Dlaczego belgijska czekolada jest tak popularna?
Znaczna część ludzi kocha słodycze. Jednym z najpopularniejszych jest oczywiście czekolada. Oprócz popularnych firm jak np. Wedel, największą sławą cieszy się czekolada belgijska. Warto się jednak zastanowić się dlaczego tak jest, zwłaszcza, jeżeli nie mieliśmy nigdy okazji takiej spróbować.
fot. pexels
Historia czekolady
Zanim przejdziemy do fenomenu belgijskiej czekolady, warto bliżej przyjrzeć się jej całej historii, która ma już około 3000 lat. To wtedy po raz pierwszy zaczęto używać drzewa kakaowe. Na gruncie europejskim, historia ta jest o wiele krótsza. Uznaje się, że ziarna kakao dotarły do Europy dopiero w XVI w.. Pierwszym, który został obdarowany czekoladą jest hiszpański król. Pierwotnie z ziaren kakao wytwarzało się napój, który według wierzeń miało właściwości lecznicze.
Dotarcie do Belgii
Od momentu dotarcia ziaren kakao i czekolady do Hiszpanii, do momentu gdy znalazła się ona w Belgii minęło kilkadziesiąt lat - według szacunków miało to miejsce w XVII w.. Taki obrót spraw zdecydowanie ułatwił fakt, że Belgia w tamtym czasie była pod panowaniem Hiszpanii.
Ważnym momentem w historii czekolady był jednak dopiero XIX w. kiedy to Jean Neuhaus wynalazł popularne do dziś praliny. To wydarzenie znacząco przyczyniło się do nadania Belgii statusu kraju czekolady.
Dużo ręcznej pracy
Przechodząc już do czasów współczesnych i sekretnego fenomenu belgijskiej czekolady, należy podkreślić, że w najlepszych firmach zajmujących się jej produkcją, wiele procesów w ciągu dalszym odbywa się ręcznie. Co najważniejsze, zautomatyzowany nie został proces temperowania czekolady, który odpowiada za jej konsystencje. Dzięki temu, możliwe jest zachowanie określonej receptury, co bezpośrednio wpływa na niepowtarzalność jej wykonania. Biorąc to pod uwagę, jednym z wyróżników belgijskiej czekolady jest ciężka praca nad jej stworzeniem.
Ciężkiej pracy nie boją się również piłkarze, którzy występują w belgijskich klubach. Regularnie walczą oni dla swoich drużyn i kibiców o kolejne zwycięstwa, a ci chętnie zerkają na to jak wygląda liga belgijska tabela. Nikogo chyba by nawet nie zdziwiło, jeżeli kibice oglądając mecz swojej drużyny, ochoczo sięgają po tabliczkę ulubionej czekolady.
Najlepsze surowce
Oprócz ręcznych prac, na smak belgijskiej czekolady znacząco wpływa również jakość używanych surowców. W tym przypadku wybierane są produkty najwyższej jakości, co bezpośrednio przekłada się na jej smak. Głównym składnikiem są oczywiście ziarna kakao, które często importowane są z Afryki, a konkretnie z krajów, które mają najlepszy klimat do uprawy.
Podobne tematy:
Najnowsze:
REKLAMA:
- Komentarze Chojnice24 (0)
- Komentarze Facebook (...)
Brak komentarzy
Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wydawca nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Dodaj komentarz
Komentarze publikowane są dopiero po sprawdzeniu przez moderatora!