Poniedziałek, 25 Listopada 2024 | Imieniny: Elżbiety, Katarzyny, Klemensa chojnice24 na komórkę
Strona głównaZdrowie
Rozmiar tekstu: A A
Katarzyna Karpus

Dlaczego dobre? Bo nasze!

Rozpoczęła się europarlamentarna batalia. Zbliżające się, kolejne już wybory do Europarlamentu, skłaniają do refleksji...O radości! Iskro Bogów! Jesteśmy w Europie... zjednoczeni z cywilizacją wielkiego ducha i ...sytego brzucha!  

Między wieloma dyrektywami, politycy cztery lata temu tylko usankcjonowali to, co od dawna było faktem codziennego życia. Bo to zjednoczenie z Europą odbyło się już wcześniej – na naszych talerzach i półkach, w kuchni i w lodówce, w wypchanych niegdyś (ale i jeszcze teraz) smakołykami torbach podróżnych, które przywoziliśmy z zagranicznych podróży. Sama ostatnio prześledziłam obywatelstwo używanych przeze mnie produktów. Toż to sama wieża Babel!!!

Włoskie makarony i ocet balsamiczny, hiszpańskie oliwki i oliwa z Sardynii, angielski cheddar, austriacki olej z pestek dyni, francuskie sery, niemieckie i  brytyjskie czekoladki, sól z Adriatyku, oscypki i mleko z Polski. W barku irlandzka whisky, czeska Bherovka i rodzima wódeczka lub własnoręczna naleweczka.

Oj, dodajemy, dolewamy Europę w stanie instant do codziennych posiłków. Uczymy się włoskiego, hiszpańskiego, niemieckiego z etykiet produktów i etykiet produktów i menu tamtejszych knajpek. Ze wstydem przyznam, że obcojęzyczne nazwy potraw często podajemy umiejętniej, niż się potrafimy przedstawić lub zapytamy o drogę.

I cóż to za przyjemna nauka. Rzecz tutaj o lokalnych produktach, o które cały czas boją się wytwórcy poszczególnych regionów europejskich w całej zjednoczonej Europie.

To właśnie z dbałości i szacunku dla różnorodności tego, co najlepsze, najsmaczniejsze i najciekawsze w przeszłości krajów europejskich, ma się opierać idea tego gigantycznego tworu. Nic nie wskazuje na to , aby przeciętny konsument chciał się żywić brakiem tożsamości. Uwielbienie dla włoskiego Parmigiano Reggiano czy autentycznej greckiej fety nie będzie maleć i nie zostanie zaspokojone przez bezpaństwowe substytuty. Teraz już nie kraje, ale regiony zastrzegają sobie prawo do dysponowania nazwami wybranych produktów, od setek lat wytwarzanych w tym samym  miejscu. Coś na podobieństwo chleba z piekarni państwa Guentzlów, mleka z chojnickiej mleczarni, szynki od Skiby lub Gierszewskiego, miodu z Biernadki, grzybów z Fungopolu, śledzikiem z Seko... Oj moglibyśmy wzbogacić zjednoczoną Europę w unikatowe pyszności i skarby kulinarne.

Tymczasem poza wódką, ogórkami kiszonymi i konserwowanymi, batonikami z Prince Polo (popularne w Islandii) i sławetnym oscypkiem nie udało się niczego trwale wypromować i zawalczyć o podniebienia innych narodów. Przeczytałam w kolorowej prasie, że nie tak dawno na prywatnym party u znanego kreatora mody Arkadiusa podano śledzie w śmietanie z jabłkami, goście nie ukrywali konsternacji. Nikt nie wiedział, jak zabrać się to takiej przekąski, nawet czym ona jest! Londyńscy celnicy za każdym razem dziwią się zawartości bagaży Arkadiusa wracającego z ojczyzny: polskie marchewki, selery, buraki, ziemniaki z ekologicznych upraw między innymi od państwa Wegnerów spod Tucholi. Tymczasem ilu smakoszy za Odrą używa soli z Wieliczki? Kto smaruje zdrowy, prawdziwie żytni lub razowy chleb np. od Guentzla miodem z pasieki Biernadka? Kto zna oscypki i śledzie korzenne? Dlaczego tak trudno jest kupić polski ser kozi, nawet w Polsce? Przecież kozy kują w Pacanowie, a nie gdzieś we Francji. Analityczne spojrzenie na zapasy naszej kuchni przekonuje, jak wiele mamy jako Polacy do zrobienia, aby nie tylko prawdziwie zjednoczyć się z Europą, ale aby Europa chciała zjednoczyć się z nami na stole. I w całym tym wyzwaniu nie chodzi o to, że dobre, bo polskie, ale po prostu dobre. Wierzę, że w końcu przekonamy o tym innych Europejczyków i siebie samych – na wiele pysznych sposobów. Jesteśmy po czterech latach wiarygodni.    

Reklama | Czytaj dalej »


Katarzyna Karpus

Zauważyłeś błąd w artykule? Napisz nam o tym

Podobne tematy:

Artykuł pochodzi z portalu www.chojnice24.pl

20 komentarzy

~Do ha
Tu nie było nic napisane o jakości grzybów z Fungopolu, tylko o mlożliwym pochodzeniu , czyli musiszsię trochę nauczyć czyać , i to ze zrozumieniem , a to już większa sztuka.
07 Kwietnia 2009, godzina 09:16
~Do ha
Tu nie było nic napisane o jakości grzybów z Fungopolu, tylko o mlożliwym pochodzeniu , czyli musiszsię trochę nauczyć czyać , i to ze zrozumieniem , a to już większa sztuka.
07 Kwietnia 2009, godzina 09:16
~
Co jest-czy to artykuł SPONSOROWANY? To KRYPTOREKLAMA w czystej formie. Niek pani Karpus otworzy firmę reklamową, to chociaż bedzie na temat.
07 Kwietnia 2009, godzina 08:59
~
Co jest-czy to artykuł SPONSOROWANY? To KRYPTOREKLAMA w czystej formie. Niek pani Karpus otworzy firmę reklamową, to chociaż bedzie na temat.
07 Kwietnia 2009, godzina 08:59
~ha
co ty chcesz od fungopolu i grzybków z tej przetwórni ??? pracowałem tam i wiem co jest!! szczerze polecam wszystkim !!! zreszta wysatarczy porównac sobie słoik grzybków zcfungolpolu z jaką kolwiek inna firma na rynku !! byłem na targach , porównywałem i widziałem inne prudkty z fungopolem, a na dodatek z tych targów przywieziono jeden z certyfikatów . a tak wogole ten kto takie kocopoły wypisuje jest napewno starszym panem siedzącym piierwszy raz przed komputerem nie mówiąc juz o internecie, na dodatek wpisującym głupoty !
06 Kwietnia 2009, godzina 21:36
~ha
co ty chcesz od fungopolu i grzybków z tej przetwórni ??? pracowałem tam i wiem co jest!! szczerze polecam wszystkim !!! zreszta wysatarczy porównac sobie słoik grzybków zcfungolpolu z jaką kolwiek inna firma na rynku !! byłem na targach , porównywałem i widziałem inne prudkty z fungopolem, a na dodatek z tych targów przywieziono jeden z certyfikatów . a tak wogole ten kto takie kocopoły wypisuje jest napewno starszym panem siedzącym piierwszy raz przed komputerem nie mówiąc juz o internecie, na dodatek wpisującym głupoty !
06 Kwietnia 2009, godzina 21:36
~
Co tu dużo gadać coś się pani Karpus pokręciło.
05 Kwietnia 2009, godzina 21:38
~
Co tu dużo gadać coś się pani Karpus pokręciło.
05 Kwietnia 2009, godzina 21:38
~
Takiego smaku jak miala szynka z chojnickich zakladow mięsnych już nie będzie, podobnie jak krakowska czy bekon. Peerelowska mielonka dzisiaj bylaby sprzedawana jako szynka, taki miala sklad i smak.
05 Kwietnia 2009, godzina 17:45
~
Takiego smaku jak miala szynka z chojnickich zakladow mięsnych już nie będzie, podobnie jak krakowska czy bekon. Peerelowska mielonka dzisiaj bylaby sprzedawana jako szynka, taki miala sklad i smak.
05 Kwietnia 2009, godzina 17:45
~
Szynki Skiby czy Gierszewskiego mają wzbogacić Europę - to chyba jakiś żart przeterminowany z 1 kwietnia , co do produktów z OSM Chojnice to jestem bardzo ciekawy co p.Karpus by poleciła Europie? A grzybki z Fungopolu - ciekawe czy są tyko polskie , a może z Ukrainy ? Najważniejsze z tego , a nie znalazłem odniesienia w felietonie jest to , że Polacy nie wiedzą , które produkty są polskie , ewentualnie ile procent danego produktu pochodzi z Polski . Tego nie ma na opakowaniu. Przyjżyjmy się produktom p. Skiby ( przepraszam panie Andrzeju - wielki szacunek dla Pana , ale pani Karpus wymieniła nazwę p. Firmy dlatego muszę się odnieść) . Zacznijmy od początku produktu , czyli od świni - czym taka świnia jest żywiona , zakładam że soją (śruta sojowa) , która nie jest u nas produkowana , ale jest sprowadzana np z Argentyny , czy Brazyli , gdzie generalnie jest to produkt Genetycznie Modyfikowany , idąc tym tropem dalej producenci żywca znają się na tym najlepiej w paszy stosuje się domieszki - bo bez tych preparatów na normalnej karmie świna rosłaby nie poniżej 6 m-cy a 12-14 m-cy , są to preparaty , króre nie powstydziliby się brać kulturyści - stąd przyrost masy. Dalej mamy zakłady mięsne i co tu mamy - wypełniacze-konserwanty - preparaty koloryzujące - chemia zastępująca dym - osłonki , większość tych składników sprowadzamy i gdzie mamy tu produkt polski? Pani Kasiu proszę trochę poczytać , a nie bezkrytycznie pisać wkładając do jednego gara produkty Wegnera Skiby ,Seco i innych.
05 Kwietnia 2009, godzina 11:50
~
Szynki Skiby czy Gierszewskiego mają wzbogacić Europę - to chyba jakiś żart przeterminowany z 1 kwietnia , co do produktów z OSM Chojnice to jestem bardzo ciekawy co p.Karpus by poleciła Europie? A grzybki z Fungopolu - ciekawe czy są tyko polskie , a może z Ukrainy ? Najważniejsze z tego , a nie znalazłem odniesienia w felietonie jest to , że Polacy nie wiedzą , które produkty są polskie , ewentualnie ile procent danego produktu pochodzi z Polski . Tego nie ma na opakowaniu. Przyjżyjmy się produktom p. Skiby ( przepraszam panie Andrzeju - wielki szacunek dla Pana , ale pani Karpus wymieniła nazwę p. Firmy dlatego muszę się odnieść) . Zacznijmy od początku produktu , czyli od świni - czym taka świnia jest żywiona , zakładam że soją (śruta sojowa) , która nie jest u nas produkowana , ale jest sprowadzana np z Argentyny , czy Brazyli , gdzie generalnie jest to produkt Genetycznie Modyfikowany , idąc tym tropem dalej producenci żywca znają się na tym najlepiej w paszy stosuje się domieszki - bo bez tych preparatów na normalnej karmie świna rosłaby nie poniżej 6 m-cy a 12-14 m-cy , są to preparaty , króre nie powstydziliby się brać kulturyści - stąd przyrost masy. Dalej mamy zakłady mięsne i co tu mamy - wypełniacze-konserwanty - preparaty koloryzujące - chemia zastępująca dym - osłonki , większość tych składników sprowadzamy i gdzie mamy tu produkt polski? Pani Kasiu proszę trochę poczytać , a nie bezkrytycznie pisać wkładając do jednego gara produkty Wegnera Skiby ,Seco i innych.
05 Kwietnia 2009, godzina 11:50
~Tweedy
Ten pierwszy wpis cholernie życzliwy, ma gość widać jakieś kompleksy.
04 Kwietnia 2009, godzina 18:50
~Tweedy
Ten pierwszy wpis cholernie życzliwy, ma gość widać jakieś kompleksy.
04 Kwietnia 2009, godzina 18:50
~TG
Patrzcie, wizjonera mamy
04 Kwietnia 2009, godzina 17:34

Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wydawca nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Dodaj komentarz

Komentarze publikowane są dopiero po sprawdzeniu przez moderatora!

Zaloguj się lub dodaj komentarz jako gość

Zalogowani użytkownicy mogą otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach. Zaloguj się

Zaloguj się

Kursy walut

Aktualne kursy w kantorze PROMES
Kupno Sprzedaż Kupno Sprzedaż
USD USD 4.100 4.200 DKKDKK 0.526 0.547
EUREUR 4.290 4.370 TRYTRY 0.121 0.133
CHFCHF 4.600 4.680 NOKNOK 0.300 0.329
GBPGBP 5.130 5.210 SEKSEK 0.334 0.355
Aktualizacja: 2024-11-25 18:30
Kursy walut dostarcza Kantor Promes.
Kursy dla transakcji powyżej 4000 PLN
Kupno Sprzedaż Kupno Sprzedaż
USD USD 4.116 4.175 DKKDKK 0.527 0.546
EUREUR 4.304 4.346 TRYTRY 0.122 0.132
CHFCHF 4.610 4.660 NOKNOK 0.301 0.328
GBPGBP 5.140 5.190 SEKSEK 0.335 0.354
Aktualizacja: 2024-11-25 18:30
Kursy walut dostarcza Kantor Promes.

Sondaże Chojnice24 archiwum »

Czy obecnie prowadzone w Chojnicach inwestycje drogowe są dla Ciebie uciążliwe?



Ceny paliw2024-11-25

E95 E98 ON LPG
BP 5.99 zł 6.74 zł 6.36 zł 3.14 zł
Circle K 5.94 zł - 6.31 zł 3.1 zł
Mol Chojnice 5.99 zł - 6.36 zł 3.14 zł
MZK 5.92 zł 6.69 zł 6.3 zł 3.25 zł
Orlen 5.99 zł 6.8 zł 6.36 zł 3.14 zł
PKS 5.92 zł - 6.3 zł 3.2 zł

Drogi Użytkowniku,

przedstawiamy podstawowe informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych podczas korzystania z naszego portalu. Zamykając ten komunikat (poprzez kliknięcie "X", przysiku "Przejdź do serwisu") zgadzasz się na opisane niżej działania.

Wykorzystanie danych

Masz pełne prawo zgłosić podmiotowi przetwarzającemu Twoje dane osobowe żądanie dostępu do tych informacji, ich poprawienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.

Zakres i cele przetwarzania Twoich danych oraz szczegółowe informacje o Twoich prawach opisane zostały w Polityce prywatności oraz Regulaminie portalu, z którymi możesz zaponać się w każdej chwili.

Pliki cookies

Stosujemy pliki cookies i inne podobne technologie w celu:

Zakres wykorzystania plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki. Nie wprowdzając zmian zgadzasz się na zapisywanie plików cookies w pamięci Twojego urządzenia.

Szczegółowe informacje nt. sposobu wykorzystania plików cookies znajdziesz w Regulaminie portalu.

Przejdź do serwisu Zamknij