Co za kwas
Duże Swornegacie od dzieciństwa kojarzą mi się z letnim wypoczynkiem, żeglowaniem i wspaniałą wakacyjną atmosferą. Będąc dzieckiem wakacje spędzałam albo na żaglówce albo na koloniach w szkole w Dużych Swornegaciach. Tam mój tata był tzw. „intendentem”.Pamiętam jak dziś, że podczas letnich upałów piło się kwas chlebowy, który wytwarzali albo miejscowi albo kupowało się go w społemowskich sklepach w charakterystycznie zamykanych butelkach. Myślę, że starsi mieszkańcy Sworów z rozrzewnieniem wspominają czasy, kiedy kwas chlebowy gasił letnie pragnienie. Bardzo nieliczni, sędziwi mieszkańcy Sworów robią go do dzisiaj, ale w małych ilościach i tylko dla własnych potrzeb. Miałam okazję w tym roku spotkać „starych” przyjaciół mojego taty, którzy poczęstowali mnie tym unikatowym trunkiem. Wróciły wspomnienia...
Reklama | Czytaj dalej »
Niestety, popularność kwasu chlebowego spadła. Można go uraczyć tylko czasami, w marketach np. w Kauflandzie. Na pewno sięga się po niego będąc na wycieczce na Litwie. Tam ludzie piją go litrami, kupując go z ulicznych beczkowozów.
Jak twierdzi prof. Maria Dembińska w publikacji „Wokół stołu” ludzie w Polsce od najdawniejszych czasów na co dzień pitliróżnego rodzaju kwasy, przyrządzane z resztek pieczywa lub bryi zalewanej wrzątkiem, czasem z dodatkiem miodu i ,poddawanych kilkudniowej słabej fermentacji. Znano też sposoby przyrządzania napojów fermentujących dzikich roślin, owoców, czy kwiatów...
W Polsce kwas chlebowy nie był tak popularny jak w Rosji czy na Litwie. Najpierw – w najdawniejszych czasach - konkurencję stanowiło piwo, później rozmaite „lemoniady”, oranżady i orszady, a obecnie wszelkiego rodzaju napoje gazowane, od coca-coli poczynając.
Jednakże od tych ostatnich, kwas chlebowy ma nad nimi istotną przewagę, ponieważ jest napojem zdrowym, przygotowywanym z produktów naturalnych, bogatym w witaminy z grupy B oraz liczne sole mineralne.
Na Śląsku sporządza się kwas chlebowy z imbirem. Powszechnie stosowanym dodatkiem np. w Swornegaciach były rodzynki.
Prawdziwy rosyjski kwas robi się z mąki żytniej oraz słodu, po wstępnym okresie fermentacji dodaje się mąkę pszenną oraz drożdże, a przed spożyciem – liście mięty i czarnej porzeczki dla aromatu. Na Litwie z kolei kwas, zwany chlebowym, sporządza się albo z zaczynu na ciasto chlebowe oraz serwatki, bądź według podobnej receptury jak u nas, w Swornychgaciach.
Przepis na rodzimy kwas chlebowy, który piło się co najmniej 30 lat temu otrzymałam od pani Rekowskiej. Takim kwasem gasiłam pragnienie jako dziecko, mój nieżyjący ojciec nie raz sam korzystał z tego przepisu i „zapijał” się tym trunkiem w lipcowe upały. Był jego zagorzałym wielbicielem. Jeżeli macie Państwo okazję, pijcie kwas chlebowy na zdrowie. Jego wartość odżywcza przysporzy waszemu zdrowiu wiele dobrego. Szczególnie skorzystają na tym wasze nerwy, włosy i paznokcie. I życzę Państwu, aby w to lato, było wiele ciepłych dni, gdzie kwas chlebowy będzie nam zdrowo gasił pragnienie.
Przepis na kwas chlebowy:
30 dkg chleba razowego od Guentzla, 2 dag drożdży, 5 łyżek cukru, 2 łyżki miodu, 2-3 łyżki rodzynek.
Rodzynki umyć i osączyć. Chleb pokroić w kostkę, ułożyć równą warstwą w brytfannie i wysuszyć, lekko rumieniąc, w piekarniku nagrzanym do temp. 8-100 stopni. Grzanki często mieszać, aby się nie przypaliły. Gdy ostygną, włożyć do słoja lub kamiennego garnka, zalać 5 litrami ciepłej przegotowanej wody i odstawić na około 8 godzin. Następnie przecedzić przez poczwórnie złożoną gazę i lekko wycisnąć. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać do płynu razem z miodem i resztą cukru i wymieszać. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na 10-12 godzin w ciepłe miejsce. Gdy na powierzchni ukażą się banieczki dwutlenku węgla, kwas przecedzić i rozlać do butelek z grubego i ciemnego szkła, dodać po 2-3 rodzynki i szczelnie zamknąć butelki. Kwas jest gotowy do spożycia po 24 godzinach. Najlepiej smakuje mocno schłodzony.
Katarzyna Karpus
Poradnia Dietetyczno-Żywieniowa NZOZ „Gemini”
Tel. 052) 3974033
Podobne tematy:
Najnowsze:
REKLAMA:
- Komentarze Chojnice24 (32)
- Komentarze Facebook (...)


USD
DKK
EUR
TRY
CHF
NOK
GBP
SEK



Związki i pracodawcy domagają się...
Hołownia: 6 sierpnia odbiorę od...
Nowy sondaż prezydencki
32 komentarzy
Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wydawca nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Dodaj komentarz
Komentarze publikowane są dopiero po sprawdzeniu przez moderatora!