Żelazo - najlepsze wsparcie w walce z anemią
Żelazo to jeden z minerałów, którego pod żadnym pozorem nie może zabraknąć w dobrze zbilansowanej diecie. Ten składnik odgrywa kluczową rolę w procesie produkcji czerwonych krwinek. Skutki niedoboru żelaza, takie jak anemia, można łatwo rozpoznać i skutecznie leczyć. Dowiedz się, czy grozi Ci niedobór tego cennego minerału.

Rodzaje żelaza i jego działanie
Mikroelementy należy dostarczać do organizmu każdego dnia w niewielkich ilościach. Do tej grupy zaliczane jest żelazo, które odpowiada za poprawne działanie tkanek i narządów. W diecie wyróżniane są dwa rodzaje minerału:
-
żelazo hemowe — obecne w produktach pochodzenia zwierzęcego,
-
żelazo niehemowe — znajdujące się w roślinach.
Podstawowym zadaniem żelaza jest udział w wytwarzaniu hemoglobiny, która występuje w czerwonych krwinkach i odpowiada za transport tlenu do wszystkich komórek organizmu. Dobroczynny minerał znajduje się także w enzymach, biorących udział w powstawaniu DNA i procesach magazynowania energii. Żelazo ułatwia regenerację mięśni, zapobiega ich niedotlenieniu i pozytywnie wpływa na wydolność organizmu w trakcie wysiłku.
Czy żelazo jest dobrze przyswajalne?
Organizm człowieka łatwo przyswaja żelazo hemowe, które występuje w mięsie. Wchłania się ono w ok. 20%, z kolei stopień przyswajalności żelaza niehemowego wynosi ok. 5%. Na podstawie przeprowadzonych badań przyjęto, że zdrowy człowiek wchłania ok. 18% żelaza z diety — pod warunkiem, że w jego jadłospisie znajdują się produkty pochodzenia zwierzęcego. Wegetarianie przyswajają mniej żelaza, dlatego częściej cierpią na anemię, która jest spowodowana niedoborem tego minerału.
Typowe objawy niedoboru żelaza
W przypadku diety ubogiej w żelazo organizm może pobierać ten mikroelement ze zgromadzonych rezerw. Jeśli zapasy się skończą, dość szybko można zaobserwować u siebie najpopularniejszy skutek niedoboru, czyli niedokrwistość. Anemia to stan, w którym dochodzi do spadku produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny. Charakterystyczne objawy niedokrwistości spowodowanej niskim poziomem żelaza to:
-
zmęczenie i obniżenie nastroju,
-
szorstka, blada skóra i łamliwe włosy,
-
zawroty i bóle głowy,
-
podwyższone tętno,
-
skłonność do powstawania siniaków,
-
częste infekcje.
Stopień nasilenia objawów zależy od stanu zdrowia, wieku oraz rozmiarów niedoboru. Skutecznym sposobem walki z anemią jest suplementacja żelaza oraz dieta bogata w ten minerał.
Które produkty spożywcze zawierają najwięcej żelaza?
Żelazo powszechnie występuje w mięsie i podrobach. Niektóre pokarmy pochodzenia roślinnego również zawierają wysokie stężenie tego mikroelementu. Osoby stosujące dietę bogatą w żelazo powinny umieścić w swoim jadłospisie:
-
szpinak, brokuły,
-
czerwone mięso, drób,
-
podroby — wątróbkę, nerki, mózg i serce,
-
rośliny strączkowe,
-
ryby,
-
tofu,
-
ciemnÄ… czekoladÄ™.
Największe zapotrzebowanie na żelazo występuje u kobiet w okresie rozrodczym. Obfite miesiączki mogą spowodować niedobór tego minerału, dlatego panie powinny zadbać o odpowiednią suplementację żelaza w postaci syropu, tabletek lub niewielkich kapsułek.
Podobne tematy:
Najnowsze:
REKLAMA:
- Komentarze Chojnice24 (0)
- Komentarze Facebook (...)


USD
DKK
EUR
TRY
CHF
NOK
GBP
SEK



ZwiÄ…zki i pracodawcy domagajÄ… siÄ™...
Hołownia: 6 sierpnia odbiorę od...
Nowy sondaż prezydencki
Brak komentarzy
Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wydawca nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Dodaj komentarz
Komentarze publikowane sÄ… dopiero po sprawdzeniu przez moderatora!