Poniedziałek, 25 Listopada 2024 | Imieniny: Elżbiety, Katarzyny, Klemensa chojnice24 na komórkę
Strona głównaZdrowie
Rozmiar tekstu: A A
Katarzyna Karpus

Co za kwas

www.superpani.pl

www.superpani.pl

Duże Swornegacie od dzieciństwa kojarzą mi się z letnim wypoczynkiem, żeglowaniem i wspaniałą wakacyjną atmosferą. Będąc dzieckiem wakacje spędzałam albo na żaglówce albo na koloniach w szkole w Dużych Swornegaciach. Tam mój tata był tzw. „intendentem”.

Pamiętam jak dziś, że podczas letnich upałów piło się kwas chlebowy, który wytwarzali albo miejscowi albo kupowało się go w społemowskich sklepach w charakterystycznie zamykanych butelkach. Myślę, że starsi mieszkańcy Sworów z rozrzewnieniem wspominają czasy, kiedy kwas chlebowy gasił letnie pragnienie. Bardzo nieliczni, sędziwi mieszkańcy Sworów robią go do dzisiaj, ale w małych ilościach i tylko dla własnych potrzeb. Miałam okazję w tym roku spotkać „starych” przyjaciół mojego taty, którzy poczęstowali mnie tym unikatowym trunkiem. Wróciły wspomnienia...

Reklama | Czytaj dalej »



Niestety, popularność kwasu chlebowego spadła. Można go uraczyć tylko czasami, w marketach np. w Kauflandzie. Na pewno sięga się po niego będąc na wycieczce na Litwie. Tam ludzie piją go litrami, kupując go z ulicznych beczkowozów.

Jak twierdzi prof. Maria Dembińska w publikacji „Wokół stołu” ludzie w Polsce od najdawniejszych czasów na co dzień pitliróżnego rodzaju kwasy, przyrządzane z resztek pieczywa lub bryi zalewanej wrzątkiem, czasem z dodatkiem miodu i ,poddawanych kilkudniowej słabej fermentacji. Znano też sposoby przyrządzania napojów fermentujących dzikich roślin, owoców, czy kwiatów...

W Polsce kwas chlebowy nie był tak popularny jak w Rosji czy na Litwie. Najpierw –  w najdawniejszych czasach  - konkurencję stanowiło piwo, później rozmaite „lemoniady”, oranżady i orszady, a obecnie wszelkiego rodzaju napoje gazowane, od coca-coli poczynając.

Jednakże od tych ostatnich, kwas chlebowy ma nad nimi istotną przewagę, ponieważ jest napojem zdrowym, przygotowywanym z produktów naturalnych, bogatym w witaminy z grupy B oraz liczne sole mineralne.

Na Śląsku sporządza się kwas chlebowy z imbirem. Powszechnie stosowanym dodatkiem np. w Swornegaciach były rodzynki.

Prawdziwy rosyjski kwas robi się z mąki żytniej oraz słodu, po wstępnym okresie fermentacji dodaje się mąkę pszenną oraz drożdże, a przed spożyciem – liście mięty i czarnej porzeczki dla aromatu. Na Litwie z kolei kwas, zwany chlebowym, sporządza się albo z zaczynu na ciasto chlebowe oraz serwatki, bądź według podobnej receptury jak u nas,  w Swornychgaciach.

Przepis na rodzimy kwas chlebowy, który piło się co najmniej 30 lat temu otrzymałam od pani Rekowskiej. Takim kwasem gasiłam pragnienie jako dziecko, mój nieżyjący ojciec nie raz sam korzystał z tego przepisu i „zapijał” się tym trunkiem w lipcowe upały. Był jego zagorzałym wielbicielem. Jeżeli macie Państwo okazję, pijcie kwas chlebowy na zdrowie. Jego wartość odżywcza przysporzy waszemu zdrowiu wiele dobrego. Szczególnie skorzystają na tym wasze nerwy, włosy i paznokcie. I życzę Państwu, aby w to lato, było wiele ciepłych dni, gdzie kwas chlebowy będzie nam zdrowo gasił pragnienie.  

     
Przepis na kwas chlebowy:

30 dkg chleba razowego od Guentzla, 2 dag drożdży, 5 łyżek cukru, 2 łyżki miodu, 2-3 łyżki rodzynek.

Rodzynki umyć i osączyć. Chleb pokroić w kostkę, ułożyć równą warstwą w brytfannie i wysuszyć, lekko rumieniąc, w piekarniku nagrzanym do temp. 8-100 stopni. Grzanki często mieszać, aby się nie przypaliły. Gdy ostygną, włożyć do słoja lub kamiennego garnka, zalać 5 litrami ciepłej przegotowanej wody i odstawić na około 8 godzin. Następnie przecedzić przez poczwórnie złożoną gazę i lekko wycisnąć. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać do płynu razem z miodem i resztą cukru i wymieszać. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na 10-12 godzin w ciepłe miejsce. Gdy na powierzchni ukażą się banieczki dwutlenku węgla, kwas przecedzić i rozlać do butelek z grubego i ciemnego szkła, dodać po 2-3 rodzynki i szczelnie zamknąć butelki. Kwas jest gotowy do spożycia po 24 godzinach. Najlepiej smakuje mocno schłodzony.
 

Katarzyna Karpus
Poradnia Dietetyczno-Żywieniowa NZOZ „Gemini”
Tel. 052) 3974033
Zauważyłeś błąd w artykule? Napisz nam o tym

Podobne tematy:

Artykuł pochodzi z portalu www.chojnice24.pl

32 komentarzy

~Anka
ty se wymień, ale płciowy, bo już w okolicy powiadają o tym, że zamiatasz a nie strzelasz
21 Lipca 2009, godzina 08:20
~Anka
ty se wymień, ale płciowy, bo już w okolicy powiadają o tym, że zamiatasz a nie strzelasz
21 Lipca 2009, godzina 08:20
~
...to się wymieni organ na nowy!!!
20 Lipca 2009, godzina 09:48
~
...to się wymieni organ na nowy!!!
20 Lipca 2009, godzina 09:48
~
chlejta, chlejta, a kwas wam nie tylko mozg zeżre, ale i wątrobę
19 Lipca 2009, godzina 12:57
~
chlejta, chlejta, a kwas wam nie tylko mozg zeżre, ale i wątrobę
19 Lipca 2009, godzina 12:57
~
ja tam pije kwasa owocowego, gasi pragnienie i w łeb wali a przy okazji wspieram przemysł winiarski, a piekarniczy mniej.
19 Lipca 2009, godzina 06:50
~
ja tam pije kwasa owocowego, gasi pragnienie i w łeb wali a przy okazji wspieram przemysł winiarski, a piekarniczy mniej.
19 Lipca 2009, godzina 06:50
~
...nie piję żadnych kwasów chlebowych!!!...piwo to jest to!!! ...kwas chlebowy piją "szczyle"!!!
18 Lipca 2009, godzina 18:12
~
...nie piję żadnych kwasów chlebowych!!!...piwo to jest to!!! ...kwas chlebowy piją "szczyle"!!!
18 Lipca 2009, godzina 18:12
~neuter
dag to 10 gramów ,a dkg to 100 gramów , wystarczy przeliczyć sobie po przedrostkach da-deka(10^1) , d-decy(10^(-1))
18 Lipca 2009, godzina 10:06
~neuter
dag to 10 gramów ,a dkg to 100 gramów , wystarczy przeliczyć sobie po przedrostkach da-deka(10^1) , d-decy(10^(-1))
18 Lipca 2009, godzina 10:06
~Czak Noris
Kolejny twór bez dopisku artykuł sponsorowany oprócz NZOZ dochodzi jeszcze piekarnia.
18 Lipca 2009, godzina 10:06
~Czak Noris
Kolejny twór bez dopisku artykuł sponsorowany oprócz NZOZ dochodzi jeszcze piekarnia.
18 Lipca 2009, godzina 10:06
~
ale mata problems
18 Lipca 2009, godzina 09:21

Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wydawca nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Dodaj komentarz

Komentarze publikowane są dopiero po sprawdzeniu przez moderatora!

Zaloguj się lub dodaj komentarz jako gość

Zalogowani użytkownicy mogą otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach. Zaloguj się

Zaloguj się

Kursy walut

Aktualne kursy w kantorze PROMES
Kupno Sprzedaż Kupno Sprzedaż
USD USD 4.100 4.200 DKKDKK 0.526 0.547
EUREUR 4.300 4.370 TRYTRY 0.121 0.133
CHFCHF 4.600 4.670 NOKNOK 0.300 0.329
GBPGBP 5.140 5.210 SEKSEK 0.334 0.355
Aktualizacja: 2024-11-25 15:55
Kursy walut dostarcza Kantor Promes.
Kursy dla transakcji powyżej 4000 PLN
Kupno Sprzedaż Kupno Sprzedaż
USD USD 4.114 4.171 DKKDKK 0.527 0.546
EUREUR 4.314 4.354 TRYTRY 0.122 0.132
CHFCHF 4.610 4.660 NOKNOK 0.301 0.328
GBPGBP 5.152 5.200 SEKSEK 0.335 0.354
Aktualizacja: 2024-11-25 15:55
Kursy walut dostarcza Kantor Promes.

Sondaże Chojnice24 archiwum »

Czy obecnie prowadzone w Chojnicach inwestycje drogowe są dla Ciebie uciążliwe?



Ceny paliw2024-11-25

E95 E98 ON LPG
BP 5.99 zł 6.74 zł 6.36 zł 3.14 zł
Circle K 5.94 zł - 6.31 zł 3.1 zł
Mol Chojnice 5.99 zł - 6.36 zł 3.14 zł
MZK 5.92 zł 6.69 zł 6.3 zł 3.25 zł
Orlen 5.99 zł 6.8 zł 6.36 zł 3.14 zł
PKS 5.92 zł - 6.3 zł 3.2 zł

Drogi Użytkowniku,

przedstawiamy podstawowe informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych podczas korzystania z naszego portalu. Zamykając ten komunikat (poprzez kliknięcie "X", przysiku "Przejdź do serwisu") zgadzasz się na opisane niżej działania.

Wykorzystanie danych

Masz pełne prawo zgłosić podmiotowi przetwarzającemu Twoje dane osobowe żądanie dostępu do tych informacji, ich poprawienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.

Zakres i cele przetwarzania Twoich danych oraz szczegółowe informacje o Twoich prawach opisane zostały w Polityce prywatności oraz Regulaminie portalu, z którymi możesz zaponać się w każdej chwili.

Pliki cookies

Stosujemy pliki cookies i inne podobne technologie w celu:

Zakres wykorzystania plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki. Nie wprowdzając zmian zgadzasz się na zapisywanie plików cookies w pamięci Twojego urządzenia.

Szczegółowe informacje nt. sposobu wykorzystania plików cookies znajdziesz w Regulaminie portalu.

Przejdź do serwisu Zamknij