Pij na zdrowie!
Urlop sprzyja podejmowaniu rozmaitych postanowień i zmianom w sposobie odżywiania. Jest to dobry okres na to, by choć raz w tygodniu „oczyścić” organizm i wypłukać go z mięsnych, zakwaszających resztek. Szczególnie, po okresie intensywnego grillowania.Bez szkody dla organizmu można przez cały dzień pić tylko soki i nektary: na śniadanie sok wieloowocowy i np. pomarańczowy, wczesnym popołudniem bananowy, na podwieczorek szklankę soku z czarnej porzeczki lub aronii.
Ideałem byłoby samodzielne ich przygotowanie z surowych owoców. Jednakże nie każdy posiada sokowirówkę i dostateczną motywację do tracenia na to czasu. Pozostaje więc półka sklepowa. Na niej wybór soków warzywno-owocowych i rozmaitych nektarów jest imponujący. Polscy producenci oferują nam bogaty sokowo-nektarowy asortyment. W Chojnicach jest w czym wybierać.
Polskie soki i nektary mają największe walory odżywcze i smakowe niż inne, zwłaszcza nieznanego pochodzenia importowane. Polska norma określa precyzyjnie zawartość ekstraktu czyli wyciągu z warzyw i owoców. Dla soków owocowych i nektarów wynosi nie mniej niż 10%, a dla warzywnych 4-7% objętości napoju.
Warto wiedzieć, że do produkcji polskich soków i nektarów nie wolno stosować sztucznych barwników, aromatów ani konserwantów. Polskie przepisy zabraniają także jednoczesnego wzbogacania soków w cukier i kwasy spożywcze, ponieważ łatwo wówczas dokonywać niedozwolonych korekt składu tego typu napojów. W porównaniu z sokami i nektarami wartość odżywcza pozostałych napojów jest znacznie niższa, a smak nadają im rozmaite ( także sztuczne) dodatki.
W sklepach do wyboru mamy soki i nektary jedno, dwu lu wieloowocowe, jedno, dwu lub wielowarzywne oraz owocowo-warzywne. Informacja o składzie napoju lub soku musi być szczegółowo opisana na etykiecie.
Bardzo dobry smak i dużą wartość odżywczą ma siedmioskładnikowy „Sok wielowarzywny” Fortuny. Tymbark również nie ustępuje nowościami i jakością. Soki: „śródziemnomorski” oraz wielowrzywne czy pomidorowe z ziołami naprawdę są godne polecenia.
Przy wyborze soków i nektarów należy zwracać uwagę przede wszystkim na wartość odżywczą. Tego typu napoje nie tylko bowiem gaszą pragnienie, lecz także uzupełniają niedobory składników odżywczych, których najczęściej brakuje w naszej codziennej diecie takich jak: sole mineralne, witaminy zwłaszcza C i E, beta karoten, antyoksydanty. Ze względu na bogactwo antyoksydantów o szklaneczce soku nie powinni zapominać zwłaszcza palacze tytoniu.
Witaminy A i E to naturalne przeciwutleniacze przeciwdziałające starzeniu się komórek oraz chroniące nas przed chorobami cywilizacyjnymi ( miażdżyca i nowotwory).
Szklanka wspomnianego wielowarzywnego soku Fortuny lub śródziemnomorskiego Tymbarku pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C dorosłego człowieka.
Soki i nektary mają silne właściwości zasadotwórcze. Wyjątkowe znaczenie ma potas, biorący udział w regulowaniu gospodarki wodnej organizmu. Ze względu na korzystną proporcję sodu do potasu, niekiedy wynoszącą 1:30 soki poleca się osobom na diecie mało lub bezsolnej.
Uwzględniajmy również wypijanie soków i napojów w naszym bilansie energetycznym. Soki mają swoją określoną kaloryczność, co można potwierdzić wnikliwie czytając etykietę. To nie bez znaczenia dla osób liczących kalorie.
Katarzyna Karpus, Sabina Budkiewicz
Reklama | Czytaj dalej »
Poradnia Dietetyczno-Żywieniowa NZOZ „GEMINI”
Tel. 052/3974033
www.gemini.chojnice24.pl
Podobne tematy:
Najnowsze:
REKLAMA:
- Komentarze Chojnice24 (0)
- Komentarze Facebook (...)


USD
DKK
EUR
TRY
CHF
NOK
GBP
SEK



Związki i pracodawcy domagają się...
Hołownia: 6 sierpnia odbiorę od...
Nowy sondaż prezydencki
Brak komentarzy
Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wydawca nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Dodaj komentarz
Komentarze publikowane są dopiero po sprawdzeniu przez moderatora!