Niedziela, 22 Grudnia 2024 | Imieniny: Bożeny, Drogomira, Zenona chojnice24 na komórkę
Strona głównaChojnice
Rozmiar tekstu: A A
Krzysztof Różycki

Kaszubskie smaki

- Gdy skończyłam rozdział o słodkościach, to mnie zemdliło, powiedziałam sobie, że teraz przechodzę do mięs - powiedziała Anna Balcerzak na promocji swojej książki „Potrawy stare i współczesne na każdą okazję”, która odbyła się w środę (21.01) w Czytelni Miejskiej Biblioteki Publicznej w Chojnicach.

Książka Anny Balcerzak miała premierę w lipcu ubiegłego roku. Od tego czasu sprzedała się w ilości około trzech tysięcy egzemplarzy. Co za tym idzie, na chojnickim spotkaniu promocyjnym pojawiły się nie tylko osoby, które chciały poznać niepowtarzalne kaszubskie smaki, ale także te, które promowaną książkę i jej autorkę dobrze już znały.

Przepisy zebrane przez Annę Balcerzak wywodzą się z Kaszub, a konkretnie z ich terenów określanych jako Gochy. Jest to obszarach historycznego powiatu człuchowskiego (Brzeźno Szlacheckie, Borzyszkowy i Zapceń), a także powiatu bytowskiego. Unikalny klimat tego miejsca, jego kultura i tradycja znalazły odbicie w książce będącej zapisem wieloletnich doświadczeń autorki.

Treść książki jest konsekwencją wiedzy autorki, doświadczeń zbieranych przez lata. Smaki dobrego jedzenia wyniosła z domu. Zaistniała tu ciągłość pokoleniowa, która ma ogromny wpływ na charakter książki. Kulinarna droga autorki miała swój początek na lokalnym terenie, gdzie jej renoma była wykorzystywana podczas organizacji rodzinnych uroczystości takich jak wesela czy komunie święte. Z biegiem czasu sława autorki zaprowadziła ją na uroczystości gminne i powiatowe, a ostatecznie przeniosła na obczyznę do jednej ze znanych berlińskich restauracji.

Reklama | Czytaj dalej »

Promocja książki Anny Balcerzak



Autorka w swojej książce postawiła na prostotę i uniwersalność. Głównym założeniem było takie, by czytelnik mógł z tej książki zrobić wszystko. Na Wielkanoc, na Boże Narodzenie, urodziny i wesele, co najważniejsze wykorzystując ogólnodostępne produkty. W ten sposób autorka chce wyeliminować bolączkę wielu domorosłych kucharzy, którzy niejednokrotnie rezygnują z przygotowania potrawy, gdyż przeszkodą okazuje się trudnodostępny składnik przepisu.

Książka  Anny Balcerzak to nie tylko przyczynek do świata kulinarnego, to także wydarzenie kulturalne, co wyraźnie podkreślał autor wstępu do książki dr Rafał Maliszewski, filozof, pedagog, językoznawca, z zamiłowania kaszubolog. Jego zdaniem regionalne przepisy i gotowanie mogą być elementem poczucia więzi i wspólnoty etnicznej. W przepisach Anny Balcerzak dostrzegł wiele elementów, które są rodzime dla kultury gotowania Kaszub, a szczególnie Gochów.

Zauważyłeś błąd w artykule? Napisz nam o tym

Artykuł pochodzi z portalu www.chojnice24.pl

8 komentarzy

~Do poniżej
Tak, "ruchanki" są bardzo super, zwłaszcza te dobrze wyruchane.
14 Czerwca 2017, godzina 13:07
Oceniono 2 razy 2
Kaszuby to przede wszystkim "Ruchanki"
14 Czerwca 2017, godzina 01:00
Oceniono 2 razy 2
~cd.
dla odswieżenia tematyki nepotyzmu i korupcji wrzucam link: http://chojnice24.pl/artykul/18842/pozew-przeciwko-dyrekcji-aktualizacja/
25 Stycznia 2015, godzina 07:28
Oceniono 16 razy -6
~odp.
nie lękam się takich niedowartościowanych kanalii liżących dupska skorumpowanej władzuni
25 Stycznia 2015, godzina 07:26
Oceniono 16 razy -4
~PYTANIE
Dostałeś kiedyś porządnie po ryju? Jeżeli nie to na pewno doczekasz się tego frajerze jeden!
25 Stycznia 2015, godzina 03:08
Oceniono 19 razy 5
~gość
zapewne dbający o jakość zawartości koryta najsłynniejszy zięciunio najsłynniejszej chojnickiej kuchary
mieszającej w kotłach sp3 już ksiązkę zakupił
24 Stycznia 2015, godzina 07:51
Oceniono 23 razy 1
~gość
Książka jak wiele innych, szkoda tylko, że nie całą prawdę mówiła autorka o przepisach i ich pochodzeniu.
23 Stycznia 2015, godzina 23:10
Oceniono 27 razy -5
~super
Świetna książka, polecam wszystkim.
23 Stycznia 2015, godzina 15:53
Oceniono 24 razy 10

Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wydawca nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Dodaj komentarz

Komentarze publikowane są dopiero po sprawdzeniu przez moderatora!

Zaloguj się lub dodaj komentarz jako gość

Zalogowani użytkownicy mogą otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach. Zaloguj się

Zaloguj się

Kursy walut

Aktualne kursy w kantorze PROMES
Kupno Sprzedaż Kupno Sprzedaż
USD USD 4.040 4.140 DKKDKK 0.500 0.525
EUREUR 4.170 4.250 TRYTRY 0.118 0.135
CHFCHF 4.530 4.610 NOKNOK 0.298 0.317
GBPGBP 5.080 5.160 SEKSEK 0.310 0.334
Aktualizacja: 2024-12-22 11:47
Kursy walut dostarcza Kantor Promes.
Kursy dla transakcji powyżej 4000 PLN
Kupno Sprzedaż Kupno Sprzedaż
USD USD 4.064 4.104 DKKDKK 0.501 0.524
EUREUR 4.180 4.248 TRYTRY 0.119 0.134
CHFCHF 4.540 4.590 NOKNOK 0.299 0.316
GBPGBP 5.105 5.158 SEKSEK 0.311 0.333
Aktualizacja: 2024-12-22 11:47
Kursy walut dostarcza Kantor Promes.

Sondaże Chojnice24 archiwum »

Czy weźmiesz udział w głosowaniu na projekty do realizacji w Budżecie Obywatelskim?




Ceny paliw2024-12-22

E95 E98 ON LPG
BP - - - -
Circle K - - - -
Mol Chojnice - - - -
MZK - - - -
Orlen - - - -
PKS - - - -

Drogi Użytkowniku,

przedstawiamy podstawowe informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych podczas korzystania z naszego portalu. Zamykając ten komunikat (poprzez kliknięcie "X", przysiku "Przejdź do serwisu") zgadzasz się na opisane niżej działania.

Wykorzystanie danych

Masz pełne prawo zgłosić podmiotowi przetwarzającemu Twoje dane osobowe żądanie dostępu do tych informacji, ich poprawienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.

Zakres i cele przetwarzania Twoich danych oraz szczegółowe informacje o Twoich prawach opisane zostały w Polityce prywatności oraz Regulaminie portalu, z którymi możesz zaponać się w każdej chwili.

Pliki cookies

Stosujemy pliki cookies i inne podobne technologie w celu:

Zakres wykorzystania plików cookies możesz określić w ustawieniach Twojej przeglądarki. Nie wprowdzając zmian zgadzasz się na zapisywanie plików cookies w pamięci Twojego urządzenia.

Szczegółowe informacje nt. sposobu wykorzystania plików cookies znajdziesz w Regulaminie portalu.

Przejdź do serwisu Zamknij