Nowości książkowe
Literatura koreańska niezbyt często gości na rodzimych półkach księgarskich. ”Smak języka” Jo Kyung-ran, mimo swojej egzotyki porusza tematy bardzo uniwersalne.
Chong Chi-won jest kucharką-pasjonatką, całe jej życie obraca się wokół procesu przygotowania potraw i serwowania ich ludziom otwartym na poznawanie nowych smaków. Tym, co odróżnia dziewczynę od szarych wyrobników kulinarnego rzemiosła, jest pasja z jaką podchodzi do tematu. Otaczający ją świat widzi przez pryzmat zapachów, smaków i przypraw, a wiele jego elementów ma swoje odpowiedniki w kuchennej rzeczywistości. Ludzie, miejsca i wydarzenia są niczym kolejne pozycje w menu azjatyckiej restauracji.
Reklama | Czytaj dalej »
Chong Chi-won prowadzi szkołę gotowania, w której przekazuje uczniom swoją miłość do kulinarnych dokonań. Zajęcia odbywają się w jej domu, w kuchni zaprojektowanej przez narzeczonego Chong Chi-won. Sok-chu podziela fascynację dziewczyny i wspiera ją w realizacji marzeń. Młoda kucharka jest kobietą spełnioną, robi to co lubi i przekazuje swoją pasję innym, u boku ma ukochanego mężczyznę, z którym zamierza budować przyszłość. Jednak to co ich połączyło, stało się powodem rozpadu związku. W kulinarnej szkole Sok-chu poznaje wyjątkową kobietę, byłą modelkę i opuszcza narzeczoną.
Po tym dramatycznym doświadczeniu, Chong Chi-won traci radość życia, nie potrafi cieszyć się gotowaniem, a zapachy, smaki i potrzeba jedzenia przestaje mieć dla niej znaczenie. Bohaterka, nie mogąc pogodzić się ze stratą, przeżywa załamanie i zamyka szkołę. Wraca do włoskiej restauracji, gdzie rozpoczynała swoją przygodę z gotowaniem i tam stopniowo odzyskuje równowagę psychiczną. Pewnego dnia dowiaduje się, że Sok-chu zdradził ją podwójnie, jego nowa partnerka zamierza otworzyć własną szkołę gotowania. Ich wspólne marzenia stają się teraz marzeniami Sok-chu i modelki.
Chong Chi-won wpada we wściekłość, kobieca natura nie pozwala jej przejść obojętnie obok zdrady i podstępnej ”kradzieży” sposobu na życie. W jej głowie rodzi się pomysł na wyrafinowana zemstę, w której smak odegra główną rolę.”Smak języka” jest pierwszą książką Jo Kyung-ran przetłumaczoną na język polski. Autorka urodziła się w 1969 roku w Seulu i należy do grona współczesnych pisarzy młodego pokolenia. Zadebiutowała w 1996 roku opowiadaniem ”French Optical”, które wygrało doroczny konkurs literacki Donga Ilbo w Korei. W tym samym roku jej powieść ”Time for Baking Bread” otrzymała prestiżową literacką nagrodę Munhakdongne dla młodych twórców. Zdobyła również wiele innych nagród, m.in.: Today’s Young Artist Award i Contemporary Literature Prize.
Podobne tematy:
Najnowsze:
REKLAMA:
- Komentarze Chojnice24 (0)
- Komentarze Facebook (...)


USD
DKK
EUR
TRY
CHF
NOK
GBP
SEK



Związki i pracodawcy domagają się...
Hołownia: 6 sierpnia odbiorę od...
Nowy sondaż prezydencki
Brak komentarzy
Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wydawca nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Dodaj komentarz
Komentarze publikowane są dopiero po sprawdzeniu przez moderatora!