Smaczne i zdrowe jedzenie na wagę nagród
23 marca Gimnazjum w Brusach odwiedziła „mobilna kuchnia”. Jest to nagroda dla uczniów, przyznana w ramach programu edukacyjnego „Jedz smacznie i zdrowo”. Wywalczyli ją gimnazjaliści z klasy III b (opiekun p. Sabina Krzoska-Szreder), przygotowując plakat promujący zdrowy styl odżywiania.
Road Show Truck to samochód z mobilną kuchnią, w którym odbyły się zajęcia dla uczniów prowadzone przez dietetyczkę i kucharza. Na uczniów czekało w nim wiele atrakcji. Podczas interaktywnej lekcji młodzież miała okazję poszerzyć swoją wiedzę o zdrowym i smacznym jedzeniu. Oprócz teorii był również czas na praktykę. Pod okiem wykwalifikowanego kucharza gimnazjaliści wykorzystywali zdobyte wiadomości przy kuchennym stole.
Reklama | Czytaj dalej »
Dodatkową niespodzianką była zabawa w grę wykorzystującą technologię Augmented Reality. Łączy ona obraz rzeczywisty z komputerowymi, wirtualnymi elementami. Ponadto uczniowie mogli zważyć się i zmierzyć oraz porozmawiać z dietetykiem i kucharzem. Specjaliści z chęcią odpowiadali na wszelkie żywieniowe pytania i podpowiadali, jak urozmaicić nasze codzienne menu.Mobilna kuchnia programu „Jedz smacznie i zdrowo” we wtorek gościła uczniów z Gimnazjum w Lubni (Więcej informacji –zakłada „informacje zew szkół” na stronie www.brusy.pl).
Do konkursu z całej Polski nadesłano blisko 120 filmów i ponad 700 plakatów. 20 zwycięskich klas wygrało dla swych szkół tablice multimedialne w których znalazła się klasa Ic bruskiego gimnazjum (opiekun p. Dorota Warnke-Bartosz), natomiast 50 wyróżnionych otrzymało wizytę Road Show Trucka. W programie „Jedz smacznie i zdrowo” wzięło udział 458 gimnazjów. 622 nauczycieli wyedukowało w dziedzinie zdrowego odżywiania blisko 23 000 uczniów z 1014 klas. Prace bruskich uczniów można oglądać w Galerii plakatu i Galerii filmu umieszczonych na stronie internetowej www.jedzsmacznieizdrowo.pl.
Celem programu „Jedz smacznie i zdrowo” jest nauczenie młodzieży zasad prawidłowego

i zdrowego odżywiania oraz zachęcenie do podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania. Gimnazjalistów uwrażliwiano również na kwestię niemarnowania żywności. Program zorganizowała marka WINIARY, a partnerem społecznym programu jest Federacja Polskich Banków Żywności. Patronat honorowy objęła Minister Edukacji Narodowej Katarzyna Hall oraz Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych.
Podobne tematy:
Najnowsze:
REKLAMA:
- Komentarze Chojnice24 (0)
- Komentarze Facebook (...)


USD
DKK
EUR
TRY
CHF
NOK
GBP
SEK



Związki i pracodawcy domagają się...
Hołownia: 6 sierpnia odbiorę od...
Nowy sondaż prezydencki
Brak komentarzy
Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wydawca nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Dodaj komentarz
Komentarze publikowane są dopiero po sprawdzeniu przez moderatora!