyzwań na dynamicznym i wymagającym rynku spożywczym. Mamy za sobą 30 lat doświadczenia i głęboko wierzymy, że będzie to procentowało w kolejnych dekadach. - mówi Andrzej Skiba.
Ludzie.
Dziś załogę firmy tworzy ponad 1100 pracowników.
- Miałem to szczęście spotkać na swojej drodze wielu wspaniałych ludzi z dużym potencjałem. Obecnie, będąc dużą spółką, nadal krzewimy wartości firmy rodzinnej i dbamy o siebie nawzajem – mówi założyciel firmy.
Od początku istnienia firma bierze udział w akcjach dobroczynnych. Z okazji jubileuszu 30-lecia ZM Skiba powstał nowy plac zabaw zlokalizowany nieopodal jednego z zakładów produkcyjnych.
- Udało nam się tym wywołać uśmiech i sprawić radość najmłodszym mieszkańcom Chojnic. Wspólnie z pracownikami posadziliśmy także kilkadziesiąt drzew jako symbol trwałości i przywiązania do chojnickiej ziemi. – opowiada prezes firmy.
Firma od trzech dekad stara się wyprzedzać rzeczywistość i podejmować wyzwania, jakie niesie wolny rynek i coraz bardziej wymagający klient.
- Jestem dumny, że budujemy przedsiębiorstwo, które stale się rozwija i jest zaufanym partnerem biznesowym. Chciałbym dalej rozwijać Zakłady Mięsne Skiba i z dumą patrzeć, jak kolejne pokolenia kontynuują moją pracę. – mówi Andrzej Skiba.
Początki firmy.
12.08.1991, poniedziałek. Mały zakład produkcyjny, a w nim 12 pracowników. Przed pierwszym sklepem firmowym Przetwórstwa Mięsno – Drobiowego Andrzeja Skiby ustawiały się dziesiątki ludzi, a w ofercie widniało tylko 20 artykułów. Dziś Zakłady Mięsne Skiba S.A. mają już 30 lat, a w ich systemach produkcyjnych widnieją setki indeksów.
Od 30 lat firma specjalizuje się w produkcji mięsa wieprzowego i wędlin, które wytwarzane są w trzech zakładach produkcyjnych: Ubojni Trzody Chlewnej, Przetwórni Mięsa w Chojnicach oraz Ubojni Bydła w Czersku.
Jakość i tradycja.
- Miłość do tradycyjnych kaszubskich smaków i chęć przekazania ich następnym pokoleniom to siła naszej firmy. Kontrolujemy produkty na każdym etapie, co potwierdzają międzynarodowe certyfikaty jakości i bezpieczeństwa IFS oraz BRC, a także liczne nagrody za produkowane mięsa i wędliny – opowiada Andrzej Skiba, prezes firmy.
Rynek spożywczy stawia przed ZM Skiba coraz więcej wyzwań. Znaczną część sprzedaży stanowi eksport, który obejmuje państwa Unii Europejskiej, kraje spoza wspólnoty, jak również na rynki Ameryki Północnej i Środkowej, Azji oraz Afryki. Wyroby marki Skiba trafiają obecnie do największych sieci handlowych, wielu hurtowni, klientów przemysłowych i sklepów spożywczych.
- Codzienność w Zakładach Mięsnych Skiba to nieustanny rozwój i utrzymywanie wysokich standardów produkcji. Nie boimy się wyzwań na dynamicznym i wymagającym rynku spożywczym. Mamy za sobą 30 lat doświadczenia i głęboko wierzymy, że będzie to procentowało w kolejnych dekadach - mówi Andrzej Skiba.
Ludzie.
Dziś załogę firmy tworzy ponad 1100 pracowników.
- Miałem to szczęście spotkać na swojej drodze wielu wspaniałych ludzi z dużym potencjałem. Obecnie, będąc dużą spółką, nadal krzewimy wartości firmy rodzinnej i dbamy o siebie nawzajem – mówi założyciel firmy.
Od początku istnienia firma bierze udział w akcjach dobroczynnych. Z okazji jubileuszu 30-lecia ZM Skiba powstał nowy plac zabaw zlokalizowany nieopodal jednego z zakładów produkcyjnych.
- Udało nam się tym wywołać uśmiech i sprawić radość najmłodszym mieszkańcom Chojnic. Wspólnie z pracownikami posadziliśmy także kilkadziesiąt drzew jako symbol trwałości i przywiązania do chojnickiej ziemi. – opowiada prezes firmy.
Firma od trzech dekad stara się wyprzedzać rzeczywistość i podejmować wyzwania, jakie niesie wolny rynek i coraz bardziej wymagający klient.
- Jestem dumny, że budujemy przedsiębiorstwo, które stale się rozwija i jest zaufanym partnerem biznesowym. Chciałbym dalej rozwijać Zakłady Mięsne Skiba i z dumą patrzeć, jak kolejne pokolenia kontynuują moją pracę. – mówi Andrzej Skiba.
Podobne tematy:
Najnowsze:
REKLAMA:
- Komentarze Chojnice24 (0)
- Komentarze Facebook (...)
Brak komentarzy
Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wydawca nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Dodaj komentarz
Komentarze publikowane są dopiero po sprawdzeniu przez moderatora!