Poniedziałek, 25 Listopada 2024 | Imieniny: Elżbiety, Katarzyny, Klemensa chojnice24 na komórkę
Strona głównaZdrowie
Rozmiar tekstu: A A
Katarzyna Karpus, Poradnia Dietetyczno-Żywieniowa NZOZ „GEMINI”

Pierwsza świeżość ryby

fot. splawik.com.pl

fot. splawik.com.pl

...to zarazem jej świeżość jedyna i ostatnia, pisał Bułhakow. Sprawdzamy ją na nos, na oko i na dotyk.

Okres przedświąteczny to czas, w którym ryby (z przeznaczeniem na stół) mają chyba największy popyt. Z oczywistych względów, szczególnym powodzeniem cieszą się karpie. Obecnie w Chojnicach jest chyba jeden prawdziwie specjalistyczny sklep rybny (mowa o sklepiku tuż  przy targowisku przy ul. Młodzieżowej), nie licząc stoiska „rybnego”  w Carrefourze. Obecnie ryby sprzedaje się wprost „z ulicy”, czyli z targowiska. We wspomnieniach pozostają, niegdyś tłumnie odwiedzane sklepy rybne na ulicy Gimnazjalnej i Piłsudskiego (Świerczewskiego). Myślę, że wielu Chojniczanom sklepy te przywodzą na wspomnienie czasy lat 70 i 80-tych...

Reklama | Czytaj dalej »



Ale dzisiaj będzie o tym, jak spośród wielu leżących w kontenerze na targowisku, wybrać tę naprawdę świeżą? Od tej świeżości na pewno zależy smak rybki. Jak zatem sprawdzić świeżość surowej ryby? Po pierwsze zapach: świeża ryba pachnie neutralnie, łagodnie, przyjemnie. Jednym słowem świeżej ryby nie czuć rybą, najwyżej leciutko morzem albo algami. Po drugie mięso: jest sprężyste, jędrne, zwarte. Ugina się pod naciskiem, ale od razu wraca do poprzedniego stanu. Jeśli kupujemy filety, pamiętajmy, że powinny mieć równomierną barwę – białą lub różową, to zależy od rodzaju ryby. Po trzecie łuski: połyskują metalicznie i mocno przylegają do skóry. Po czwarte oczy: są jasne, wypukłe, metalicznie błyszczące. Po piąte skrzela: muszą być wilgotne, różowe lub czerwone i przylegać do głowy ryby. Jeśli są za ciemne ( brązowe, szare lub zielonkawe) lub zbyt blade – zrezygnujmy z zakupu. Po szóste skóra: powinna być napięta i przylegająca do mięsa, wilgotna i śliska. Śluz przezroczysty, nigdy lepki. Po siódme brzuch: ma być twardy w dotyku, elastyczny, nie napęczniały, bez plam i pęknięć. Odbyt musi być zamknięty.

Wyjątki: mięso świeżo złowionej soli jest co prawda jędrne, ale za to praktycznie niejadalne. Dopiero po 2-3 dniach w lodówce lub zamrożeniu traci jędrność i robi się dobre do jedzenia. Łuski świeżej flądry nie błyszczą, są matowe. Śledzie i sardynki łatwo gubią łuski. Ich brak nie oznacza, że ryby są nieświeże.

Przy zakupie pamiętajmy:
Sprzedawca powinien przechowywać ryby i owoce morza w temperaturze zbliżonej do 0 st. C, najlepiej w lodzie. Wtedy najdłużej zachowują świeżość. Wyjątkiem jest popularna flądra, która przechowywana w lodzie nabiera zapachu amoniaku.

Życzę smacznej i świeżej rybki na święta. O tym, że zdrowo ją spożywać nikogo, mam nadzieję, przekonywać nie trzeba.

Katarzyna Karpus
Poradnia Dietetyczno-Żywieniowa NZOZ „GEMINI”
Tel. 52 39740 33

Zauważyłeś błąd w artykule? Napisz nam o tym

Podobne tematy:

Artykuł pochodzi z portalu www.chojnice24.pl

46 komentarzy

~
te kilka powyzszych tekstów o jajach i odbycie trącą mi jedynie pewnym pasjonatem historii z Chojnic. Kiedyś jak bywałem w redakcji, w której pracował to co chwila słyszałem podobnej klasy treśći... BRAWO
24 Grudnia 2009, godzina 12:46
~
te kilka powyzszych tekstów o jajach i odbycie trącą mi jedynie pewnym pasjonatem historii z Chojnic. Kiedyś jak bywałem w redakcji, w której pracował to co chwila słyszałem podobnej klasy treśći... BRAWO
24 Grudnia 2009, godzina 12:46
~mlody
Niestety pani Kasiu zbyt pozno przeczytalem Panii rady. Karp poszedl wczesniej na aukcje tzn. pod mlotek.
24 Grudnia 2009, godzina 12:11
~mlody
Niestety pani Kasiu zbyt pozno przeczytalem Panii rady. Karp poszedl wczesniej na aukcje tzn. pod mlotek.
24 Grudnia 2009, godzina 12:11
~
Idę po ulicy, grosza nie mam
Wszyscy ludzie znikli w dziurach bram
Sam już nie wiem, czego jeszcze szukam
Dokąd można iść już późno tak

Odbyt już zamknięty jest
Lecz jeśli chcesz, wyważyć możesz drzwi
Oddział już zamknięty jest
Możesz do nas wejść i z nami być

Na zewnątrz jest maszyna, wszystko żarłaby
Smarować musisz ją, czy chcesz czy nie
Nie bądź głupcem, zacznij wreszcie sobą być
Uwierz, że to bzdura, proza, śmieć
24 Grudnia 2009, godzina 08:35
~
Idę po ulicy, grosza nie mam
Wszyscy ludzie znikli w dziurach bram
Sam już nie wiem, czego jeszcze szukam
Dokąd można iść już późno tak

Odbyt już zamknięty jest
Lecz jeśli chcesz, wyważyć możesz drzwi
Oddział już zamknięty jest
Możesz do nas wejść i z nami być

Na zewnątrz jest maszyna, wszystko żarłaby
Smarować musisz ją, czy chcesz czy nie
Nie bądź głupcem, zacznij wreszcie sobą być
Uwierz, że to bzdura, proza, śmieć
24 Grudnia 2009, godzina 08:35
~
Nawet był a może jest jeszcze zespół leszczy czy karpi.....jak on sie nazywał? aaaaa......juz wiem "Odbyt zamkniety" gra tylko zawsze do wigili
24 Grudnia 2009, godzina 08:31
~
Nawet był a może jest jeszcze zespół leszczy czy karpi.....jak on sie nazywał? aaaaa......juz wiem "Odbyt zamkniety" gra tylko zawsze do wigili
24 Grudnia 2009, godzina 08:31
~Ichtiolog
Ości z karpia przechodzące przez twój odbyt sprawiają że śpiewasz kolędy piękniej niż zwykle
24 Grudnia 2009, godzina 08:27
~Ichtiolog
Ości z karpia przechodzące przez twój odbyt sprawiają że śpiewasz kolędy piękniej niż zwykle
24 Grudnia 2009, godzina 08:27
~
Moj karp jak rano dostał ,młotkiem w łeb to z wrażenia nie tylko odbyt, ale i pysk mu się otworzył, a mimo to ryba jest świeża.

24 Grudnia 2009, godzina 08:19
~
Moj karp jak rano dostał ,młotkiem w łeb to z wrażenia nie tylko odbyt, ale i pysk mu się otworzył, a mimo to ryba jest świeża.

24 Grudnia 2009, godzina 08:19
~
a ja kupilam sledzie, maja odbyty zatkane lodem, czy jak odtaje lod beda świeze?
24 Grudnia 2009, godzina 08:11
~
a ja kupilam sledzie, maja odbyty zatkane lodem, czy jak odtaje lod beda świeze?
24 Grudnia 2009, godzina 08:11
~
bo jak otwarty to do felczera!
24 Grudnia 2009, godzina 08:10

Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wydawca nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Dodaj komentarz

Komentarze publikowane są dopiero po sprawdzeniu przez moderatora!

Zaloguj się lub dodaj komentarz jako gość

Zalogowani użytkownicy mogą otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach. Zaloguj się

Zaloguj się

Kursy walut

Aktualne kursy w kantorze PROMES
Kupno Sprzedaż Kupno Sprzedaż
USD USD 4.110 4.210 DKKDKK 0.526 0.547
EUREUR 4.310 4.380 TRYTRY 0.121 0.133
CHFCHF 4.600 4.670 NOKNOK 0.300 0.329
GBPGBP 5.140 5.210 SEKSEK 0.334 0.355
Aktualizacja: 2024-11-25 17:00
Kursy walut dostarcza Kantor Promes.
Kursy dla transakcji powyżej 4000 PLN
Kupno Sprzedaż Kupno Sprzedaż
USD USD 4.124 4.182 DKKDKK 0.527 0.546
EUREUR 4.317 4.357 TRYTRY 0.122 0.132
CHFCHF 4.610 4.660 NOKNOK 0.301 0.328
GBPGBP 5.151 5.199 SEKSEK 0.335 0.354
Aktualizacja: 2024-11-25 17:00
Kursy walut dostarcza Kantor Promes.

Sondaże Chojnice24 archiwum »

Czy obecnie prowadzone w Chojnicach inwestycje drogowe są dla Ciebie uciążliwe?



Ceny paliw2024-11-25

E95 E98 ON LPG
BP 5.99 zł 6.74 zł 6.36 zł 3.14 zł
Circle K 5.94 zł - 6.31 zł 3.1 zł
Mol Chojnice 5.99 zł - 6.36 zł 3.14 zł
MZK 5.92 zł 6.69 zł 6.3 zł 3.25 zł
Orlen 5.99 zł 6.8 zł 6.36 zł 3.14 zł
PKS 5.92 zł - 6.3 zł 3.2 zł

Drogi Użytkowniku,

przedstawiamy podstawowe informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych podczas korzystania z naszego portalu. Zamykając ten komunikat (poprzez kliknięcie "X", przysiku "Przejdź do serwisu") zgadzasz się na opisane niżej działania.

Wykorzystanie danych

Masz pełne prawo zgłosić podmiotowi przetwarzającemu Twoje dane osobowe żądanie dostępu do tych informacji, ich poprawienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.

Zakres i cele przetwarzania Twoich danych oraz szczegółowe informacje o Twoich prawach opisane zostały w Polityce prywatności oraz Regulaminie portalu, z którymi możesz zaponać się w każdej chwili.

Pliki cookies

Stosujemy pliki cookies i inne podobne technologie w celu:

Zakres wykorzystania plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki. Nie wprowdzając zmian zgadzasz się na zapisywanie plików cookies w pamięci Twojego urządzenia.

Szczegółowe informacje nt. sposobu wykorzystania plików cookies znajdziesz w Regulaminie portalu.

Przejdź do serwisu Zamknij