Smaczne i zdrowe jedzenie na wagę nagród
23 marca Gimnazjum w Brusach odwiedziła „mobilna kuchnia”. Jest to nagroda dla uczniów, przyznana w ramach programu edukacyjnego „Jedz smacznie i zdrowo”. Wywalczyli ją gimnazjaliści z klasy III b (opiekun p. Sabina Krzoska-Szreder), przygotowując plakat promujący zdrowy styl odżywiania.
Road Show Truck to samochód z mobilną kuchnią, w którym odbyły się zajęcia dla uczniów prowadzone przez dietetyczkę i kucharza. Na uczniów czekało w nim wiele atrakcji. Podczas interaktywnej lekcji młodzież miała okazję poszerzyć swoją wiedzę o zdrowym i smacznym jedzeniu. Oprócz teorii był również czas na praktykę. Pod okiem wykwalifikowanego kucharza gimnazjaliści wykorzystywali zdobyte wiadomości przy kuchennym stole.
Reklama | Czytaj dalej »
Dodatkową niespodzianką była zabawa w grę wykorzystującą technologię Augmented Reality. Łączy ona obraz rzeczywisty z komputerowymi, wirtualnymi elementami. Ponadto uczniowie mogli zważyć się i zmierzyć oraz porozmawiać z dietetykiem i kucharzem. Specjaliści z chęcią odpowiadali na wszelkie żywieniowe pytania i podpowiadali, jak urozmaicić nasze codzienne menu.
Mobilna kuchnia programu „Jedz smacznie i zdrowo” we wtorek gościła uczniów z Gimnazjum w Lubni (Więcej informacji –zakłada „informacje zew szkół” na stronie www.brusy.pl).
Do konkursu z całej Polski nadesłano blisko 120 filmów i ponad 700 plakatów. 20 zwycięskich klas wygrało dla swych szkół tablice multimedialne w których znalazła się klasa Ic bruskiego gimnazjum (opiekun p. Dorota Warnke-Bartosz), natomiast 50 wyróżnionych otrzymało wizytę Road Show Trucka. W programie „Jedz smacznie i zdrowo” wzięło udział 458 gimnazjów. 622 nauczycieli wyedukowało w dziedzinie zdrowego odżywiania blisko 23 000 uczniów z 1014 klas. Prace bruskich uczniów można oglądać w Galerii plakatu i Galerii filmu umieszczonych na stronie internetowej www.jedzsmacznieizdrowo.pl.
Celem programu „Jedz smacznie i zdrowo” jest nauczenie młodzieży zasad prawidłowego
i zdrowego odżywiania oraz zachęcenie do podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania. Gimnazjalistów uwrażliwiano również na kwestię niemarnowania żywności. Program zorganizowała marka WINIARY, a partnerem społecznym programu jest Federacja Polskich Banków Żywności. Patronat honorowy objęła Minister Edukacji Narodowej Katarzyna Hall oraz Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych.
Podobne tematy:
Najnowsze:
REKLAMA:
- Komentarze Chojnice24 (0)
- Komentarze Facebook (...)
Brak komentarzy
Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wydawca nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Dodaj komentarz
Komentarze publikowane są dopiero po sprawdzeniu przez moderatora!