Nadwaga lub otyłość
Większość z nas wie, kiedy przybiera na wadze. Spodnie zaczynają nas obciskać, musimy popuszczać pasek albo widzimy coraz to większe liczby na wyświetlaczu wagi. Ale kiedy trzeba zacząć się martwić? W którym momencie tycie staje się niebezpieczne?BMI to najbardziej poręczne i najczęściej stosowane narzędzie kontrolne. Ten stosowany na całym świecie wzór matematyczny jest w znacznym stopniu skorelowany z zagrożeniem zdrowia, co oznacza, że im wyższy wynik, tym większe ryzyko problemów zdrowotnych, takich jak choroby serca czy cukrzyca.
BMI uwzględnia wzrost i masę ciała. Na jego podstawie możesz stwierdzić, czy mieścisz się w przedziale przewidzianym dla prawidłowej masy ciała. BMI oblicza się w ten sposób, że masę ciała w kg dzieli się przez wzrost w metrach podniesionych do kwadratu. Jeśli twoje BMI znajduje się poniżej 18,5 - masz niedowagę. Jeśli mieści się w przedziale od 18,5 do 24,9 - twoja masa ciała jest prawidłowa. Jeśli natomiast przekracza 25 - masz nadwagę, a jeśli przekracza 30 - cierpisz z powodu otyłości.
Reklama | Czytaj dalej »
Metoda BMI ma jednak kilka wad. Nie odróżnia tłuszczu od suchej masy ciała (mięśnie, kości, i tkanki). W ten sposób kulturysta może mieć BMI właściwe dla osób otyłych. Metoda ta nie uwzględnia również większej zawartości tkanki tłuszczowej występującej zwykle u kobiet. Dlatego ważniejszą rolę w określaniu zagrożenia dla zdrowia stanowi ilość tłuszczu w stosunku do mięśni. Istnieje kilka sposobów sprawdzania zawartości tłuszczu w organizmie:
- Bioimpedancja elektryczna: do pomiaru używa się urządzenia mierzącego sygnał elektryczny, który przechodzi przez suchą masę ciała i tłuszcz. Im większa jest zawartość tłuszczu, tym większy opór napotyka prąd.
- Technologia w bliskiej podczerwieni: wiązkę podczerwieni kieruje się na skórę (zwykle na biceps). Tłuszcz absorbuje światło, podczas gdy sucha masa je odbija. Odbijane światło jest mierzone za pomocą specjalnego czujnika, a wynik jest przekazany do komputera i przełożony na procent tłuszczu zawartego w organizmie. Ta metoda jest bardzo dokładna.
- Absorpcjometria podwójnej wiązki promieniowania rentgenowskiego: energię promieniowania rentgenowskiego wykorzystuje się do zmierzenia tkanki tłuszczowej, mięśniowej i kostnej. Metoda ta jest bardzo dokładna, lecz przy tym najdroższa i najbardziej czasochłonna.
W ostatnich latach naukowcy odkryli, że nie to, ile dodatkowego tłuszczu ma dana osoba, ale to, w którym miejscu odkłada się on w organizmie, zwiększa ryzyko chorób. Osoby z nadmiarem tkanki tłuszczowej w pasie (typ jabłka) są bardziej narażone na poważne problemy zdrowotne (takie jak cukrzyca typu 2, wysoki cholesterol, wysokie ciśnienie krwi, choroba wieńcowa serca oraz udar) niż osoby, u których jej nadmiar gromadzi się na biodrach i udach (typ gruszki). Tłuszcz brzuszny (trzewny) wskazuje, że jego nadmiar odkłada się wokół organów wewnętrznych. Ten rodzaj tłuszczu ma związek z większym zagrożeniem zdrowia, ponieważ produkuje liczne hormony i substancje chemiczne, które mogą wywoływać stany zapalne, insulinooporność i mieć inne szkodliwe dla zdrowia konsekwencje.
Aby móc stwierdzić, czy twoja talia stwarza ryzyko, weź centymetr krawiecki i zmierz obwód w pasie na wysokości pępka. Obwód w pasie 102 cm lub większy u mężczyzn i 88 cm lub większy u kobiet stwarza duże ryzyko wystąpienia wspomnianych wyżej chorób.
Sabina Budkiewicz
Poradnia dietetyczna NZOZ Gemini
Tel. 52 397 40 33
Podobne tematy:
Najnowsze:
REKLAMA:
- Komentarze Chojnice24 (0)
- Komentarze Facebook (...)
Brak komentarzy
Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wydawca nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Dodaj komentarz
Komentarze publikowane są dopiero po sprawdzeniu przez moderatora!