Regionalna 'Ciszka Kaszubska'
W Wiejskim Domu Kultury w Swornegaciach odbyły się wyjątkowe zajęcia kulinarne, podczas których uczestnicy poznali smak kaszubskiej tradycji. Głównym tematem spotkania była „Ciszka kaszubska” – regionalna, prosta, ale bardzo pożywna potrawa, która od pokoleń gości na stołach mieszkańców Pomorza.

To danie to prawdziwy smak Kaszub. Ciszka przygotowywana jest z:
- potartych ziemniaków
- kaszy jęczmiennej
Reklama | Czytaj dalej »
- boczku
- cebuli
- soli.
Podczas warsztatów uczestnicy nie tylko gotowali, ale także dowiadywali się o historii tego dania oraz o jego znaczeniu w kaszubskiej kuchni.


Po wspólnym gotowaniu przyszedł czas na coś słodkiego. Dzieci i dorośli z radością zabrali się za przygotowywanie domowych wafli. Ciasto zostało wykonane według tradycyjnego przepisu z dodatkiem masła, cukru, jajek i mąki. Uczestnicy samodzielnie wypiekali wafle na tradycyjnej żeliwnej wafelnicy, a następnie dekorowali je konfiturami i cukrem pudrem.


Warsztaty przebiegły w ciepłej, rodzinnej atmosferze. Nie zabrakło wspólnej degustacji, rozmów o dawnych zwyczajach kulinarnych i planów na kolejne spotkania.

Podobne tematy:
Najnowsze:
REKLAMA:
- Komentarze Chojnice24 (0)
- Komentarze Facebook (...)


USD
DKK
EUR
TRY
CHF
NOK
GBP
SEK



Związki i pracodawcy domagają się...
Hołownia: 6 sierpnia odbiorę od...
Nowy sondaż prezydencki
Brak komentarzy
Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wydawca nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Dodaj komentarz
Komentarze publikowane są dopiero po sprawdzeniu przez moderatora!