Świąteczne przysmaki
Jeśli zastanawiacie się jeszcze co upichcić, proponujemy skorzystać ze sprawdzonych przepisów.
Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole? Żurek, babka, jaja w różnej postaci, czy inne rodzinne specjały. O ulubione potrawy zapytaliśmy trzy kobiety: Stefanię Majewską-Kilkowską, sekretarza gminy Chojnice, Aurelię Gałązkę, pracownika Biura Rady w Urzędzie Miejskim i Katarzynę Karpus, radną powiatową i szefową „Gemini”. Przy okazji panie składają wszystkim Czytelnikom życzenia zdrowych i wesołych Świąt Wielkanocnych.
Reklama | Czytaj dalej »
Stefania Majewska - Kilkowska.
Babka drożdżowa wielkanocna
25 dkg pszennej mąki sparzyć wrzącym mlekiem (0,5 l) i bardzo dokładnie rozetrzeć, by nie było grudek. Przykryć i ochłodzić. Następnie dodać 7 dkg drożdży, wymieszać i przykryć zaczyn. Pozostawić do wyrośnięcia. Ubić 10 żółtek z 15 dkg cukru na pulchny krem. Ubite żółtka oraz dalsze 25 dkg mąki dodać do zaczynu i wyrobić tak, aby ciasto odstawało od miski i ręki. Wtedy dodać 15 dkg roztopionego masła, mały kieliszek rumu oraz szczyptę soli. Ponownie dokładnie wyrobić ciasto, na koniec dodać 20 dkg rodzynek (obsypanych mąką). Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy, poczekać aż w niej wyrośnie. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku, ok. 50 minut. Gorącą babkę obsypać cukrem pudrem lub lukrem.
Katarzyna Karpus
Wielkanocna zupa chrzanowa - przepis na 4 porcje
Włóż do garnka kiełbasę, obraną cebulę i marchewkę, dodaj 1,5 litra wody i gotuj 30 minut. Następnie wyciągnij kiełbasę, dodaj chrzan (starty) i gotuj krótko. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na talerzu ułóż jajko pokrojone na pół lub ćwiartki, kiełbasę w krążki i zalej zupą. Posyp natką pietruszki. Podawaj z chlebem. Świeży chrzan możesz zastąpić tym w słoiczku (jednak dodawaj z rozwagą, ciąle sprawdzając ostrość).
Jedną rzecz tylko usprawiedliwię, chrzan jak pietruszka (korzeń), jeśli jest za miękki to nie ma szans, że zetrzesz na tarce, należy wówczas wcześniej go zmrozić i dopiero zetrzeć. Wbrew Państwa obawom, zupa nie jest ostra:).
Zwolennicy większej ostrości mogą dodać sobie nieco więcej chrzanu. Zupa pobudza apetyt, a robi się ją szybko i prosto. Smacznego!
Aurelia Gałązka
Polędwica w cieście
2 polędwiczki wieprzowe natrzeć solą, pieprzem, ziołami. Odstawić na około 2 godziny. Ciasto francuskie rozmrozić w temperaturze pokojowej. Polędwiczki obsmażyć na oleju, przestudzić. Rozłożyć na równej powierzchni płaty ciasta, położyć polędwiczki, zacisnąć brzegi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, upiec, wyjąć gdy ciasto będzie rumiane. Ostudzić i pokroić ukośnie.
Podobne tematy:
Najnowsze:
REKLAMA:
- Komentarze Chojnice24 (1)
- Komentarze Facebook (...)
1 komentarz
Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wydawca nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Dodaj komentarz
Komentarze publikowane są dopiero po sprawdzeniu przez moderatora!