Chojnicki ferment!
Szczegółowo przyjrzałyśmy się naszym rodzimym sklepom pod kątem ich zaopatrzenia w tzw. mleczne napoje fermentowane.Gdzie te czasy, gdy nastawiało się mleko zakupione w naszej chojnickiej mleczarni celem jego zsiądnięcia? By potem smakowicie popić je do „utłuczonych” z boczkiem młodych ziemniaczków?
Co za czasy! Wiadomo, że mleko w kartonie, które zostało pozbawione drobnoustrojów poprzez sterylizację (UHT) na zsiadłe się nie nadaje.
Na placu boju mlecznych napojów fermentowanych pozostał ciągle niedoceniony kefir.
A w naszych sklepach jest w czym wybierać. Napój ten produkuje wiele mleczarni w wersji standard, z dodatkiem owoców oraz light.
Reklama | Czytaj dalej »
Kefir „odkryli” przed wiekami pasterze koczujący ze swoimi stadami w górach Kaukazu. Zauważyli, że przechowywane w skórzanych workach mleko czasami ulega fermentacji i zmienia się w wyjątkowo orzeźwiający napój.
Przemysłowo kefir, który kupujemy w sklepie wytwarza się z mleka krowiego pełnego lub półpełnego. Po podgrzaniu do temperatury pasteryzacji a następnie oziębieniu mleka wprowadza się do niego kultury kefirowe. Mleko miesza się pozostawiając na 6-8 godz. w zbiorniku. Bakterie żywiąc się cukrem mlecznym mnożą się i częściowo przerabiają cukier na kwas mlekowy. Mleko wówczas ukwasza się, zsiada i powstają w nim substancje antybakteryjne, które niszczą inne szkodliwe bakterie.
Kefiry – w przeciwieństwie do niektórych innych napojów ukwaszonych – nie są utrwalane w wysokiej temperaturze, dlatego znajdujące się w nich bakterie i drożdże pozostają aktywne. I to jest ich atut !
Nowością na naszym rodzimym rynku jest kefir w nowym wydaniu prosto z chojnickiej mleczarni. Dotychczas chojnicki kefir można było zakupić w niezbyt estetycznym kubku, podobnie jak śmietanę. Teraz jest dostępny w buteleczkach i jest doskonałej jakości. Smak nie ustępuje innym uznanym kefirom. Zaryzykowałabym stwierdzenie, że jest nawet lepszy. Warto go spróbować.
Kefir pobudza apetyt, ułatwia trawienie, pomaga w odnowieniu naturalnej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego p. po kuracjiantybiotykami. Obniża też poziom cholesterolu we krwi. Ma większą wartość odżywczą i dietetyczną niż mleko pełne. Zawiera najczęściej 1,5 – 2 % tłuszczu. Szczególnie poleca się go osobom nie tolerującym świeżego mleka. Dzięki specyficznej strukturze białka po fermentacji kefir jest lepiej trawiony niż jogurt.
Kefir zachowuje świeżość maksymalnie 2 tygodnie od daty produkcji. Powinien być przechowywany w lodówce. Jest doskonałym mlecznym napojem na upalne dni. Na zdrowie !!!
Katarzyna Karpus
Poradnia Dietetyczno-Żywieniowa NZOZ „GEMINI”
Tel. 052 39740 33
Podobne tematy:
Najnowsze:
REKLAMA:
- Komentarze Chojnice24 (28)
- Komentarze Facebook (...)


USD
DKK
EUR
TRY
CHF
NOK
GBP
SEK



Związki i pracodawcy domagają się...
Hołownia: 6 sierpnia odbiorę od...
Nowy sondaż prezydencki
28 komentarzy
Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wydawca nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Dodaj komentarz
Komentarze publikowane są dopiero po sprawdzeniu przez moderatora!