Nadwaga lub otyłość
Większość z nas wie, kiedy przybiera na wadze. Spodnie zaczynają nas obciskać, musimy popuszczać pasek albo widzimy coraz to większe liczby na wyświetlaczu wagi. Ale kiedy trzeba zacząć się martwić? W którym momencie tycie staje się niebezpieczne?BMI to najbardziej poręczne i najczęściej stosowane narzędzie kontrolne. Ten stosowany na całym świecie wzór matematyczny jest w znacznym stopniu skorelowany z zagrożeniem zdrowia, co oznacza, że im wyższy wynik, tym większe ryzyko problemów zdrowotnych, takich jak choroby serca czy cukrzyca.
BMI uwzględnia wzrost i masę ciała. Na jego podstawie możesz stwierdzić, czy mieścisz się w przedziale przewidzianym dla prawidłowej masy ciała. BMI oblicza się w ten sposób, że masę ciała w kg dzieli się przez wzrost w metrach podniesionych do kwadratu. Jeśli twoje BMI znajduje się poniżej 18,5 - masz niedowagę. Jeśli mieści się w przedziale od 18,5 do 24,9 - twoja masa ciała jest prawidłowa. Jeśli natomiast przekracza 25 - masz nadwagę, a jeśli przekracza 30 - cierpisz z powodu otyłości.
Reklama | Czytaj dalej »
Metoda BMI ma jednak kilka wad. Nie odróżnia tłuszczu od suchej masy ciała (mięśnie, kości, i tkanki). W ten sposób kulturysta może mieć BMI właściwe dla osób otyłych. Metoda ta nie uwzględnia również większej zawartości tkanki tłuszczowej występującej zwykle u kobiet. Dlatego ważniejszą rolę w określaniu zagrożenia dla zdrowia stanowi ilość tłuszczu w stosunku do mięśni. Istnieje kilka sposobów sprawdzania zawartości tłuszczu w organizmie:
- Bioimpedancja elektryczna: do pomiaru używa się urządzenia mierzącego sygnał elektryczny, który przechodzi przez suchą masę ciała i tłuszcz. Im większa jest zawartość tłuszczu, tym większy opór napotyka prąd.
- Technologia w bliskiej podczerwieni: wiązkę podczerwieni kieruje się na skórę (zwykle na biceps). Tłuszcz absorbuje światło, podczas gdy sucha masa je odbija. Odbijane światło jest mierzone za pomocą specjalnego czujnika, a wynik jest przekazany do komputera i przełożony na procent tłuszczu zawartego w organizmie. Ta metoda jest bardzo dokładna.
- Absorpcjometria podwójnej wiązki promieniowania rentgenowskiego: energię promieniowania rentgenowskiego wykorzystuje się do zmierzenia tkanki tłuszczowej, mięśniowej i kostnej. Metoda ta jest bardzo dokładna, lecz przy tym najdroższa i najbardziej czasochłonna.
W ostatnich latach naukowcy odkryli, że nie to, ile dodatkowego tłuszczu ma dana osoba, ale to, w którym miejscu odkłada się on w organizmie, zwiększa ryzyko chorób. Osoby z nadmiarem tkanki tłuszczowej w pasie (typ jabłka) są bardziej narażone na poważne problemy zdrowotne (takie jak cukrzyca typu 2, wysoki cholesterol, wysokie ciśnienie krwi, choroba wieńcowa serca oraz udar) niż osoby, u których jej nadmiar gromadzi się na biodrach i udach (typ gruszki). Tłuszcz brzuszny (trzewny) wskazuje, że jego nadmiar odkłada się wokół organów wewnętrznych. Ten rodzaj tłuszczu ma związek z większym zagrożeniem zdrowia, ponieważ produkuje liczne hormony i substancje chemiczne, które mogą wywoływać stany zapalne, insulinooporność i mieć inne szkodliwe dla zdrowia konsekwencje.
Aby móc stwierdzić, czy twoja talia stwarza ryzyko, weź centymetr krawiecki i zmierz obwód w pasie na wysokości pępka. Obwód w pasie 102 cm lub większy u mężczyzn i 88 cm lub większy u kobiet stwarza duże ryzyko wystąpienia wspomnianych wyżej chorób.
Sabina Budkiewicz
Poradnia dietetyczna NZOZ Gemini
Tel. 52 397 40 33
Podobne tematy:
Najnowsze:
REKLAMA:
- Komentarze Chojnice24 (0)
- Komentarze Facebook (...)


USD
DKK
EUR
TRY
CHF
NOK
GBP
SEK



Związki i pracodawcy domagają się...
Hołownia: 6 sierpnia odbiorę od...
Nowy sondaż prezydencki
Brak komentarzy
Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wydawca nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Dodaj komentarz
Komentarze publikowane są dopiero po sprawdzeniu przez moderatora!