Sezon na dynię i dyniowe fit-desery
Październik i listopad to czas, kiedy z każdej strony zaczynają otaczać nas dynie. Patrzą na nas z wystaw sklepowych jako nietuzinkowe dekoracje, w postaci zup-kremów kuszą swoim smakiem w restauracjach, w kawiarniach zaś wiodą prym wśród ciast lub stają się aromatyczną przyprawą do spienionej latte. Dynie jednak mogą sprawdzić się również w wersji fit! Jakie są sprawdzone przepisy na desery, które nie zrujnują starań o piękną sylwetkę i dlaczego właściwie warto jeść te owoce?
Dyniowe dobrodziejstwa. Dlaczego warto jeść dynie?
Sezon na dynie trwa dość krótko, dlatego warto pospieszyć się i delektować tymi owocami, póki jest na to czas. Dynia ma słodki miąższ, który dostarcza sporo wartościowych składników odżywczych.
-
Dynia zawiera sporo witamin, w szczególności A,E, K, C oraz B. W rezultacie korzystnie oddziałuje na zmysł wzroku, wzmacnia układ odpornościowy, układ nerwowy, może też działać przeciwnowotworowo. Poprawia wygląd skóry i łagodzi przeziębienia.
-
Pomarańczowy kolor dyni to efekt zawartości beta-karotenu, który jest prowitaminą witaminy A oraz działa antyoksydacyjnie.
-
Spożycie dyni przez osoby z cukrzycą lub insulinoopornoscią jest szczególnie korzystne ze względu na działanie hamujące wzrost glukozy we krwi, a ze względu na to, że poprawia profil lipidowy, prowadzi również do spadku cholesterolu. Catering dietetyczny z wykorzystaniem produktów spożywczych o niskim indeksie glikemicznym bardzo często proponuje potrawy z dyni, gdy tylko pozwala na to sezon.
Do korzyści wynikających ze spożywania tego pomarańczowego owocu zaliczyć można też łagodzący wpływ na przewód pokarmowy i wątrobę. Pomaga likwidować zaparcia, reguluje przemianę materii, poprawia metabolizm i stymuluje wydzielanie żółci.
Puree dyniowe z jogurtem
Puree z dyni jest świetnym pomysłem na samodzielny, słodki przysmak, na deser z dodatkami lub jako składnik ciasta dyniowego. W poniższej odsłonie puree dyniowe zestawione jest z jogurtem - tworząc zamiennik dyniowego koktajlu na śmietance.
Składniki:
-
Duża, soczysta dynia
-
200 ml gęstego jogurtu greckiego
-
Łyżka płynnego miodu
-
Opcjonalnie: erytrytol
Przygotowanie:
-
Dynię umyć, wydrążyć środek. Pokroić na cienkie plastry, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. całość przykryć folią aluminiową lub pokrywką. Piec w 180ºC do miękkości (około godzinę). Upieczony owoc obrać ze skóry i zmiksować blenderem do otrzymania gładkiej masy. Opcjonalnie dodać do smaku nieco erytrytolu.
-
Ostudzone puree wymieszać z jogurtem. Rozlać masę do pucharków
-
Zawartość każdego pocharka polać płynnym miodem.
Babeczki dyniowo-cynamonowe
Pyszne babeczki dyniowe z dodatkiem cynamonu są doskonałym poczęstunkiem dla gości. Choć przygotowanie może być czasochłonne, to jest mało skomplikowane, a babeczki smakują przepysznie.
Składniki:
-
1 duża dynia o mocno pomarańczowym, soczystym miąższu
-
200 g mąki amarantusowej
-
4 łyżki oleju
-
150 ml mleka roślinnego
-
100 g erytrytolu
-
2 jajka
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
-
Przygotować puree: Dynię umyć, wydrążyć łyżką środek z nasionami. Pokroić na mniejsze plastry i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Można przykryć folią aluminiową. Piec w 180ºC do miękkości (około godzinę). Upieczony owoc obrać ze skóry i zmiksować blenderem do otrzymania gładkiego puree.
-
Wymieszać ze sobą olej, mleko oraz jajka.
-
Mąkę, proszek do pieczenia, erytrytol i cynamon wymieszać ze sobą w osobnej misce.
-
Przygotowane puree dyniowe połączyć z wymieszanym olejem, mlekiem i jajkami.
-
Powyższe składniki dokładnie wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami w misce.
-
Powstałe ciasto nakładać do foremek.
-
Piec przez około 25 minut w temperaturze 180ºC.
Warto przewertować książki kucharskie w poszukiwaniu więcej deserów dyniowych w wersji fit. Tych, którzy do gotowania i pieczenia mają dwie lewe ręce z pewnością ucieszy fakt, że z pomocą przyjść może dieta pudełkowa, taka jak https://www.wygodnadieta.pl/, która dostarcza przygotowane przez kucharzy posiłki prosto pod drzwi, a w sezonie na dynie owoc ten gości pod wieloma postaciami. Nie trzeba się też martwić o figurę - w 100 g dyni jest zaledwie 30 kcal!
Podobne tematy:
Najnowsze:
REKLAMA:
- Komentarze Chojnice24 (0)
- Komentarze Facebook (...)
Brak komentarzy
Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wydawca nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Dodaj komentarz
Komentarze publikowane są dopiero po sprawdzeniu przez moderatora!