XXVI Pieczenia Chleba w Widnie
To właśnie w tej miejscowości, co roku w pierwszą sobotę sierpnia, licznie gromadzą się mieszkańcy i turyści, aby skosztować pieczywa wypiekanego w najsłynniejszym na Zaborach piecu chlebowym. Tak też było w minioną sobotę (03.08).

Swojskie smaki były przewodnim hasłem sobotniego widnieńskieo biesiadowania. Państwo Agnieszka i Edmund Werrowie, mieszkańcy tej miejscowości, tradycyjnie zaprezentowali kunszt wypieku chleba w piecu chlebowym. Finalista MasterChefa Artur Sarnek uczył wypieku pieczywa podczas zorganizowanych warsztatów. Koła Gospodyń Wiejskich z Lubni, Rolbika i Przymuszewa zapraszały na regionalne jedzenie do swoich stoisk, a miłośnicy domowych wypieków mogli pochwalić się własnymi recepturami na chleb biorąc udział w konkursie. Najsmaczniejszym wypiekiem w tym roku okazał się chleb pani Janiny Słomińskiej, drugie miejsce zajął chleb pani Agnieszki Kloskowskiej, a trzecie chleb pani Ewy Czapiewskiej.
Reklama | Czytaj dalej »

O biesiadną atmosferę podczas imprezy zadbała kapela kaszubska Tuba Band ze Stężycy oraz ciekawe konkurencje sprawnościowe dla dzieci, młodzieży, kobiet, mężczyzn, a nawet całych rodzin. Jedną z najbardziej emocjonujących była zapieckowa moja - twoja, czyli cięcie drzewa piłą ręczną w duecie na czas.

Ponadto do chleba można było zakupić swojski miód, do domu można było nabyć ozdoby wykonane przez rękodzielników, a dzieci mogły skorzystać z dmuchanych zamków. Całość przygotowanych przez organizatorów atrakcji obrazują zdjęcia i filmy zamieszczone na Facebooku Centrum Kultury i Biblioteki w Brusach.


Podobne tematy:
Najnowsze:
REKLAMA:
- Komentarze Chojnice24 (0)
- Komentarze Facebook (...)


USD
DKK
EUR
TRY
CHF
NOK
GBP
SEK



Związki i pracodawcy domagają się...
Hołownia: 6 sierpnia odbiorę od...
Nowy sondaż prezydencki
Brak komentarzy
Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wydawca nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Dodaj komentarz
Komentarze publikowane są dopiero po sprawdzeniu przez moderatora!