Kilka sposobów na parne dni
Wprawdzie pogoda w te wakacje na razie nas nie rozpieszcza, ale kiedy już lato w końcu się nad nami zlituje, słońce da nam się we znaki lub gdy zwyczajnie znudzi nam się herbata parzona z torebki i sok z kartonu, zawsze możemy spróbować czegoś nowego.Oto kilka propozycji prostych do przyrządzenia napojów na gorące dni.
Zielona herbata z imbirem
- 4 łyżki zielonej herbaty
- 1 litr gorącej wody (w temp 80o)
- 10 dag cukru
- 4 plasterki cytryny
- 7,5 dag świeżego imbiru
Zalewamy herbatę gorącą wodą i parzymy ją przez 4 minuty. Dodajemy cukier, cytrynę i imbir. Odstawiamy do lodówki na parę godzin, po czym podajemy z liśćmi świeżej mięty.
Reklama | Czytaj dalej »
Koktajl z melona
Miksujemy miąższ z 1 melona z 12 kostkami lodu, sokiem z 2 limonek i 2 łyżkami miodu akacjowego. Mieszamy i przelewamy do szklanek.
Koktajl morelowy
Miksujemy 6 moreli bez pestek, 5 dag cukru, 2 małe jogurty, parę kropli soku z limonki i 1/2 łyżeczki startej świeżo skórki z pomarańczy. Dodajemy 16 kostek lodu i dokładnie mieszamy.
Lemoniada imbirowa
- 2 cytryny
- 6 szklanek wody mineralnej
- 5 łyżek cukru
- starta skórka z 1 cytryny
- 1/4 łyżeczki posiekanego, świeżego imbiru lub sproszkowanego
Wyciskamy sok z 1 cytryny, drugą zaś kroimy w plasterki. Szklankę wody gotujemy z cukrem, skórką cytrynową i imbirem. Ostudzamy, łączymy z wyciśniętym sokiem i resztą zimnej wody. Do napoju wkładamy plasterki cytryny i wstawiamy do lodówki aby się schłodził.
"Czarodziejski" sok
- 50 dag dyni
- 2 jabłka
- 1/2 szklanki jagód lub porzeczek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- cukier
Dynie myjemy, obieramy, kroimy, usuwamy nasiona. Jabłka obieramy i kroimy na kawałki, jagody myjemy. Z owoców przygotowujemy sok (owoce miksujemy i wyciskamy), który rozcieńczamy 3 szklankami przegotowanej wody Dodajemy sok z cytryny i cukier do smaku.
Mrożona herbata (na 6-8 porcji)
- 6 szklanek wody ologoceńskiej
- łyżeczka zmielonych goździków
- łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżeczki soku z cytryny
- 3 czubate łyżeczki czarnej herbaty
Gotujemy wodę z cukrem. Dodajemy sok z cytryny oraz przyprawy, wsypujemy herbatę. Gotujemy 3 min. Napój przecedzamy przez bardzo gęste sito i studzimy. Podajemy z kostkami lodu.
Coś więcej niż poncz (na 8-10 porcji)
- 2 szklanki wody mineralnej, naturalnie gazowanej
- szklanka soku pomarańczowego
- szklanka soku ananasowego
- szklanka soku z białych winogron
Soki mieszamy z wodą mineralną. Podajemy z kilka kostkami lodu. Ozdabiamy plastrem cytryny, świeżego ananasa.
Włoski napój lodowy (na 2 porcje)
- 10 dag sorbetu cytrynowego
- 3/5 szklanki mineralnej wody o smaku cytrynowym
Lody krótko miksujemy z wodą. Można dodać mały kieliszek (30ml) oziębionej czystej wódki.
Domowa sangria (na 12 porcji)
- 40 dag owoców (maliny, truskawki, gruszki)
- cytryna
- szklanka soku soku pomarańczowego
- szklanka wytrawnego czerwonego wina
- szklanka wody
Wino, sok i wodę wlewamy do wazy. Wkładamy umyte i pokrojone owoce oraz kostki lodu.
Pomidorowa maślanka (na 4 porcje) 2 szklanki maślanki
- szklanka soku pomidorowego
- łyżka posiekanego koperku lub szczypiorku
- sól, cukier
Maślankę roztrzepujemy z sokiem i zieleniną. Przyprawiamy do smaku solą i cukrem. Schładzamy.
Podobne tematy:
Najnowsze:
REKLAMA:
- Komentarze Chojnice24 (0)
- Komentarze Facebook (...)


USD
DKK
EUR
TRY
CHF
NOK
GBP
SEK



Związki i pracodawcy domagają się...
Hołownia: 6 sierpnia odbiorę od...
Nowy sondaż prezydencki
Brak komentarzy
Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wydawca nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Dodaj komentarz
Komentarze publikowane są dopiero po sprawdzeniu przez moderatora!