Sezon na dynię i dyniowe fit-desery
Październik i listopad to czas, kiedy z każdej strony zaczynają otaczać nas dynie. Patrzą na nas z wystaw sklepowych jako nietuzinkowe dekoracje, w postaci zup-kremów kuszą swoim smakiem w restauracjach, w kawiarniach zaś wiodą prym wśród ciast lub stają się aromatyczną przyprawą do spienionej latte. Dynie jednak mogą sprawdzić się również w wersji fit! Jakie są sprawdzone przepisy na desery, które nie zrujnują starań o piękną sylwetkę i dlaczego właściwie warto jeść te owoce?

Dyniowe dobrodziejstwa. Dlaczego warto jeść dynie?
Sezon na dynie trwa dość krótko, dlatego warto pospieszyć się i delektować tymi owocami, póki jest na to czas. Dynia ma słodki miąższ, który dostarcza sporo wartościowych składników odżywczych.
-
Dynia zawiera sporo witamin, w szczególności A,E, K, C oraz B. W rezultacie korzystnie oddziałuje na zmysł wzroku, wzmacnia układ odpornościowy, układ nerwowy, może też działać przeciwnowotworowo. Poprawia wygląd skóry i łagodzi przeziębienia.
-
Pomarańczowy kolor dyni to efekt zawartości beta-karotenu, który jest prowitaminą witaminy A oraz działa antyoksydacyjnie.
-
Spożycie dyni przez osoby z cukrzycą lub insulinoopornoscią jest szczególnie korzystne ze względu na działanie hamujące wzrost glukozy we krwi, a ze względu na to, że poprawia profil lipidowy, prowadzi również do spadku cholesterolu. Catering dietetyczny z wykorzystaniem produktów spożywczych o niskim indeksie glikemicznym bardzo często proponuje potrawy z dyni, gdy tylko pozwala na to sezon.
Do korzyści wynikających ze spożywania tego pomarańczowego owocu zaliczyć można też łagodzący wpływ na przewód pokarmowy i wątrobę. Pomaga likwidować zaparcia, reguluje przemianę materii, poprawia metabolizm i stymuluje wydzielanie żółci.
Puree dyniowe z jogurtem
Puree z dyni jest świetnym pomysłem na samodzielny, słodki przysmak, na deser z dodatkami lub jako składnik ciasta dyniowego. W poniższej odsłonie puree dyniowe zestawione jest z jogurtem - tworząc zamiennik dyniowego koktajlu na śmietance.
Składniki:
-
Duża, soczysta dynia
-
200 ml gęstego jogurtu greckiego
-
Łyżka płynnego miodu
-
Opcjonalnie: erytrytol
Przygotowanie:
-
Dynię umyć, wydrążyć środek. Pokroić na cienkie plastry, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. całość przykryć folią aluminiową lub pokrywką. Piec w 180ºC do miękkości (około godzinę). Upieczony owoc obrać ze skóry i zmiksować blenderem do otrzymania gładkiej masy. Opcjonalnie dodać do smaku nieco erytrytolu.
-
Ostudzone puree wymieszać z jogurtem. Rozlać masę do pucharków
-
Zawartość każdego pocharka polać płynnym miodem.
Babeczki dyniowo-cynamonowe
Pyszne babeczki dyniowe z dodatkiem cynamonu są doskonałym poczęstunkiem dla gości. Choć przygotowanie może być czasochłonne, to jest mało skomplikowane, a babeczki smakują przepysznie.
Składniki:
-
1 duża dynia o mocno pomarańczowym, soczystym miąższu
-
200 g mąki amarantusowej
-
4 łyżki oleju
-
150 ml mleka roślinnego
-
100 g erytrytolu
-
2 jajka
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
-
Przygotować puree: Dynię umyć, wydrążyć łyżką środek z nasionami. Pokroić na mniejsze plastry i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Można przykryć folią aluminiową. Piec w 180ºC do miękkości (około godzinę). Upieczony owoc obrać ze skóry i zmiksować blenderem do otrzymania gładkiego puree.
-
Wymieszać ze sobą olej, mleko oraz jajka.
-
Mąkę, proszek do pieczenia, erytrytol i cynamon wymieszać ze sobą w osobnej misce.
-
Przygotowane puree dyniowe połączyć z wymieszanym olejem, mlekiem i jajkami.
-
Powyższe składniki dokładnie wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami w misce.
-
Powstałe ciasto nakładać do foremek.
-
Piec przez około 25 minut w temperaturze 180ºC.
Warto przewertować książki kucharskie w poszukiwaniu więcej deserów dyniowych w wersji fit. Tych, którzy do gotowania i pieczenia mają dwie lewe ręce z pewnością ucieszy fakt, że z pomocą przyjść może dieta pudełkowa, taka jak https://www.wygodnadieta.pl/, która dostarcza przygotowane przez kucharzy posiłki prosto pod drzwi, a w sezonie na dynie owoc ten gości pod wieloma postaciami. Nie trzeba się też martwić o figurę - w 100 g dyni jest zaledwie 30 kcal!
Podobne tematy:
Najnowsze:
REKLAMA:
- Komentarze Chojnice24 (0)
- Komentarze Facebook (...)


USD
DKK
EUR
TRY
CHF
NOK
GBP
SEK



Związki i pracodawcy domagają się...
Hołownia: 6 sierpnia odbiorę od...
Nowy sondaż prezydencki
Brak komentarzy
Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wydawca nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Dodaj komentarz
Komentarze publikowane są dopiero po sprawdzeniu przez moderatora!