Pij na zdrowie!
Urlop sprzyja podejmowaniu rozmaitych postanowień i zmianom w sposobie odżywiania. Jest to dobry okres na to, by choć raz w tygodniu „oczyścić” organizm i wypłukać go z mięsnych, zakwaszających resztek. Szczególnie, po okresie intensywnego grillowania.Bez szkody dla organizmu można przez cały dzień pić tylko soki i nektary: na śniadanie sok wieloowocowy i np. pomarańczowy, wczesnym popołudniem bananowy, na podwieczorek szklankę soku z czarnej porzeczki lub aronii.
Ideałem byłoby samodzielne ich przygotowanie z surowych owoców. Jednakże nie każdy posiada sokowirówkę i dostateczną motywację do tracenia na to czasu. Pozostaje więc półka sklepowa. Na niej wybór soków warzywno-owocowych i rozmaitych nektarów jest imponujący. Polscy producenci oferują nam bogaty sokowo-nektarowy asortyment. W Chojnicach jest w czym wybierać.
Polskie soki i nektary mają największe walory odżywcze i smakowe niż inne, zwłaszcza nieznanego pochodzenia importowane. Polska norma określa precyzyjnie zawartość ekstraktu czyli wyciągu z warzyw i owoców. Dla soków owocowych i nektarów wynosi nie mniej niż 10%, a dla warzywnych 4-7% objętości napoju.
Warto wiedzieć, że do produkcji polskich soków i nektarów nie wolno stosować sztucznych barwników, aromatów ani konserwantów. Polskie przepisy zabraniają także jednoczesnego wzbogacania soków w cukier i kwasy spożywcze, ponieważ łatwo wówczas dokonywać niedozwolonych korekt składu tego typu napojów. W porównaniu z sokami i nektarami wartość odżywcza pozostałych napojów jest znacznie niższa, a smak nadają im rozmaite ( także sztuczne) dodatki.
W sklepach do wyboru mamy soki i nektary jedno, dwu lu wieloowocowe, jedno, dwu lub wielowarzywne oraz owocowo-warzywne. Informacja o składzie napoju lub soku musi być szczegółowo opisana na etykiecie.
Bardzo dobry smak i dużą wartość odżywczą ma siedmioskładnikowy „Sok wielowarzywny” Fortuny. Tymbark również nie ustępuje nowościami i jakością. Soki: „śródziemnomorski” oraz wielowrzywne czy pomidorowe z ziołami naprawdę są godne polecenia.
Przy wyborze soków i nektarów należy zwracać uwagę przede wszystkim na wartość odżywczą. Tego typu napoje nie tylko bowiem gaszą pragnienie, lecz także uzupełniają niedobory składników odżywczych, których najczęściej brakuje w naszej codziennej diecie takich jak: sole mineralne, witaminy zwłaszcza C i E, beta karoten, antyoksydanty. Ze względu na bogactwo antyoksydantów o szklaneczce soku nie powinni zapominać zwłaszcza palacze tytoniu.
Witaminy A i E to naturalne przeciwutleniacze przeciwdziałające starzeniu się komórek oraz chroniące nas przed chorobami cywilizacyjnymi ( miażdżyca i nowotwory).
Szklanka wspomnianego wielowarzywnego soku Fortuny lub śródziemnomorskiego Tymbarku pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C dorosłego człowieka.
Soki i nektary mają silne właściwości zasadotwórcze. Wyjątkowe znaczenie ma potas, biorący udział w regulowaniu gospodarki wodnej organizmu. Ze względu na korzystną proporcję sodu do potasu, niekiedy wynoszącą 1:30 soki poleca się osobom na diecie mało lub bezsolnej.
Uwzględniajmy również wypijanie soków i napojów w naszym bilansie energetycznym. Soki mają swoją określoną kaloryczność, co można potwierdzić wnikliwie czytając etykietę. To nie bez znaczenia dla osób liczących kalorie.
Katarzyna Karpus, Sabina Budkiewicz
Reklama | Czytaj dalej »
Poradnia Dietetyczno-Żywieniowa NZOZ „GEMINI”
Tel. 052/3974033
www.gemini.chojnice24.pl
Podobne tematy:
Najnowsze:
REKLAMA:
- Komentarze Chojnice24 (0)
- Komentarze Facebook (...)
Brak komentarzy
Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wydawca nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Dodaj komentarz
Komentarze publikowane są dopiero po sprawdzeniu przez moderatora!