Pùrcle kaszubskie na tłusty czwartek
Dziś „tłusty czwartek”, czyli ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Tradycja nakazuje, żeby tego dnia najeść się tłusto i do syta – najlepiej oczywiście pączków!

Według jednego z przesadów, jeśli ktoś w „tłusty czwartek” nie zje ani jednego pączka, to w dalszej części roku nie będzie mu się wiodło. Z okazji tak wyjątkowego dnia przypominamy, że Pùrcle kaszubskie (pączki) to produkt, który w 2008 r. został wpisany na listę produktów tradycyjnych, w kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze.
Reklama | Czytaj dalej »
W Swornegaciach, od kilku lat w tłusty czwartek odbywają się warsztaty, podczas których smaży się oczywiście Pùrcle kaszubskie. Jutro zamieścimy fotorelację z tego wydarzenia, a być może także otrzymany od członkiń miejscowego koła gospodyń przepis na te słodkości?

Tymczasem przedstawiamy opis pączków zamieszczony na Liście produktów tradycyjnych województwa pomorskiego:
Pùrcle kaszubskie (pączki)
Wygląd: Pulchne okrągłe pączki o brązowej skórce.
Kształt: Okrągłe.
Rozmiar: Zależnie od potrzeb.
Barwa: Ciemno brązowa skórka, wnętrze ciasta kremowe.
Konsystencja: Sprężysta.
Smak: Typowy aromat ciasta drożdżowego.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Pùrcle kaszubskie zwane potocznie pączkami były specjalnym obrzędowym przysmakiem, który smażono głównie w czasie zapustów. O zwyczaju pieczenia pączków i placków z żytniej mąki pisze w swym kaszubskim słowniku ks. B. Szychta (1967–1976): „pùrcel-młodzowi kùszk piekli w òléju, pòl. pączek, np. W zôpùstê mëma napiekla calą miskã pùrclów”. Pączki były poczęstunkiem podczas uroczystych zabaw, takich jak sylwester, ale stały się również popularnym podarunkiem, który wręczano gospodarzom podczas wspólnych spotkań. Zgodnie z tradycją, smażone są do dziś przez kaszubskie gospodynie, z których każda posiada własne tajemnice ich wypieku. Pączki przyrządzane są z mąki, drożdży, jaj, cukru, mleka, masła, spirytusu i powideł, a następnie smażone są na rozgrzanym tłuszczu. Pùrcle stanowiły wielki przysmak, szczególnie dla dzieci, które towarzyszyły matkom podczas wypieku i były gotowe zajadać się ciepłymi jeszcze pączkami. Matki, by uchronić dzieci przed bólem brzucha, obiecywały im, że posmakują tych pyszności, „gdy pies zaszczeka”, a dzieci wybiegały przed domostwo, by prowokować zwierzę.
Najnowsze:
REKLAMA:
- Komentarze Chojnice24 (0)
- Komentarze Facebook (...)


USD
DKK
EUR
TRY
CHF
NOK
GBP
SEK



Związki i pracodawcy domagają się...
Hołownia: 6 sierpnia odbiorę od...
Nowy sondaż prezydencki
Brak komentarzy
Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wydawca nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Dodaj komentarz
Komentarze publikowane są dopiero po sprawdzeniu przez moderatora!